Zdravlje

Zdravlje

Nećete vjerovati koliko često morate mijenjati kuhinjsku spužvu!

Shutterstock

Vjerojatno znate da je kuhinja jedno od najprljavijih mjesta u kućanstvu, a razlog tome je ne samo to što tamo pripremamo hranu, već i zato što se u kuhinji nalazi i kanta za smeće, kao i sudoper.

Sudoper je glavno mjesto na kojem se bakterije razvijaju zbog ostataka hrane te vlage, a najopasnija stvarčica u kuhinji je upravo spužva kojom peremo suđe. No, jeste li znali da pranjem odnosno čišćenjem spužve samo pogoršavate stvar? Najnovije istraživanje, objavljeno u magazinu Scientific Reports, tvrdi kako su kuhinjske spužve dom za desetke bakterijskih mikroorganizama, prenosi instyle.com.

Čišćenje spužvi ne pomaže

Što je još gore, u studiji je korišten relativno mali broj uzoraka, a uzorci su bili “redovito čišćeni”, kako kažu vlasnici. Znanstvenici su utvrdili kako dugoročno gledano, čišćenje spužva nije dovoljna ni efektna metoda smanjenja broja bakterija, a može ih čak i povećati. 

Čuvajte se trovanja hranom!

Koliko često mijenjati spužvu?

Problem je time veći što spužvu ne koristimo samo za pranje posuđa već i za brisanje kuhinjskih površina te mnogih drugih stvari što je čini idealnim prijenosnikom bakterija po cijeloj kuhinji.  Sigurno se pitate i koje je onda rješenje? Znanstvenici kao najbolje savjetuju mijenjanje spužvi svaki tjedan!

Znate li koja su najprljavija mjesta u vašem kućanstvu?

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo