Prehrana bogata magnezijem može pomoći u sprječavanju dijabetesa, pokazali su rezultati novog istraživanja.
“Osobe koje konzumiraju puno magnezija, bilo
kroz hranu, bilo putem vitaminskih dodataka – imaju gotovo 50 posto manji rizik za razvoj dijabetesa
u idućih 20 godina”, poručili su američki znanstvenici.
Stručnjaci su do ovakvog zaključka došli proučavajući 4,497 sudionika
istraživanja. Osobe koje su tijekom istraživanja konzumirale oko 200 miligrama magnezija na
svakih 1,000 kalorija, imale su 47 posto manju vjerojatnost za razvoj dijabetesa
od osoba koje su konzumirale oko 100 miligrama spomenutog minerala.
Stoga, ako ste se oduvijek pitali zašto je konzumiranje cjelovitih žitarica povezano
s nižim rizikom od dijabetesa – evo i
odgovora: tajna se krije u upravo u magneziju.
Stručnjaci tvrde kako magnezij zaista može utjecati na rizik od dijabetesa,
jer je ovaj mineral potreban za pravilno funkcioniranje nekoliko enzima koji
pomažu organizmu da preradi glukozu.
K. R.