Zdravlje

Zdravlje

Nasilne kompjutorske igrice povisuju toleranciju na bol

Iako su kompjuterske ili video igrice često na meti kritičara jer “potiču nasilno ponašanje” ili navikavaju igrače na sjedilački način života, američki stručnjaci ističu kako one imaju i svoju pozitivnu stranu.

Nasilne video igre, tzv. pucačine u kojima se prolivena krv broji u litrama, mogu biti dobre za nas, tvrde istraživači Sveučilišta Keele. Oni su dali priliku 40 ispitanika odigrati dvije video igrice: jedna je bila nasilna i uključivala je pucanje, dok je druga igrica bila simulacija golf meča.

Nakon što su igrali jednu igricu deset minuta, ispitanici su zaronili svoju ruku u ledenu vodu kako bi stručnjaci izmjerili njihovu reakciju na bol. Igrači koji su netom odigrali neku pucačku igru prosječno su 65 posto dulje držali ruku u hladnoj vodi nego ispitanici koji su igrali golf. Također, broj otkucaja srca “nasilnih” igrača bio je povišeniji.

Stručnjaci objašnjavaju kako povećana tolerancija na bol i povišen broj otkucaja srca može biti prirodni odgovor našeg tijela na stres – mozak se priprema na moguće bolnu situaciju i umanji osjetljivost na bol.

Ovo se istraživanje nastavilo na prethodnu studiju istog sveučilišta kojom je ustanovljeno da psovanjem možemo ublažiti osjet boli, tj. povećati svoju toleranciju na bol. “Pretpostavili smo da psovanje ublažava bol tako što okine emocionalnu reakciju – najvjerojatnije agresiju – a zauzvrat je tijelo spremno na život ili smrt. Ova najnovija studija bila je provjera te pretpostavke u kojoj smo povisili razinu agresivnosti ispitanika tako što su igrali nasilne video igre”, objasnio je dr. Richard Stephens, voditelj istraživanja objavljenog časopisu Psychological Reports.

Video igrice pomažu koncentraciji u kriznim situacijama

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo