Zdravlje

Zdravlje

Kako se riješiti ušiju na vlasištu? On zna, a sada ćete i vi!

Foto: Shutterstock

Kada se priča o ušima na vlasištu, zapravo se govori o malim insektima koje su uvijek oko nas, no pitanje je trenutka kada će se pojaviti u našem okruženju, objasnio je Goran Vlah, vlasnik V-LASI koji obavlja kućne posjete te uklanja te dosadne uši.

Uši izazivaju svrbež zato što se hrane krvlju te ostavljaju ugrize crvene boje. Uši mogu preživljavati na vlasištu, ali ni na jednom drugom dijelu tijela ne.

Neka učinkovita preventiva nažalost, ne postoji. Naime, uši nemaju organ mirisa tako da ih ne možemo tjerati mirisom. One imaju istančan osjet temperature i vlage, tako da nas osjete kao neki toplotni-vlažni obris i na taj način razlikuju od ostalih bića. – objašnjava Goran Vlah koji je svoj posao usmjerio prema kućnim posjetama tijekom kojih uklanja uši s vlasišta.

S ovim se poslom ozbiljno započeo nakon što su mu djeca druga drugi puta zaradila uši, a kratkokoso dijete je svaki tjedan kući dolazilo s ušima. Danas, kako bi se tijekom tretmana zaštitio od zaraze, Vlah nosi maramu, zaštitne rukavice, košulju i ne dodiruje klijenta glavom.

Dugotrajnost njegova tretmana uvelike ovisi o dužini, gustoći kose, kao i o veličini glave i stupnju infestacije. Za kosu do ispod uha od pola sata do sat, dok kod kose koja doseže i polovinu leđa od dva do četiri sata.

Kao neke od načina zaštite, Vlah nabraja:

  • kosa vezana u čvrste pletenice ili marama na glavi

  • tzv. preventivna češljanja dok traje zaraza u kolektivu.

Uz to, kaže kako je veća pojava ušiju u vrijeme od nekih mjesec do mjesec i pol od svakog povratka djece sa praznika ili nakon nekih čestitarskih dana (Božić, Nova Godina, Uskrs)

Jedino osvješćivanjem (edukacijom) roditelja i organiziranom borbom, uši se može relativno brzo, (u roku dva do tri tjedna) istrijebiti iz dječjeg okruženja. Kad se pojave uši u kolektivu (vrtić ili škola) potrebno je svu djecu tretirati nekom od metoda, bez obzira ima li dijete dugu ili kratku kosu. U slučaju da se kod djeteta ustanovi infestacija – tretman se mora napraviti i na ostalim članovima obitelji. Tretman ponovog uklanjanja ušiju potrebno je ponoviti za 5, 10 i 15 dana od prvog tretmana. Ovoliki broj ponavljanja potreban je, jer se roditelji obično ne rješavaju gnjida od prve. Uši se u ciklusima od 6 do 8 dana izliježu, a 6 dana od izlijeganja, uši se počinju razmnožavati. – ističe Vlah. 

Razlika između kućnog i profesionalnog uklanjanja ušiju

Razlika između tretiranja glave šamponima protiv ušiju i metode kojom se koristim, je u tome, što meni nije u cilju ubiti uš, već je mehanički ukloniti s glave. Iz dosadašnjeg iskustva,kao i prema praćenju problematike u svijetu, sve glasnije se govori o tome da uši postaju otporne na postojeće sojeve insekticida.” – objašnjava.

Uz to, ističe kako je važno da borba protiv ušiju krene što je prije moguće, a da će se samim time i njihovo potpuno uklanjanje kraće trajati, kao što će i manje djece i odraslih u neposrednoj blizini biti zaraženo.

Način uklanjanja ušiju koji se koristi nije bitan. Važno je da se zaražena kosa dobro i dugo iščešljava, te da se što prije prekine spolni ciklus (razmnožavanje) ušiju. Naravno, jedna od najvažnijih stvari kod borbe protiv ušiju je da se upozore sve osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženom osobom u zadnjih mjesec do mjesec i pol dana. Dok zaraženost postoji u Vašoj okolini, potrebno je držati se naputka: tretiraj, provjeravaj i razglasi.” – napominje vlasnik V-LASI Goran Vlah.

Saznajte što su enteroviroze, a saznajte sve i o dječjem kašlju!

Foto: Shutterstock

G.H. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo