Zdravlje

Zdravlje

Mogu li umjetne trepavice oštetiti vid?

Foto: Shutterstock

Ugradnja umjetnih trepavica u pravilu ne izaziva nikakve poteškoće, ipak, ne treba zaboraviti da su alergije i infekcije kako vjeđe, tako i oka ipak moguće.

Osnovno je da se ugradnja trepavica radi u što je moguće čišćim uvjetima. Naša koža nije sterilna, jer na njoj žive određene bakterije kao saprofiti (ne izazivaju bolest), no ako se mijenja pH kože ili dođe do ozljeđivanja iste, mogu postati patogene i izazvati upalu.

Što je blefaroplastika i kome je potrebna?

Svaka povreda može izazvati upalu vjeđe

Tako trepavice koje se ugrađuju također nisu sterilne, ali pincete bi trebale biti barem dobro dezinficirane, jer svaka ozljeda površine kože uz trepavice, omogućuje prodor bakterija kako s površine instrumenta, tako i iz okolne kože pa ako se radi o većem broju bakterija, moguće je da se razvije upala vjeđe, tzv. blefaritis.

Upala može zahvatiti jedan folikul trepavice, ili okolne lojne žlijezde na rubu vjeđe, ili se proširiti na više njih. Takva infekcija može izazvati ispadanje trepavica u zahvaćenom području te gnojne čvoriće koji se moraju otvoriti i odstraniti.

Kod infekcija vjeđa ordinira se antibiotska terapija u obliku kapljica i masti, znači lokalno, a u slučaju intenzivnije infekcije potrebno je ordinirati i antibiotike kao terapiju – uzimanje na usta.

Druga mogućnost su alergije na ljepilo kojim se vrši spajanje trepavica, pa iako se višak ljepila odstrani, i manji ostaci mogu izazvati alergijsku reakciju vjeđe, pa i spojnice oka, koju treba adekvatno liječiti, najčešće lokalnom kortikosteroidnom terapijom.

Nošenje umjetnih trepavica ne može pogoršati vidnu oštrinu

Neke trepavice su izrazito dugačke i “teške”, pa mogu jednim dijelom zasjeniti vidno polje, no ne mogu direktno utjecati na pogoršanje vidne oštrine.

Vitamini, vježbanje, liječenje kroničnih bolesti… 5 načina kako poboljšati vid

Simptomi upale 

Najvažnije je da ukoliko dođe do upale, a ona će se izraziti bolnošću, naticanjem i crvenilom ruba vjeđe, treba što prije potražiti pomoć oftalmologa koji će pravovremenim liječenjem spriječiti daljnje širenje upale.

Umjetne trepavice su modni trend i ne treba ga se odricati, no važno je da ugradnju trepavica radi stručna osoba u higijenskim uvjetima te uz maksimalnu pažnju, da ne dođe do ozljeđivanja kože vjeđe ili spojnice oka (prodor ljepila u oko i sl.)

Muče vas podočnjaci i upala vijeđa? Evo što dermatologinja savjetuje

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo