Zdravlje

Zdravlje

Kakvi su muškarci kad se razbole, a kakve su žene?

Kada je riječ o zimskim bolestima, muškarci su ti koji pate od “ubijajućih glavobolja” i “prehlada koje osakaćuju”, dok ih žene stoički podnose.

Kažu kako su porođajni bolovi najjača vrsta boli koju ljudska vrsta može iskusiti, a, nimalo čudno, upravo ih podnašaju žene. Naime, prema najnovijem britanskom istraživanju žene lakše podnose bol nego muškarci.

Kada govorimo o zimskim bolestima, muškarci će u većoj mjeri zanovijetati i žaliti se na svoje bolove, “ubijajuće glavobolje” i “prehladu koja osakaćuje”. Tako je studijom provedenom nad 2000 osoba ustanovljeno kako će 79 posto žena šutke podnijeti svoju bolest i nastaviti sa svakodnevnim zadacima i obvezama, dok će se pripadnici snažnijeg spola žaliti na svoje bolove. Žene će ignorirati nastupanje prehlade ili visoke temperature, a muškarci će gunđati kako su na smrtnoj postelji ili kako bi ova bolest mogla pogubiti nešto slabijeg čovjeka.

Takvi su prigovori doveli do situacije u kojoj čak polovica žena ne vjeruje svom partneru kada tvrdi da je bolestan, a 55 posto ispitanica smatra kako muškarci prenapuhuju svoje simptome.

Kada ih hvata prehlada, ispitanice tvrde kako ignoriraju tu činjenicu i nastavljaju sa svojim danom. Za razliku od njih, jedna trećina muškaraca će se žaliti i raznim uzdasima davati do znanja kako se osjećaju. Partnerice čak optužuju svakog petog muškarca da preglasno kašlje kako bi na sebe privukao pažnju!

Kad su toliko bolesni, sigurno su spremni posjetiti liječnika- pomislit će svaka razumna osoba, no ne… Čak 66 posto muškaraca odbit će potražiti pomoć liječnika ili farmaceuta, unatoč tome što se osjećaju grozno.

Među najgore simptome spadaju curenje nosa (na koje se žali 57 posto ispitanika), upala grla (faringitis), glavobolja te kašalj.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo