Zdravlje

Zdravlje

Klimatske promjene mogu produžiti sezonu alergija

Ako vas muči kihanje, kongestija i curenje iz nosa – imamo lošu vijest. Vaši bi simptomi ove godine mogli potrajati duže i to zbog klimatskih promjena. One bi, naime, mogle produžiti peludnu sezonu.

Potvrdili su to rezultati 26-godišnje talijanske studije tijekom koje se peludna sezona, kao i količina peludi u zraku postupno povećavala. Tim Sveučilišta iz Genove bilježio je broj peludi, trajanje peludne sezone i osjetljivosti na pet vrsti peludi u talijanskoj regiji Bordighera od 1981. do 2007. godine.

k“Proučavanjem dobro definiranih geografskih regija, opazili samo da je progresivno povećanje prosječne temperature produljilo trajanje sezone peludi nekih biljaka”, izjavio je dr. Walter Canonica.

Postotak pacijenata s reakcijama na alergene se povećao tijekom istraživanja, ali nije jasno je li produžena peludna sezona zapravo utjecala na rizik za razvoj alergija kod većeg broja ljudi, izjavili su istraživači.

Alergijski rinitis, poznat kao peludna groznica, je reakcija na alergene u zraku i to u zatvorenim ili otvorenim prostorima.

“Dulja peludna sezona i visoka razina peludi svakako može pogoršati simptome osoba s alergijskim rinitisom, čak i onih koji su prethodno imali minimalne simptome”, rekao je dr. Estelle Levetin iz američke Akademije za alergiju, astmu i imunologiju.

Američki je Centar za kontrolu i prevenciju bolesti objavio kako je peludna groznica u posljednjih godinu dana mučila oko 25 milijuna Amerikanaca. Gotovo polovica od ovog broja bila su djeca.

 
K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo