Zdravlje

Zdravlje

Na prirodan način ublažite simptome peludnih alergija

Kraj ljeta i početak jeseni vrijeme je snažnih peludnih alergija.

Uobičajeni simptomi peludne alergije su nadražanost sinusa, kihanje, kašljanje i suzenje očiju. Naravno, uvijek je dobro koristiti i medicinsku terapiju kako biste u potpunosti suzbili simptome, ali ih možete ublažiti i prirodnim putem.

Akupunktura je rješenje

Brojna istraživanja su pokazala kako terapija akupunkturom efektivno ublažava simptome peludne alergija na način da uravnotežuje protok energije kroz tijelo te tako stimulira rad imunosnoga sustava. Također, na ovaj način se čiste sinusi i smanjuju upale.

Uglavnom se koncentrira na područje nosa jer odmah čisti kanale sinusa i sprječava zaštopavanje, objašnjava John Philbin, čaln Britanskog Vijeća Akupunkture

U nijansama narančaste

Mrkve, bundeve i slatki krumpir sadrže beta karoten, prirodni biljni pigment, koji dokazano smanjuje upale dišnih puteva te jača imunosni sustav. Jedna do dvije porcije karotena na dan bi vam trebalo ublažiti simptome dovoljno da normalno odradite svakodnevne obaveze.

Pazite na vrijeme

Najviše razine peludi su ujutro i predvečer, pa ako je moguće tada držite prozore zatvorene te izbjegavajte sušenje oprane odjeće u tom razdoblju kako se pelud ne bi zalijepila za majice i hlače.

Jedna jabuka previše

Kako neke namirnice mogu smanjiti simptome, tako druge mogu pojačati. Voće koje trebate izbjegavati je jabuka koja reagira s pojedinim vrstama peludi i uzrokuje svrbež u ustima te otečen jezik.

Opustite se

Istraživanje iz 2010. godine pokazalo je kako se kod 71 posto alergičara simptomi pogoršavaju sa razinama stresa. Zato se preporučuje da se opuštate te tako umanjite reakcije. Tjelovježba, meditacija i duboko disanje oslobađaju tijelo stresa.

Pranje kose prije spavanja

Ako imate naviku pranja kose ujutro, zamijenite rutinu tako da ju ipak operete navečer. Na ovaj način ćete isprati bilo kakvu pelud koja se primila za kosu tijekom dana te neće ostati na vašem jastuku do idućeg jutra.

Vitamini, vitamini, vitamini

Vitamin C je prirodni antihistamin te sadrži bioflavonoide koji djeluju kao sredstva za čišćenje sinusa. Povećajte svoju dnevnu dozu prirodnim namirnicama ili kao u obliku dodataka prehrani.

Izbacite alkohol

Istraživanja provedena u Danskoj pokazalu su kako ispijanje alkohola povećava rizik alergijskog rinitisa. Jedna čaša alkoholnoga pića povećava šansu alergijske reakcije za 3 posto. 

Spriječite simptome alergije na ambroziju jednostavnim trikovima

M.S.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo