Zdravlje

Zdravlje

Mogući uzroci vaših glavobolja

Glavobolja je jedan od najčešćih razloga izostanaka s posla ili škole, a toliko je uobičajena pojava da je smatramo sastavnim djelom života. Razmišljate li o mogućim uzrocima vaših glavobolja?

Iako stres i promjenu vremena ubrajamo među najčešće pokretače glavobolja, postoji niz mogućih uzročnika.

Kosa podignuta u rep

Nakon par sati nošenja čvrsto skupljenog repa može doći do glavobolje zbog napetosti tjemena i tkiva. Isti efekt mogu imati i pletenice, uski šeširi, turbani i kopče za kosu.

Žvakanje žvakaće gume

Posljednje istraživanje provedene je na 30 pacijenata u dobi od 6 do 19 godina koji su patili od kroničnih glavobolja i svakodnevno žvakali žvakaće gume. Od njih je traženo da prestanu žvakati na mjesec dana, a rezultat je bio prestanak glavobolja kod 19 ispitanika.

Parfemi i mirisi

Je li vam se dogodilo da vas zaboli glava nakon čišćenja kuće? Sredstva za čišćenje i osvježivači zraka mogu sadržavati kemikalije koje utječu na pojavu glavobolje. Stoga, ako ste osjetljivi na mirise izbjegavajte teške parfeme, mirisne sapune, šampone i regeneratore jakog mirisa.

Alkohol i cigarete

Pijenje alkohola u velikoj količini može izazvati glavobolju, a posebno često može biti izazvana pušenjem, jer nikotin iz duhanskog dima uzrokuje stiskanje krvnih žila koje opskrbljuju mozak.

Orgazam

Do glavobolje može doći neposredno prije ili za vrijeme samog orgazma. Vrsta glavobolje koja se javlja nekoliko minuta prije orgazma može biti uzrokovana kontrakcijom mišića tijekom seksa, a traje između par minuta i sat vremena. Bol koja se javlja tijekom orgazma može biti odgovor na povećani krvni tlak uslijed širenja krvnih žila.

 A. A. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo