Zdravlje

Zdravlje

Metabolički sindrom i NAFLD (nealkoholna masna bolest jetre)

Promjene životnih navika u suvremenom svakodnevnom životu kao što su smanjenje tjelesne aktivnosti, ishrana brzom i nezdravom hranom uzročnici su specifičnih metaboličkih i zdravstvenih problema koji u konačnici ugrožavaju život.

Odnosi metaboličkih i drugih abnormalnosti koji predstavljaju i povećavaju rizik za razvoj kardiovaskularnih oboljenja, dijabetesa s pridruženim komorbiditetima i komplikacijama nazivaju se metaboličkim sindromom ili sindromom X.

Kriteriji metaboličkog sindroma

Centralni tip debljine odnosno pretilosti:
 MuškarciŽene
Opseg struka≥ 94 cm≥ 80 cm
Uz još dodatno najmanje 2 navedena kriterija:
snižene vrijednosti HDL(high-density) kolesterola< 1,03 mm/L< 1,29 mm/L
povišene vrijednosti triglicerida≥ 1,7 mm/L
povišeni sistolički krvni tlak≥ 130 mmHg
povišeni dijastolički krvni tlak≥ 85 mmHg
glikemija natašte GUK≥ 5,6 mmm/L ili utvrđeni dijabetes tipa2

Usko povezana s metaboličkim sindromom je najčešća kronična bolest jetre zapadne populacije NAFLD (engl.Non Alcoholic Fatty Liver Disease) odnosno nealkoholna masna bolest jetre. Javlja se u ljudi koji ne konzumiraju veće količine alkohola štetnih za jetru, a može se manifestirati kao masna jetra odnosno steatoza, NASH (nealkoholni seatohepatitis) te konačno ciroza jetre. Nastanak ovog oboljenja nije još u potpunosti objašnjen ali je dokazana uloga inzulinske rezistencije u patogenezi steatohepatitisa kako kod pretilih tako i kod mršavih oboljelih.

Povezanost NAFLD i inzulinske rezistencije

Dokazana je i povezanost NAFLD i inzulinske rezistencije, te NAFLD utječe na težinu inzulinske rezistencije kod dijabetesa tipa2. Bolesnici s metaboličkim sindromom imaju povećanu lipidnu preroksidaciju te jače upalne i fibrozne promjene u jetri ovisno o težini samog metaboličkog sindroma.

Najčešći biljezi NAFLD – nealkoholne masne bolesti jetre su povišene vrijednosti serumskih aminotransferaza AST, ALT te gamaglutamil transpeptidaze GGT. Ovi povišeni nalazi u osoba s NAFLD povezani su sa rizikom razvoja dijabetesa tipa2 neovisno o indeksu tjelesne mase (body mass index), prisutnosti dijabetesa u obitelji, konzumaciji alkohola, tjelesne aktivnosti. Ustanovljeno je da osobe s ultrazvučnim nalazom jetre za NAFLD i povišenijim jetrenim enzimima (osobito ALT i GGT) imaju povišeni rizik incidencije dijabetesa..

NAFLD – nealkoholna masna bolest jetre povezana je s kardiovaskularnim oboljenjima te moždanim vaskularnim oboljenjima i moždanim udarom. U bolesnika s histološki dokazanim promjenama u jetri prisutnost masti – steatoze povezana je s aterosklerotičnim promjenama na karotidnim arterijama. Tako u bolesnika s dijabetesom tipa2 prisutnost NAFLD povećava rizik vaskularnih moždanih incidenata kao i komplikacija samog dijabetesa.

Steatoza jetre povezana je i s inzulinskom rezistencijom miokarda-srčanog mišića

Prateći metabolički put u mišiću srca ustanovljene su kod ultrazvučnog nalaza srca rane disfunkcije srčane klijetke u bolesnika s NAFLD i to u odsutnosti debljine,povišenog krvnog tlaka i dijabetesa tipa2. Time se ustanovilo da je NAFLD – nealkoholna masna bolest jetre povezana s kardiovaskularnim rizikom i da je mogući rani inicijator ateroskleroze.

Metabolički sindrom dakle predstavlja više morbiditeta uključujući debljinu, dislipidemiju, povišeni krvni tlak, dijabetes tipa2, a koji povećavaju rizik kardiovaskularnih i moždanih vaskularnih oboljenja. NAFLD je manifestacija bolesti jetre u metaboličkom sindromu kojem je u patogenezi osnova inzulinska rezistencija. NAFLD također predstavlja spektar promjena u jetri: od izolirane masne odnosno steatoze jetre, steatoze povezane s upalnim promjenama NASH ( nealkoholni stetaohepatitis), ciroze jetre i hepatocelularnog karcinoma.

NAFLD je posljedica pogrešnih navika u hranjenju i izostanka fizičkih aktivnosti u suvremenom načinu života. NAFLD u zapadnom svijetu ima 34 posto opće populacije, 55 posto osoba s dijabetesom tipa2, te 75 posto pretilih ljudi. Iako NAFLD odnosno sama bolest jetre bez vaskularnih komplikacija ima relativno benignu prognozu 20 posto osoba s masnom jetrom zadobije NASH ( nealkoholni steatohepatitis). Trećina bolesnika s NASH-om kroz 5 do 10 godina razvije cirozu jetre, a četvrtina tj. 25 posto bolesnika s cirozom jetre razvije komplikacije u smislu portalne hipertenzije i hepatocelularnog karcinoma.

Dijagnoza i liječenje metaboličkog sindroma i NAFLD

U otkrivanju i dijagnosticiranju metaboličkog sindroma i NAFLD neophodno je učiniti pretrage serumskih aminotransferaza ALT, AST, gama glutamil- transpeptidaze GGT , GUK natašte, Hb A1C. Kod prisutne glikemije OGTT test. Bazično je učiniti kompletni lipidogram: sveukupni kolesterol, HDL, LDL, trigliceride. Morfološki se masna jetra dijagnosticira UZV ( ulztrazvučnim pregledom jetre) a kod posebnih indikacija MSCT-om. Upalne promjene u jetri utvrđuju se prema indikaciji histološkom pretragom jetrenog tkiva dobivenog biopsijom jetre, a neophodno je isključiti druga jetrena oboljenja. Ako postoje simptomi i nalazi za vaskularna oboljenja potrebno je učiniti EKG, te prema nalazu UZV srca, UZV- Doppler karotidnih arterija i drugo prema probiru nadležnog specijaliste.

Liječenje metaboličkog sindroma i NAFLD nije specifično. Neophodno je promijeniti životne navike, a zasebice se liječe dislipidemija antilipemicima, dijabetes prema nalazu peroralnim antidijabeticima ili inzulinom, povišeni krvni tlak antihipertenzivima.

Autor teksta: Prof.dr.sc. V. Čolić Cvrlje
Poliklinika Salzer

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo