Zdravlje

Zdravlje

Na vrijeme prepoznajte znakove raka kože

U maligne tumore kože ubrajaju se bazocelularni karcinom, spinocelularni karcinom i melanom.

Maligni tumori kože nastaju mijenjanjem normalnih stanica kože u patološki promijenjene stanice potaknute nekim uzročnim čimbenikom. Tumori kože ne prolaze spontano već rastu, mijenjaju se, a vrlo ih je važno rano prepoznati i liječiti.

Uzroci raka kože

Uzroci mogu biti brojni, od sunca pa do genetike. Veći rizik imaju osobe svjetlije puti i boje oči.

Rizično za nastanak melanoma suučestale sunčane opekline svake godine, pogotovo ako se koža naglo izloži suncu i ako se to ponavlja godinama, ističe dermatologinja mr.dr. Klaudija Šebetić iz Poliklinike Šebetić

Nadodaje kako veliki rizik imaju ljudi s većim brojem madeža (više od pedeset) i osobe koje imaju rizične tj. displastične madeže. Displastični madeži su u razini kože tamni, nepravilni i veći od 6 mm. Također, veće šanse za oboljenje imaju i osobe u čijim je obiteljima već bilo malignih tumora kože. Osobe koje su često izložene suncu zbog posla, jednako tako se nalaze u ugroženoj skupini. Ako je melanom deblji može se ukloniti i operativnim zahvatom limfnih čvorova najbliže regije te ponovnom operacijom ožiljka na mjestu gdje je bio melanom.

Znakovi raka kože

Bazaliom može izgledati različito što vrlo često zavara pacijente jer misle da se radi prištiću koji ima krasticu i ne prolazi. Bazaliom često izgleda poput bjelkaste perle, ili krastice koje ne prolazi, poput ožiljka, napominje dermatologinja

Melanom može imati nekoliko oblika prema kojima se i razlikuju njegovi klinički oblici: lentigo maligna melanoma (na fotoeksponiranim dijelovima tijela, u starijih osoba), površinsko šireći (crna promjena u razini kože nepravilnog oblika), nodularni ( iznad razine kože), melanoma malignum acrolentiginosum (okrajine šake, stopala.)

Spinaliom može izgledati kao promjena s krastom koja ne prolazi i krvari, objašnjava liječnica Šebetić

Pratite i madež, jer problem nastaje kada raste naglo, mijenja boju, krvari i svrbi.

Skriveni simptomi koji ukazuju na to da biste mogli imati srčani udar

M.S.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo