Nisu pouzdani? Zašto ne biste trebali koristiti test na antitijela za utvrđivanje imuniteta - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Nisu pouzdani? Zašto ne biste trebali koristiti test na antitijela za utvrđivanje imuniteta

Shutterstock

Stručnjaci kažu kako testovi samo određuju je li netko bio izložen virusu, a ne da li je stekao dovoljno imuniteta.

Stručnjaci iz Američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) kažu kako je korištenje COVID-19 testa za antitijela kako bi se saznalo je li imunitet tu i jesmo li zaštićeni od bolesti – loša ideja. Izdali su izvješće u kojem stoji da testovi nisu pouzdani indikatori stečenog imuniteta, pa čak i ako je osoba cijepljenja. 

“Važan su alat kako bi se identificirale osobe koje su bile izložene virusu i kod kojih se razvio adaptivni imunološki odgovor, ali se ne bi trebali koristiti kako bi se utvrdio imunitet ili zaštita od virusa, a posebno nakon što je osoba primila cjepivo”, pojasnio je  Dr. Tim Stenzel, direktor odjela za radiologiju pri FDA. 

Dodaju i kako testovi koji su do danas odobreni ne mogu služiti za procjenu imuniteta ili zaštite od bolesti te da bi se trebali nabavljati preko liječnika koji znaju kako se pravilno koristi i koji su njegovi nedostaci. 

O testu…

Antitijela su proteini iz krvi koje tijelo proizvodi kao odgovor na virus. Kemijski se povezuju kako bi se borili protiv nametnika, što mogu biti virusi i bakterije. 

Stručnjaci kažu kako se koriste tijekom pandemije kako bi se utvrdilo tko je bio izložen virusu, što je vrlo važno radi pitanja karantene. 

Liječnici o najgorim mitovima s društvenih mreža: Cjepivo je prebrzo napravljeno i ne štiti od bolesti

“Ipak, postojanje antitijela na taj virus ne znači da je osoba zaštićena imunitetom od ponovne infekcije. Korelacija između pozitivnog testa i zaštite imuniteta treba se dokazati sa svakim pojedinačnim testom, a to se dogodilo kod raznih virusnih infekcija ili kliničkim istraživanjima ili epidemiološkim studijama”, pojasnio je Ian Chan, stručnjak za bio tehnologiju. 

Chan navodi kako se čini da postoje i lažno pozitivni nalazi kod ovih testova. Zbog trenutnog manjka razumijevanja je li pozitivan test na antitijela povezan sa zaštitnim imunitetom i koliki je rizik da su rezultati netočni, koristiti ga kako bi se izbjeglo cijepljenje nikako nije pametno”, dodao je.

“Izazov s testovima koji postoje je da vrlo malo njih testira neutraliziranje IgG antitijela, koja su i jedina antitijela koja ustvari blokiraju ovu infekciju”, pojasnio je  Gerald Commissiong, direktor kompanije za istraživanje Todos Medical, te dodao kako FDA nikada nisu istaknuli kako se treba oslanjati na testove kako bi se utvrdio imunitet, već samo prijašnja izloženost virusu. Uz mnoge nejasne informacije nije čudo da tržište ne razumije ovu problematiku. 

Ne trebaju se dakle ti testovi koristiti kako bi se izbjeglo cijepljenje, ali se mogu smatrati korisnima pri procjeni je li nekom potrebna treća doza cjepiva. 

Iako je cjepivo dostupno, stručnjaci i znanstvenici će morati puno raditi kako bi se shvatile sve posljedice bolesti COVID. 

Anja Štajcar: Imam 23 godine i prije 6 mjeseci sam preboljela COVID-19. Još uvijek se borim s teškim posljedicama

“Puno je rada uloženo kako bi se razumjeli koje su razine antitijela potrebne kako bi se ustanovio imunitet na virus, ali te podatke još nemamo”, dodao je Commissiong.

A. A:

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo