Kako spriječiti zarazu salmonelom? - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Kako spriječiti zarazu salmonelom?

Foto: Shutterstock

Ljeti se češće pojavljuje salmoneloza – zarazna bolest uzrokovana bakterijama roda Salmonella.

Salmoneloza je poznata kao trovanje hranom zato što se najčešće prenosi konzumiranjem hrane koja je zaražena bakterijama. Inače su salmonele vrlo rasprostranjene u prirodi – to su crijevni paraziti različitih životinjskih vrsta. Čovjek se može zaraziti u izravnom kontaktu sa zaraženom životinjom, životinjskim izlučevinama ili konzumiranjem hrane koja je kontaminirana bakterijama. Salmonelozu najčešće uzrokuje hrana životinjskog porijekla – jaja, mlijeko i meso; ali i biljna hrana koja može biti površinski zagađena salmonelama; te onečišćena voda.

Salmonela se ubraja u takozvane bolesti nečistih ruku zato što se hrana može kontaminirati bakterijama i putem ruku zaražene osobe koja nakon obavljanja nužde nije temeljito oprala ruke. Salmonela može biti prisutna i u stolici kućnih ljubimaca, pa se može prenijeti na čovjeka ako se nakon kontakta s životinjom ne operu ruke.

Kako crijeva utječu na duševno zdravlje

Simptomi i liječenje

Salmoneloza se najčešće manifestira mučninom, povraćanjem, proljevom, bolovima u trbuhu i povišenom tjelesnom temperaturom. Može se pojaviti i zimica, glavobolja, klonulost… Bolest prolazi nakon nekoliko dana uz simptomatsko liječenje, uz strogo pridržavanje liječničkih uputa i propisane dijete, a pritom je vrlo važno nadoknaditi izgubljenu tekućinu i elektrolite.

No, u nekih osoba bakterijska infekcija može izazvati tešku dehidraciju i toliko iscrpiti organizam da je potrebna infuzija, liječenje antibioticima i boravak u bolnici. Moguć je i prodor bakterija iz crijeva u krvotok što može izazvati komplikacije opasne po život. Stoga salmonelu ne valja shvaćati olako.

Dijagnoza salmoneloze postavlja se mikrobiološkom pretragom stolice. Nakon što prođu simptomi bolesti, ponavljaju se pregledi stolice sve dok se ne dobiju tri uzastopna negativna nalaza. U većini slučajeva to je vrlo brzo nakon nestanka simptoma, no ponekad se kliconoštvo (bakterija prisutna u stolici, a bez simptoma bolesti) može produžiti na više mjeseci.

Kako izbjeći salmonelu

  • Redovito perite ruke prije pripremanja i konzumiranja hrane. Također je potrebno ruke, posuđe i kuhinjske površine temeljito oprati što toplijom vodom i sapunom (odnosno deterdžentom) nakon kontakta sa sirovim namirnicama.
  • Naravno, podrazumijeva se da redovito perete ruke nakon obavljanja nužde, mijenjanja dječjih pelena, kontakta s kućnim ljubimcima i domaćim životinjama ili nakon čišćenja izmeta životinja.

Izbjegavajte jela koja sadrže sirova jaja, sirovo meso i svježe (nekuhano, nepasterizirano) mlijeko, kao i nedovoljno obrađena jaja (npr. kremasti kolači, domaća majoneza, meko kuhana jaja) i nedovoljno termički obrađeno meso (npr. piletina pohana na laganoj vatri, mljeveno meso).

Majoneza bez jaja

Preporučuje se termička obrada namirnica na 80°C, osobito mesa i jaja. Ako podgrijavate hranu, temperatura mora u najhladnijem dijelu biti 80°C.

  • Prije konzumacije temeljito operite (i po potrebi ogulite) voće i povrće, osobito ako se jede sirovo.
  • Izbjegnite takozvanu križnu kontaminaciju: sirove namirnice (osobito meso) ne smiju doći u kontakt s gotovim namirnicama spremnim za upotrebu. Pribor koji se koristi u obradi sirovih namirnica (npr. noževi i daske) ne smije se istodobno koristiti u obradi druge hrane nego ga najprije treba oprati.
  • Nakon pripreme obrok treba što prije pojesti, a ostatke hrane treba što prije rashladiti odnosno spremiti u hladnjak.
  • Pri kupnji namirnica obratite pozornost na rok trajanja, uvjete čuvanja i eventualna oštećenja. Ne kupujte namirnice s oštećenim pakiranjem, one koje cure i slično.
  • Ne zaboravite da se na visokim temperaturama namirnice mogu pokvariti i nakon kupnje pri duljem transportu do kuće. Smanjite izlaganje vrućini koliko god je moguće, a po dolasku kući namirnice odmah pospremite u hladnjak. Pri odmrzavanju namirnica njihova se površina ne smije zagrijati iznad 10°C.  

I.V.

Foto: Shutterstock 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo