Nov način postavljanja dijagnoze fibromijalgije

bol u vratu, fibromijalgija

Američki stručnjaci predložili su novu metodu dijagnosticiranja fibromijalgije, kroničnog sindroma koji karakterizira rasprostranjena bol.

Fibromijalgija traje duže od tri mjeseca, a uključuje određene točke na vratu, ramenima, leđima, kukovima, rukama i nogama. Uz nju se vežu neobjašnjivi umor, poremećaji spavanja, glavobolja, kognitivne poteškoće i poremećaji raspoloženja.

Do sada, liječnici su postavljali dijagnozu ovog poremećaja na temelju reakcije podražaja određenih "osjetljivih točaka" na tijelu: ako je bol prisutna u najmanje 11 od 18 mjesta i traje više od tri mjeseca, osoba je povezana s fibromijalgijom.

Nažalost, ova metoda nije u potpunosti sigurna, tvrd reumatolog Robert Katz, profesor Medicinskog centra Sveučilišta Rush u Chicagu, koji je ujedno i razvio novu formulu dijagnosticiranja fibromijalgije. "Mnogi osjećaju rasprostranjenu bol, ali kada bi se ona trebala karakterizirati kao fibromijalgija?", postavio je pitanje dr. Katz.

Po njemu bi novi test izbjegavao osjetljive točke na tijelu, a koristio bi se indeks boli uz ljestvicu mjerenja ozbiljnosti simptoma. Indeks boli sadrži 19 kriterija koji odgovaraju dijelu tijela koji je bolan. Ljestvica simptoma uključuje umor, loš san i kognitivne probleme – tri karakteristike fibromijalgije. Oni su poredani prema svojoj ozbiljnosti na ljestvici od nula do tri.

Američki fakultet reumatologije je već dao zeleno svjetlo novom dijagnostičkom pristupu, a ostaje vidjeti koje će sve javno-zdravstvene ustanove slijediti ovaj primjer.

"Koristeći novi set kriterija moći ćemo postaviti dijagnozu za više osoba. Broj oboljelih bi se mogao udvostručiti ili čak utrostručiti", upozorio je dr. Katz.

Njegov je tim razvio i testirao ovu metodu dijagnostike fibromijalgije na gotovo 830 bolesnika i jednakim brojem osoba koje su bolovale od drugih bolnih poremećaja, npr. boli u leđima ili osteoartritisa. Novim je testom postavljena dijagnoza fibromijalgije za 88 posto osoba bez pregleda ili testa osjetljivih točaka.

Studija je objavljena u časopisu Arthritis Care & Research.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!