Zdravlje

Zdravlje

Muči vas vrtoglavica? Izbjegavajte cigarete, alkohol i kavu!

Vrtoglavica nas upozorava da nešto nije uredu s osjećajem ravnoteže u našem tijelu. Nestabilni smo i imamo poteškoća s kretanjem u prostoru.

Od vrtoglavice možemo patiti u svakoj životnoj dobi, uključujući i djetinjstvo. Kako spriječiti i liječiti simptome tog čestog poremećaja?

Treba izbjegavati sve one položaje koji mogu izazvati pojačanje vrtoglavice, kao i određene aktivnosti i situacije koje joj mogu ići u prilog. Evo nekoliko primjera:

  • Izbjegavajte brze promjene položaja tijela: posebno kada ustajete iz kreveta, dakle prelazite iz vodoravnog u okomiti položaj, te kada se okrećete. Dobra je navika ustati iz kreveta polako i sjediti barem 30 sekundi prije nego što potpuno uspravite.
  • kSmanjite stres i tjeskobu jer oni mogu osjetno pojačati napad vrtoglavice.
  • Odlazite li na plivanje na bazen ili u more, koristite čepiće za uši. Isto tako bitno je izbjegavati situacije kada se naglo mijenja pritisak u ušima. Ako se je moguće, što rjeđe putujte avionom.
  • Izbjegavajte mjesta na kojima se stvara velika buka, a ako to nije moguće, preporučuje se koristiti zaštitne slušalice.
  • Ne gurajte ništa u uši, pa niti štapiće s pamučnim vrhom za čišćenje. Ako osjećate svrbež ili vam se nakupilo masnoće u ušima, bolje je potražiti pomoć liječnika, koji će ukloniti problem.
  • Neke aktivnosti kao gledanje televizije i dugotrajni rad na kompjutoru mogu još intenzivirati akutni napad vrtoglavice kod osoba koje su joj sklone.
  • Umjereno koristite sol i šećer: visoka razina soli i šećera u krvi pridonosi povećanom zadržavanju tekućine u organizmu, što sa sobom nosi razlike u tlaku tekućina u unutarnjem uhu, a to opet pridonosi pojavi vrtoglavice.
  • Preporučljivo je što rjeđe posezati za cigaretama, alkoholom i kavom.

 

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo