Zdravlje

Zdravlje

Kroz ovih 6 znakova tijelo vam pokazuje da niste zdravi!

O lošem stanju našeg organizma viče i naša koža i probavni sustav, a koliko je organizam zbunjen svojim stanjem, pokazuju i problemi sa spavanjem!

Višak kilograma nije jedini koji nam pokazuje da se ne hranimo dovoljno zdravo i da ipak stepenice nisu dovoljna tjelesna vježba!

Užurbana svakodnevnica i veliki niz obaveza onemogućava nam da se o sebi brinemo kako treba, a naše tijelo i organizam – raznim načinima pokušavaju pokazati da nešto ne valja i da je vrijeme da se počnemo briniti o sebi, a ne samo o poslu.

Reagirajte na znakove koje vam daje vaše tijelo i održite zdravlje svog organizma!

1. Loše stanje kože

Koža je najveći organ našeg tijela, a ne prođe dan da dio svoje kože ne vidite. Koža lica je puno osjetljivija nego koža ostatka tijela, a na nju obraćate i više pozornosti, no obraćate li dovoljno?

Simptomi nezdravog načina života prvo će se vidjeti na koži, kao što se na primjer, u licu možete činiti starijima nego što jeste ako pušite. Loša prehrana i manjak hidracije uskratit će vašu kožu od potrebnih vitamina i minerala te će rezultirati suhom kožom, crvenilom, preranim nastankom bora, odnosno ranim starenjem. Osim vitamina A i vitamina B grupe, vrlo je važno unositi u organizam dovoljno kalcija, bjelančevine, folne kiseline i željeza, putem namirnica kaoš to su jaja, piletina, riba i zeleno povrće.

2. Problemi sa spavanjem

San je vrlo važan za naš organizam, tijekom noći – tijelo obnovi energiju, odnosno daje nam je dovoljno za idući dan. No – problemi sa spavanjem mogu biti vezani uz loše životne navike.

Razlozi zbog kojih ne možete spavati može biti prekasno ispijanje kave, stres, kao i ne dovoljno potrošene energije tijekom dana. Izbjegavajte kavu predvečer, a u danu izdvojite barem pola sata za neki oblik tjelesne aktivnosti. Također, ako zbog stresa i briga ne možete zaspati, iskušajte vježbe za disanje.

3. Problemi s probavnim sustavom

Osim što boja vašeg urina upućuje na zdravstveno stanje, također i učestalost stolice može pokazati imate li zdravstvenih problema.

Naime, dok god možete reći da često obavljate broj 2 – ne postoji razlog na brigu, no ako primjećujete da stolica nije učestala te osjećate nadutost, vjerojatno znači da nešto u vašoj prehrani nije dobro i da biste trebali više se posvetiti zdravoj prehrani!

4. Ispucale usnice

Ako se mučite s neprestano ispucalim usnicama i balzam za usne je postao vaš najbolji prijatelj – to vjerojatno znači da postoji disbalans, odnosno nedostatak vitamina u organizmu.

Najčešće se radi o nedostatku vitamina B grupe, kao i vitamina A i cinka. Ako ste već odlučili svoju prehranu obogatiti izvorima ovih vitamina kako biste poboljšali stanje kože, i usnice će vam biti zahvalne zbog toga!

5. Promjene na noktima

Noktima i koži ruku ne posvećujemo dovoljno pažnje, no čim se pojave promjene – odmah ćemo ih primjetiti. Nokti mogu promijeniti boju, oni se mogu zadebljati, lako lomiti i listati, a sve to upućuje da nešto u organizmu nije kako treba.

Na primjer, bijele poprečne linije mogu nastati zbog srčanog zatajenja i malarije, a potpuno bijeli nokti mogu biti znak dijabetesa. Uzrok žutih noktiju, osim cigareta, može biti i psorijaza, kao i problemi s dišnim putovima, dok plavi nokti pokazuju probleme s plućima.

Jesu li vam nokti bijeli ili žuti? Oni vam mogu pokazati patite li od neke bolesti!

6. Hladne noge i hladne ruke

Iako za hladne ruke i noge uvijek krivimo lošu cirkulaciju, zapravo su i ovi svakodnevni problemi pokazatelji da nešto s tijelom nije u redu. Na primjer, uzrok hladnih ruku može biti anemija, odnosno nedostatak željeza u krvi, no može i biti i borba sa stresom i tjeskobom. Uzrok hladnih nogu može biti, osim stresa, i umor i neispavanost koji usporavaju hladnoću, a sjedilački način života nimalo ne pomaže ovom problemu. Zato se toplo obucite, pripremite kupku, zdravo hranite i pokrenite svoje ruke i noge nekom zanimljivom aktivnošću!

Pogledajte 6 najčešćih uzroka nadutosti, a isprobajte i ove 3 metode ako ne možete zaspati! 

Foto: Shutterstock

G.H. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo