Kako se riješiti viška masnog tkiva? Obične metode stručnjaka koje doista funkcioniraju - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Kako se riješiti viška masnog tkiva? Obične metode stručnjaka koje doista funkcioniraju

Niti jedna pojava na našem tijelu nije toliko kritizirana, ili manje shvaćena, od masnog tkiva.

Iako ćemo s negodovanjem gledati dijelove tijela na kojima se nakuplja masnoća, za početak jedna činjenica – masnoća nije samo mjesto na kojem organizam taloži višak kalorija, masnoće su zaseban „organ“ koji može učiniti dobro, ali i loše vašem zdravlju.

Svi imaju na tijelu masnoće, pa čak i aktivni sudionici maratona, naglasio je dr. Osama Hamdy, medicinski ravnatelj programa za pretilost na Harvardu za magazin Health.

Najvažnija je stvar razumjeti koje vrste masnoća postoje i kako na njih utjecati vježbanjem, prehranom i jednostavno – zdravim razumom. Jeste li spremni zaviriti malo dublje ispod kože?

Fitometabolička dijeta preporuča se svima, a dr. Šapro otkrio greške u prehrani zbog kojih Hrvati ne mogu smršaviti

1. Potkožna mast

GDJE SE NALAZI?

Upravo ispod kože, ali može biti na bilo kojem dijelu tijela: ne samo na trbuhu i stražnjici, već i na rukama i licu.

ŠTO NAM ČINI?

Osim što pohranjuje energiju i pruža ju tijelo, ima još jedan važan posao – generira hormon adiponektin, koji regulira proizvodnju inzulina. „

Paradoks je u činjenici da će se kod debljih ljudi proizvoditi manje ovog hormona što znači da će biti i poteškoća s regulacijom inzulina, a to može voditi i do razvoja bolesti srca i dijabetesa, pojasnio je dr. Hamdy.

KAKO SE RIJEŠITI?

Smanjenje unosa kalorija je neophodno kako bi se riješili viška kilograma, ali jednako je važno i kretanje: otprilike 1.5 posto manje masnoće se proizvodi kod osoba koje hodaju ili voze bicikl, za razliku od onih koji na posao idu javnim prijevozom ili automobilom.

Upravo je to dokaz da je i blaga aktivnost dovoljna, pa čak i ako hodate samo od kuće do tramvajske stanice, možete biti sigurni da ste potrošili oko 100 kalorija, ističe dr. Pamela Peeke, autorica knjige „Tijelo za život za ženu“.

KAKO UTVRDITI POSTOJANJE VIŠKA MASNOĆE?

Najbolji je način da provjerite postotak masnoće u tijelu. Zdrav bi omjer značio 20 do 25 posto kod mlade žene, 30 do 50 posto kod žene starije od 50 godina.

ZNATE LI ŠTO JE CELULIT?

Ti omraženi jastučići na koži nastaju kada se potkožna mast nakuplja u „džepićima“ ispod kože i „guraju“ se uz vezivna tkiva, koja se također tu nalaze. Minimalizirati njihovu vidljivost možete zdravom prehranom i tjelovježbom – više mišića znači zategnuta koža.

2. Viscelarna mast

GDJE SE NALAZI?

Sakrivena duboku ispod površine trbuha, gdje zauzima mjesto uz vaše abdominalne organe. Možete ju primiti rukom i opipati.

ŠTO NAM ČINI?

Ova se vrsta masnoća smatra najopasnijom i to iz jako dobrog razloga:

Ona otpušta upalne proteine koji utječu na proizvodnju inzulina i povećavaju šanse za upalnim procesima u cijelom tijelu, što će pak povećati rizik za razvojem dijabetesa tip2 i bolesti srca, naglašava dr. Hamdy.

Sami možete izmjeriti koliko ga imate tako da uzmete metar i omotate ga oko struka. Ako pokazuje više od 89 centimetara, vjerojatno je imate previše. Prošle je godine na Mayo klinici provedeno istraživanje koje je potvrdilo kako bjelkinje koje imaju više od 89 centimetara u opsegu struka imaju i veće šanse da će umrijeti zbog bolesti srca i respiratornog sustava.

“Kada žena koja je bila vitka većinu života, nakupi 5 ili 10 kilograma, i starija je od 40 godina, što ne znači da je pretila, vjerojatno je „dobila“ upravo ovu vrstu masnoća”, pojašnjava dr. Caroline Cederquist, stručnjakinja za prevenciju i liječenje pretilosti.

KAKO SE RIJEŠITI?

Najbolji i najlakši put je pravilna prehrana, a ona uključuje svakodnevnu konzumaciju čistih proteina, ali i kontrolu unosa kalorija. Kardio trening je također dokazano dobar način za rješavanje ovog problema.

3. Smeđe masno tkivo

GDJE SE NALAZI?

Najviše na području vrata, ključne kosti i prsa. Godinama su znanstvenici vjerovali da se javlja samo kod beba, kako bi ih „utoplilo“, te da u djetinjstvu nestaje. No, jedan je studija, provedena prije 10 godina, otkrila da se smeđe masne stanice nalaze i kod odraslih pojedinaca.

ŠTO NAM ČINI?

Smatra se da „dobre“ masnoće postaju metabolički aktivne kada su izložene niskim temperaturama.

– Kako se ovaj tip masnoća koristi kako bi se proizvodila toplina, ono troši više kalorija od ostalih – pojasnila je dr. Ruth Loos, profesor preventivne medicine u New Yorku.

Otprilike 50 grama smeđe masti, ako je maksimalno stimulirana, može potrošiti oko 300 kalorija u danu.

KAKO SE RIJEŠITI?

Prema jednoj studiji, osobe koje na jako hladnom zraku provedu 10 – 15 minuta, utječu na organizam tako da on proizvodi hormon koji, čini se, uzrokuje promjene tako da se bijele masne stanice ponašaju kao smeđe. Dobra je vijest da je zima pred nama pa se možete lako izlagati hladnoći.

10 jednostavnih savjeta nutricionistice kako smanjiti obujam struka, a nijedan ne uključuje dijetu

Masnoće kroz život…

DJETINJSTVO

Broj masnih stanica u organizmu nije zaslužan za debljanje jer je od djetinjstva isti i višak kilograma neće utjecati na njihov broj. Umjesto toga, te će se stanice proširiti kada se u njih pohranjuju trigliceridi. Ako se dovoljan broj stanica tako proširi, jasno je da se širi i vaše tijelo.

ADOLESCENCIJA

Između 9 i 19 godina, volumen masti se kod djevojaka povećava za dva puta, a većinom radi hormona estrogena.

– Tijelo proizvodi estrogen kako bi se pripremilo za trudnoću i brigu o djetetu, a taj estrogen pomaže rastu masnih stanica – pojašnjava dr. Peeke.

RAZDOBLJE NAKON TRUDNOĆE

Svi znamo da nije lako izgubiti višak kilograma koji često ostaje dugo nakon poroda, a radi se ustvari o rezervama masnoća koje su potrebne za dojenje. Pa iako dojenjem trošimo oko 500 kalorija u danu, tijelo je programirano tako da pohranjuje masti, pa se možda nećete u željenom roku osloboditi tih kilograma koji vam tako smetaju…

MENOPAUZA

Do ovog razdoblja u životu, na tijelu žene će se masnoće pohranjivati češće na donjem dijelu tijela, ali jednom kada nastupi menopauza, moći čete primijetiti da se nakupljaju upravo na području trbuha.

KAKO SE RIJEŠITI MASNIH NASLAGA S TRBUHA? POSTOJE SAMO DVA NAČINA

Najbolji način da otopite salo s trbuha jest da prestane vjerovati u čudotvorne pripravke i marketing i krenete ozbiljno i sistematično mijenjati svoje zdravstveno-prehrambene navike! To ne znači da ne možete imati ravan trbuh, ali je potrebno ipak malo truda. Neka vaša tjedan rutina bude blagoslovljena s tri puta (idealno bi bilo četiri puta) tjednog vježbanja. Trebali biste uključiti kružni trening kako biste mogli povećavati intenzitet. Ubacite kratke HIIT ili cardio protokole na početku i kraju treninga. Koristite kompleksne vježbe sa šipkom (čučanj, mrtvo dizanje, rameni potisak…), kao i balističke vježbe (swing girjom, bacanja medicinke…) koje će vam podići frekvenciju srca. Prehrana je također bitna stavka, a jedno od najvažnijih pravila glasi: Da bi gubili kilograme trebate biti u deficitu! Matematika jasna kao dan! Ukoliko trošite više nego što ste unijeli, vi gubite ‘na masi’; a obzirom da uz to i vježbate, događa se rekompozicija (više mišićne mase a manje potkožnog masnog tkiva) koja vam usput i pomaže da ubrzate svoj metabolizam. Ukoliko niste vični slaganju smislenih jelovnika, računanju kalorija, proučavanju namirnica i nemate vremena se ozbiljno posvetiti nabrojanom; tada vam savjetujem posjet nutricionistu koji će vam pomoći da trud u teretani oplodite zdravom i kvalitetnom prehranom te na taj način zaokružite vaš proces transformacije, savjetuje Saša Segedi, prof. kineziologije!

20 grešaka koje ponavljate u kuhanju i tako uništavate okuse, ali i obrok činite nezdravim

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo