Zdravlje

Zdravlje

Niste zadovoljni svojim liječnikom? Razlozi koji upućuju da trebate tražiti novog

Shutterstock

Evo to trebate napraviti kada on ne ispunjava vaša očekivanja.

Doći do novog liječnika se čini kao jako težak zadatak, ali ako ostanete kod onog s kojim niste zadovoljni, jednako je opasno kao toksičan brak. Prije nego krenete u potragu, dobro je analizirati je li taj korak stvarno potreban. Evo nekoliko signala koji će vam u tome pomoći, a otkrivaju ih sami liječnici.

Liječnik ima loše manire

Neki pacijenti vole kada su liječnici direktni i iskreni, posebni kada se radi o preporuci nastavka liječenja ili komentiranja nalaza. Ipak, ako želite nešto drugo, liječnik koji samo izdaje naredbe nije za vas najbolji par. Liječnička ordinacija često predstavlja zastrašujuće mjesto pa distanciran i hladan liječnik nije najbolja opcija.

Liječnik kasni

Morate li uvijek čekati sat vremena da vas liječnik primi? Požuruju li razgovor jednom kad vas prime? Ponekad kašnjenje može biti sasvim opravdano, ali svako čekanje koje traje dulje od 30 minuta daje vam pravo da napustite prostoriju i ponovo se naručite“, savjetuje Karen Hickman, medicinski konzultant i medicinska sestra. Ako se liječnik ne pojavi na vrijeme upitajte medicinsku sestru što možete učiniti da se pri drugom posjetu to ne ponovi, a ako liječnik često kasni, možda je vrijeme da potražite drugog, pojasnila je Vici Rackner, kirurg u Washingtonu.

Sa starenjem se mijenja i raspoloženje… Ovo su potencijalni uzroci depresije u starijih osoba

Nije vas nazvao radi rezultata nalaza

Nalazi se moraju dostaviti odmah, jasno objasniti i pri tome biti pun poštovanja. Sve manje od toga nije prihvatljivo. Ako liječnik kasni s nalazima i pritom se ne ispriča, razmislite o drugom liječniku u čijoj se ordinaciji stvari obavljaju profesionalnije.

Reputacija vašeg liječnika nije najbolja

Disciplinarni postupci nisu uvijek znak za uzbunu, jer liječnik može biti prozvan i zbog manjih propusta. No, propusti tijekom operacijskog zahvata mogu biti razlog za brigu.  Raspitajte se i provjerite informacije i nemojte se bojati liječnika upitati da vam pojasni što se to dogodilo. Ako vam se ne sviđa što čujete, vrijeme je da zamijenite liječničku ordinaciju.

Vaš liječnik ne poštuje granice

Upitajte se vjerujte li svom liječniku i njegovim vještinama. Kako biste se osjećali da vam, na primjer, vaš novi ginekolog vam savjetuje Botox. „Ako niste impresionirani vještinom liječnika, pokušajte malo obratiti pažnju na njegovu osobnost“, komentira dr. Mehmet Oz, šef kirurgije u bolnici u New Yorku.  Ako nastavite posjećivati istog liječnika, možete uvijek reći da ne cijenite takve komentare, ili ih jednostavno možete ignorirati. Ako se radi o prvom posjetu, kada još niste uspjeli povezati se s liječnikom, možda bi bilo pametnije da pronađete drugog.

Loše dijagnostičke vještine

Ako ste to primijetili na samo jednom pregledu, ne mora biti razlog za uzbunu, ali ako ste istu stvar čuli i od drugih pacijenta, onda je ipak to razlog za brigu. Ako je loša dijagnoza bila ozbiljna, promatrajte kako će liječnik reagirati kada vidi pravu dijagnozu. „Kada pogriješim, to kažem pacijentu i obitelji“, dodaje Oz. No ako vaš liječnik ponudi neke loše izlike, možda nije najbolja osoba za brigu o vašem zdravlju.

Kako zaštititi svoje zdravlje ako je osoba s kojom živite pozitivna na COVID-19?

Postavlja osobna pitanja

Liječnik se ne bi trebao petljati u neke stvari. I dok će mnogi od njih ponekad postaviti pitanje o vašem osobnom životu, poput toga kamo ćete na godišnji, kako je djeci u školi ili vama na poslu, ne bi trebali ulaziti u rasprave o onome što se ne tiče vašeg zdravlja. Ako vam se ne sviđa postavljeno pitanje, jednostavno recite da ne volite miješati privatni život sa zdravstvenim pitanjima.

Ne želi komentirati alternativne terapije

Neke alternativne terapije su se pokazale jako dobrima za zdravlje, pa liječnik koji odbija samu pomisao na njih vjerojatno nije dobro informiran.

„Pola toga što liječnik nauči tijekom školovanja se kasnije pokaže nevažećim“, dodaje Oz. Ako ste zadovoljni svojim liječnikom, pitajte ga hoće li alternativna terapija utjecati na vaše trenutno liječenje. Ako kaže da je sve uredu, neka ostane na tome. Ako mislite da nije pokazao interes, to bi mogao biti znak propusta i neinformiranja.

A. A.

foto: Shutterstock

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo