Zdravlje

Zdravlje

Koje preglede obavezno napraviti u 30-ima, 40-ima, 50-ima… i spriječiti bolesti?

Shutterstock

Brojne bolesti godinama mogu tinjati u tijelu prije nego što budu otkrivene. Čak i kad nam tijelo šalje signale nemoći, skloni smo ih ignorirati. Koje je zdravstvene preglede nužno obaviti jednom godišnje, što ne bismo smjeli ignorirati, a što je uobičajeno u pojedinoj životnoj dobi,

U dječjoj dobi škole i domovi zdravlja nalažu nam da u određenom razdoblju obavimo sistematski pregled, no u odrasloj dobi to je prepušteno dobroj volji pojedinca. Doduše, u Hrvatskoj postoje programi probira za rano otkrivanje raka dojke i vrata maternice u žena te za rak debelog crijeva u oba spola, no odaziv nije zadovoljavajući.

Međutim, žene su zahvaljujući brojnim promidžbenim aktivnostima stekle naviku odlaska na ginekološke preglede i ultrazvuk dojki jednom godišnje, ali što je s ostalim pregledima? Povišena masnoća u krvi, visoki ili niski krvni tlak, povišen šećer, sve su to tegobe koje u našem organizmu godinama mogu tinjati, a da im ne pridajemo veliku pozornost, sve dok teško ne obolimo. I najteže bolesti, poput karcinoma, uspješnije se liječe ako se otkriju u najranijoj fazi bolesti.

Krv u urinu – ovu pojavu uzrokuje 11 raznih bolesti i stanja

Koje preglede napraviti?

Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, kompletan sistematski pregled trebalo bi obaviti jednom godišnje, a on podrazumijeva laboratorijske pretrage krvi i urina. Krvna slika pokazat će razinu šećera i kolesterola u krvi te eventualni rizik od anemije. Preporučuje se i izmjeriti C-reaktivni protein, jer se time može potvrditi postojanje nekih upala i različitih kroničnih stanja, primjerice reumatskih bolesti. Također, preporučuje se napraviti neurološki pregled, odnosno color doppler krvnih žila vrata i glave, kao i pregled očiju (pregled fundusa i mjerenje očnog tlaka).

Sistematski pregled uključuje i posjet internističkoj ambulanti, gdje se radi EKG; spirometriju, kako bi se provjerila funkcija pluća; ultrazvuk abdomena, štitnjače i dojki te mjerenje krvnog tlaka uz pregled pluća i trbuha. Za žene starije od 50 godina, uz mamografiju, važno je jednom godišnje napraviti analizu stolice na okultno krvarenje. Muškarcima starijima od 50 godina svakako se preporučuje napraviti test na PSA koji se određuje iz krvi radi mogućega ranog otkrivanja raka prostate te, baš kao i u žena, analizu stolice na okultno krvarenje. Naime, krvarenje u stolici može upućivati na rak debelog crijeva i neke druge crijevne tegobe.

Nerijetko se događa da nam tijelo jasno šalje signale nemoći, ali mnogi ih u vrtlogu svakodnevnih obveza zanemaruju. Iako broj tegoba raste s godinama, danas smo svjedoci kako i mnoge mlade osobe obolijevaju od bolesti koje su se nekada smatrale tegobama starije životne dobi. Zato je redovita kontrola zdravlja prioritet. Na što sve obratiti pažnju u pojedinom životnom razdoblju?

30-40 godina

Što je uobičajeno?

Osjetljive i bolne nisu neuobičajena pojava u žena, osobito prije menstruacije, i u većini slučajeva nije znak neke ozbiljne bolesti. Ako vam se učini da ste napipali kvržicu na dojci, nemojte odmah paničariti jer postoji cijeli niz dobroćudnih bolesti dojke poput mastopatije (povećanje količine masnog tkiva), cisti i fibrocističnih bolesti (kad se zajedno javlja bol i dobroćudne vezivne ili žljezdaste kvržice). Imajte na umu da većina žena ima izvjestan broj kvržica na dojci, osobito u gornjem, vanjskom kvadrantu.

Simptomi PMS-a katkad mogu prvi put doći do izražaja upravo u ovoj životnoj dobi. Oni se razlikuju od osobe do osobe, no redovito je prisutna nadutost, osjetljivost grudi, razdražljivost i želja za određenom vrstom hrane.

Što nije uobičajeno?

Krvarenje u sredini ciklusa može biti znak infekcije ili prisutnosti polipa. Također, ako imate obilne, bolne i neredovite menstruacije ili osjećate bol tijekom ili nakon seksa, osobito ako je bol prisutna u području zdjelice, to može upozoravati na endometriozu. Naime, stanice endometrije (unutrašnjeg sloja maternice) iz različitih razloga dospiju na mjesta u tijelu izvan maternice i izazivaju bol.

Akne i masna koža, kao i pretjerana dlakavost i porast težine, osobito nakupljanje masnog tkiva na trbuhu (muški tip debljine) mogu biti simptomi sindroma policističnih jajnika koji zahvaća jednu od 20 žena.

Umor koji nije povezan s konkretnim razlozima može biti znak nedostatka željeza u krvi. Dvije trećine žena s obilnim mjesečnicama ima anemiju.

Kako vratiti godine unatrag?

• Razvijte dobre navike za budućnost: vježbajte ili šećite svakodnevno barem pola sata, a jednom tjedno priuštite si i idealnu aktivnost za opuštanje, poput joge ili pilatesa.

• Održavajte stabilnu razinu šećera u krvi.

• Proučite obiteljsko stablo: ako je bilo bolesti u obitelji, naučite kako ih prevenirati.

40-50 godina

Što je uobičajeno?

  • Promjene u menstrualnom ciklusu. Ako se ciklus produljuje, skraćuje, postaje obilniji ili pak slabiji, posljedica su promjene razine estrogena, odnosno približavanja menopauzi. Oko 3/4 žena u ovoj životnoj dobi može imati valunge, kao i druge simptome rane menopauze poput noćnog znojenja ili naglih promjena raspoloženja.
  • Slabovidnost je još jedna sasvim očekivana tegoba kako se približavate pedesetoj. Nemogućnost razlikovanja malih slova vjerojatno će vas potaknuti da kupite naočale za čitanje.
  • Bolne grudi, osobito prije mjesečnice, nisu ništa neobično, no vi već dobro poznajete svoje grudi, pa ako je bol stalno prisutna ili ako primijetite bilo kakve promjene na dojkama, javite se liječniku.

Što nije uobičajeno?

  • Bezvoljnost, problemi s koncentracijom, neobjašnjiv porast težine, osjetljivost na hladnoću, gruba i suha koža te zatvor mogu biti indikacije na problem sa štitnjačom.
  • Obratite pozornost na promjene madeža. Normalno je da svake godine dobijete nekoliko novih madeža, no svakako vodite računa o njihovim eventualnim promjenama veličine,
  • oblika ili boje.
  • Obilna i bolna mjesečnica koja traje dulje od 7 dana, a praćena je i izljevima većih komada zgrušane krvi, može biti znak tzv. menoragije koja je u 80% slučajeva uzrokovana hormonalnom neravnotežom. Katkad može upućivati i na fibroid uterus, odnosno benigni tumor maternice koji se još naziva i miomom maternice.
  • Stalan osjećaj umora, česta žeđ i učestalo mokrenje simptomi su dijabetesa tipa 2. Osobe starije od 40 godina imaju veći rizik za razvoj toga tipa šećerne bolesti, osobito ako imaju prekomjernu težinu ili člana obitelji s istom bolešću. Podaci kažu kako u Velikoj Britaniji čak 7 milijuna ljudi ima preddijabetično stanje a da toga nisu ni svjesni. Poznato je kako rano otkrivanje problema može smanjiti mogućnost za razvoj dijabetesa tipa 2 za 60%.

Kako vratiti godine unatrag?

• Kontrola šećera i masnoće u krvi, krvnog tlaka, reguliranje tjelesne težine može vam spasiti život i zaštititi vas od infarkta.

• Kontrolirajte vid barem jednom u dvije godine, ne samo zbog oštrine vida nego i zbog glaukoma.

• Izbacite iz uobičajenog jelovnika 200 kalorija. Svake se godine rad vašeg organizam usporava, pa ako jedete istu količine hrane kao i prije, neizbježan je porast težine.

• Vježbajte mišiće zdjelice: iako je to važno u svakoj životnoj dobi, to posebno dolazi do izražaja u predmenopauzi kad se u mnogih počinju javljati problemi s inkontinencijom.

• Proizvodi od soje, sezam, bundeva, cjelovite žitarice neka budu na vašem jelovniku jer su dobar izvor fitonutrijenata koji olakšavajutegobe menopauze.

Paraliza sna u 90 posto slučajeva zastrašujuće je iskustvo. Koliko znate o ovom, ne tako rijetkom stanju?

50-60 godina

Što je uobičajeno?

Simptomi menopauze, poput znojenja ili promjena raspoloženja, dio su ove životne dobi, no utješno je što u mnogih žena oni nestaju brže nego što su se pojavili.

Promjena oblika tijela iz kruške u jabuku nije isključivo vaša krivnja, odnosno posljedica nepravilne prehrane zbog koje dobivate na težini.
Vaše se tijelo, zbog hormonalnih promjena, jednostavno mijenja, višak vam se više taloži oko središnjeg dijela tijela.

Kako biste to imali pod kontrolom, odnosno izbjegli porast težine, svakako se više krećite.

S probadanjem i bolovima u zglobovima, kao i s osteoporozom, općenito više problema imaju žene nego muškarci. Osteoporoza je pojava poroznih kostiju, a nastaje jer se zbog manjka spolnih hormona postupno gubi kalcij. U velikom broju slučajeva bolest ostaje neprepoznata dok ne dođe do prijeloma. Jedan od simptoma te bolesti je postupno smanjenje visine i pogrbljenost, a katkad i rendgenska snimka zuba može otkriti gubitak koštanog tkiva u čeljusti, što može biti znak osteoporoze.

Važno je jesti hranu bogatu kalcijem, poput nemasnog mlijeka ili jogurta, brokule, cvjetače, proizvoda od soje…, a izbjegavati hranu koja ometa apsorpciju kalcija u organizmu kao što su kofein, gazirana pića i crveno meso.

Što nije uobičajeno?

Promjene na dojkama, uključujući one u obliku sumnjivih kvržica, znak su da se javite liječniku.
Neobjašnjiv umor, neugodna bol u grudima, stežuća bol u sredini prsnog koša koja traje dulje od nekoliko minuta, širenje boli u lijevu ruku, lijevo rame i lijevu stranu vrata, naglo zamračenje vida samo su neki od simptoma srčanog udara.

Nejasni, ali stalni bolovi u trbuhu, nadutost, pritisak u donjem dijelu zdjelice, gubitak energije, učestalo mokrenje, nedostatak apetita, nepravilnosti menstrualnog ciklusa mogu biti simptomi bolesti jajnika, pa i raka.
Prema novim spoznajama, većina žena s dijagnozom raja jajnika ima simptome već u prvoj fazi bolesti (prije se tvrdilo da ih nema), samo ih treba biti svjesna.

Kako vratiti godine?

• Pripazite na težinu. Tijekom menopauze vaše tijelo radije skuplja nego sagorijeva kalorije.
• Kontrolirajte krvni tlak i razinu kolesterola. U prosjeku 85% žena starijih od 55 godina ima povišeni kolesterol, a jedna od tri visoki krvni tlak, što su rizici za srčani
i moždani udar.

• Usredotočite se na aerobno vježbanje koje održava kosti čvrstima i jača muskulaturu, jer nakon ulaska u menopauzu žena izgubi oko 3% gustoće kostiju kralježnice svake godine. Odlazak na aerobik, šetnja, planinarenje neka postanu vaše nove obveze.

60 + godina

Što je uobičajeno?

GUBITAK SLUHA. Polovina starijih od 60 godina je nagluha. Govor drugih čuju kao mrmljanje, teže razlikuju glasove ‘s’ i ‘t’, čuju zujanje u jednom uhu…

NESANICA. Kako starite, provodit ćete manje vremena u dubokom snu, teže ćete zaspati i ranije ćete se buditi.

USPORAVANJE PROBAVE, pa i zatvor, česta je pojava u osoba starije životne dobi. Osobito treba paziti na prehranu, piti mnogo tekućine i redovito konzumirati probiotike.

TANKA KOSA je problem na koji ćete se trebati naviknuti stareći.
Što ste stariji, kosa će vam biti sve tanja, no čvrste vlasi ‘vole’ vitamin B (banane), željezo (jaja, jetrica, suhe marelice), kao i ribu, bijelo meso i soju.

Što nije uobičajeno?

SIMPTOMI KOJI SE POJAVLJUJU IZNENADA, osobito ako je to nova izraslina, gnojna rana koja ne zacjeljuje, krv u urinu ili stolici, promjene u radu crijeva koje traju dulje od 4 tjedna, stalni kašalj, promuklost, otežano gutanje, neobjašnjiv gubitak težine, neobjašnjiva bol koja traje dulje od 4 tjedna…, sve su to razlozi da se obratite liječniku.

FRAKTURE, odnosno lomovi, i nakon najmanjeg pada mogu biti znak osteoporoze.

PROBLEMI S PAMĆENJEM mogu, ali i ne moraju upućivati na Alzheimerovu bolest, no zna se da 11% osoba starijih od 70 godina ima dijagnosticiranu tu bolest. Neki kažu da su uzroci i genetske prirode, a osim zaboravljivošću, bolest se manifestira teškoćama u čitanju i pisanju, kao i u traženju pravih riječi pri govoru.

Kako vratiti godine unatrag?

• Hranjive tvari slabije se apsorbiraju, pa u prehranu uključite što više zdravih namirnica. Za apsorpciju kalcija važan je vitamin D: uzimajte ga i kao dodatak prehrani.

• Za vašu životnu dob najbolje je pješačenje, ples i vrtlarenje; pilates i joga održavaju muskulaturu čvrstom, a t’ai chi, ples i biciklizam pomažu ravnoteži.

• Nakon 60. povećan je rizik od raka debelog crijeva, zato je važno jednom godišnje otići na pregled.

• Održavanje zdravlja mozga važno je kao i održavanje zdravlja tijela: rješavajte križaljke, družite se, igrajte Memory s unucima i čitajte.

Za što je sve kriv višak ili manjak soli u tijelu?

D. Petrov/magazin Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo