Kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB) - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB)

Kronična opstrukcijska plućna bolest (KOPB) odnosi se na kombinaciju dva stanja, a to su kronični bronhitis i/ili emfizem – poremećaji koji bolesniku stvaraju poteškoće s disanjem. Kronični bronhitis odgovoran je za 85 posto slučajeva KOPB-a. Bez obzira jeste li pušač ili ne, možete razviti ovu bolest.

KOPB se razvija kao rezultat postepenog uništavanja pluća do stanja kada ona više ne mogu primati kisik.

Emfizem pluća je oboljenje koje uništava alveole u plućima (zračne prostore), ona gube elastičnost, pa u njima ima više zraka nego što bi trebalo. Problem je taj što se zrak u njima ne obnavlja zbog nemogućnosti pluća da se stežu i izbacuju “potrošeni“ zrak i tada dolazi do otežanog disanja. Kod kroničnog bronhitisa, glavna promjena odgovorna za probleme prekomjerno je stvaranje sluzi koja sprječava protok zraka i pridonosi razvoju upala. Sve o bronhitisu pročitajte u naše članku Akutni bronhitis.

Spriječite nastanak bolesti

Oko 20 posto pušača obolijeva od KOPB-a zbog izravnog kemijskog djelovanja duhana na strukturu pluća. Kako biste spriječili nastanak bolesti, liječnici savjetuju da:

  • Prestanete pušiti.
  • Krećite se svakodnevno.
  • Izbjegavajte zadimljene i prašnjave prostorije.
  • Ako vas često muči kašalj otiđite do liječnika.

Prepoznajte simptome

Kada vam pluća ne rade punim kapacitetom, simptomi mogu biti tako suptilni da ih ne možete prepoznati kao takve. Kako je ovo progresivna bolest i ne može nestati sama od sebe ključno je prepoznati simptome što ranije i javiti se liječniku – s obzirom da za KOPB u podmaklom stadiju skoro ne postoje mogućnosti terapije. Ovo su simptomi koje ćete primijetiti na početku bolesti:

  • malaksalost,
  • kratak dah,
  • kašljanje,
  • iskašljavanje i ponekad temperatura

Kako bolest napreduje razdoblja između pogoršanja postaju kraća. U kasnijim fazama KOPB-a mogu se vidjeti teška zaduha, kašalj i iskašljavanje velike količine sluzi, hripanje, stalne infekcije, natečeni zglobovi.

A. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo