Opasnosti planinarenja - spriječite nezgode kako biste uživali u prirodi - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Opasnosti planinarenja – spriječite nezgode kako biste uživali u prirodi

Foto: Shutterstock

U planinu nikad ne idi sam, jer ti u slučaju nesreće nema tko pružiti pomoć. Planinarenje je društvena, a ne individualna aktivnost; samo je doživljavanje individualno. Krajnji cilj svakog izleta neka bude sretan povratak kući.

Osnovni je to savjet Hrvatskoga planinarskog saveza (HPS) svima koji se namjeravaju uputiti u planine. Mnogima je planinarenje veliki užitak i odlična rekreacija, ali pritom treba poštovati snagu prirode i biti svjestan mogućih opasnosti. Svakako proučite upute HPS-a kako se pripremiti za planinarski izlet, na što treba paziti pri kretanju i boravku u planini kako ne biste zalutali ili se ozlijedili, što napraviti u slučaju nesreće…

Naime, opasnosti često nastaju zbog nepoznavanja okoliša, precjenjivanja vlastitih mogućnosti, nedovoljne pripremljenosti, neispravne opreme…

 • Racionalno procijenite svoju psihofizičku spremnost i opremljenost. Ako ste bolesni ili se ne osjećate dobro, ne idite u planinu.
 • Provjerite vremensku prognozu i pridržavajte se savjeta stručnjaka (iskusnih planinara, osoblja u nacionalnim parkovima i slično)
 • Držite se označenih planinarskih putova i odaberite stazu koja odgovara vašim fizičkim sposobnostima.
 • Obavijestite bliske osobe o svom smjeru kretanja i vremenu povratka i držite se toga.
 • Prikladno se odjenite, nosite cipele za planinarenje, toplu i nepromočivu odjeću te zaštitu od kiše, vjetra i sunca.
 • Ponesite vodu i osvježavajuće napitke, hranu i pribor (npr. nož, žlica, otvarač za konzerve).
 • Ponesite baterijsku svjetiljku, šibice i svijeću.
 • Ponesite lijekove koje inače uzimate, kao i lijekove za bolove, povišenu temperaturu, ubode i ugrize te pribor za prvu pomoć (gaze, flastere, zavoje, sredstvo za dezinficiranje rana).
 • Na svakom zahtjevnijem i/ili duljem izletu treba imati zemljovide područja te po mogućnosti kompas i GPS uređaj.
 • Informirajte se o najbližim planinarskim domovima i naseljima. Uvijek treba paziti da se do naseljenih mjesta ili prenoćišta stigne za dana.

 • Čuvajte se jakog sunca i izbjegavajte uspone za najvećih podnevnih vrućina. Nosite kapu i sunčane naočale, a otkrivene dijelove kože zaštitite preparatom s najvišim zaštitnim faktorom 50+.

Top 10 savjeta ljekarnika za zdravo uživanje u suncu

 • Osim kreme za sunčanje, neka se u ruksaku nađe i sredstvo za zaštitu od insekata, maramice (suhe ili vlažne) i/ili toaletni papir, kao i kemijska olovka i papir za slučaj da morate nešto zabilježiti.

Kako se obraniti od krpelja, a kako ga izvaditi ako se već “zakvačio” za kožu?

 • Hodajući treba paziti gdje stajete i izbjegavati nestabilno kamenje koje bi se moglo odroniti te vlažne i klizave površine.
 • U slučaju nevremena treba se što prije domoći najbližeg zaklona i u njemu ostati dok nevrijeme ne posustane. No pritom valja znati da pred grmljavinskim nevremenom osamljeno drveće, uski grebeni, vrhovi i druga mjesta izložena munjama nisu dobar zaklon.
 • U kraškim predjelima, gdje ima zmija, nije loše malo više pripaziti gdje stajete i za što se primate. Pri eventalnom susretu s drugim divljim životinjama (npr. medvjedom) treba nadvladati instinktivnu želju za trčanjem i mirno se udaljiti. Treba biti relativno glasan, tako da vas životinje mogu rano uočiti i udaljiti se; sve zdrave životinje su plašljive i povlače se pred čovjekom, osim ako se osjete napadnute, a tek tada uzvraćaju napad.
 • Prije izleta potpuno napunite bateriju mobitela, a uza sebe imajte i punjač. U mobitel umemorirajte brojeve hitnih službi (npr. Centar za obavješćivanje 112 i broj najbliže stanice Hrvatske gorske službe spašavanja). Zapišite brojeve i na papir te ga imajte uza sebe.
 • U slučaju nesreće, sačuvajte prisebnost, smirite sebe i druge te pružite unesrećenom prvu pomoć. Hitno o nesreći obavijestite Hrvatsku gorsku službu spašavanja i slijedite njihove upute.     

I.V.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo