Zdravlje

Zdravlje

Niste sigurni imate li niski krvni tlak? Ovo su simptomi koji će ga odmah otkriti

Shutterstock

Što ga sve može uzrokovati?

Kada posjetite liječnika, često će on prvo izmjeriti baš krvni tlak, i to ne samo kako bi provjerio je li povišen već i je li snižen. Oba slučaja mogu dovesti do zdravstvenih komplikacija. Kako možete prepoznati da vam je snižen krvni tlak i što ga sve uzrokuje?

Normalne vrijednosti

Prije svega je naravno važno znati koje su normalne vrijednosti krvnog tlaka kako biste znali prepoznati ako je došlo do promjena. Koliki će biti krvni tlak, ovisi naravno o puno faktora a tu su godine starosti i spol. Morate i znati da postoje dvije vrste tlaka – sistolički (gornji)  i dijastolički (donji) tlak. Sistolički je u odrasla čovjeka danju najčešće oko vrijednosti 120 mmHg, ako je preko 140 mmHg tada govorimo o arterijskoj hipertenziji. Nakon što završi sistola, u srcu nastupa faza punjenja klijetki koju nazivamo dijastola. Za vrijeme dijastole dok se srce puni, tlak u arterijama postepeno pada s maksimalnih vrijednosti postignutih u sistoli i na kraju dijastole doseže najčešće vrijednost oko 80 mmHg. Taj tlak nazivamo donji ili dijastolički tlak, on nikada ne pada na nulu jer arterije imaju mišićnu stijenku koja u živog čovjeka ima napetost ili tonus i zadržava najniži tlak na vrijednostima od 60-90 mmHg, a ako je preko 90 mmHg tada govorimo o arterijskoj hipertenziji.

Ako su i jedna i druga vrijednost niske, onda imate vjerojatno nizak tlak.

Masivni infarkt – zašto je tako opasan i kako prepoznati simptome

Simptomi niskog krvnog tlaka

Ako ne primjećujete nikakve simptome i osjećate se dobro, krvni tlak vam je vjerojatno u granicama normale. Čak i ako su vam vrijednosti niske, to ne mora značiti da ćete osjetiti bilo kakve komplikacije. No ako prepoznate neke od simptoma, vjerojatno se radi o niskom tlaku.

  • Vrtoglavica, posebno prilikom ustajanja
  • Umor
  • Zamućen vid
  • „Maglica“ u glavi
  • Mučnina
  • Gubitak svijesti

Mogući uzroci

U većini slučajeva nizak krvni tlak može stvarati neugodu ali nije opasan za zdravlje. Žene mogu patiti od niskog tlaka zbog obilnih menstruacija ili tijekom trudnoće. Neki lijekovi također mogu uzrokovati snižavanje tlaka. Ako vam je zlo i povraćali ste, moguće da vam je tlak snižen. On može indicirati i gubitak krvi, infekciju, anemiju ili aritmiju. Ako bilo koji od gore navedenih simptoma doživljavate, obavezno se javite svom liječniku.

Kako si pomoći?

Kako će se ovo stanje tretirati ovisi uvelike o tome što ga uzrokuje, pa je ponekad i liječenje otežano ako se ne može otkriti uzrok. Ako patite od niskog krvnog tlaka, onda ipak neke mjere možete poduzeti. Na primjer, uvijek polako ustajte i sjedećeg ili ležećeg položaja kako biste spriječili vrtoglavicu i zamagljen vid. Iznimno je važno da pijete puno vode, posebno nakon aktivnosti i po vrućinama. Ako idete u saunu, budite posebno oprezni kada ustajete.

Ovo su ključne razlike u simptomima infarkta kod muškaraca i žena – prepoznajte na vrijeme!

Trebate li stalno mjeriti krvni tlak?

Ako ste zdrava osoba i ne uzimate lijekove koji zahtijevaju stalne provjere tlaka, može biti dovoljno da ga provjerite jednom ili dva put u godini. Vaš godišnji pregled kod interniste ili ginekologa je sasvim dovoljan broj pregleda, kaže Leonardo Pianko, kardiolog s Floride. „Ako uzimate lijekove i krvni tlak vam je stabilan, morate ga provjeravati povremeno, ovisno o tome što liječnik kaže, ali jednom ili dva put tjedno je sasvim dovoljno. Ako u vašem slučaju krvni tlak nije stabilan, tada biste ga trebali provjeravati jednom dnevno“, savjetuje liječnik.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo