Zdravlje

Zdravlje

Opća anestezija povezana s poteškoćama u učenju mališana

Svake godine mnogi su mališani operirani pod općom anestezijom. Prethodne studije na laboratorijskim životinjama pokazale su kako opetovana izloženost anesteziji u vrlo ranoj dobi ubija moždane stanice, a sada američki stručnjaci tvrde kako je ona povezana s poteškoćama u učenju.

Istraživači američke Klinike Mayo su ustanovili kako su mališani koji su prošli opću anesteziju zbog operacije izloženi dvostruko povišenom riziku od razvijanja problema s učenjem.

Proučavali su preko tisuću mališana rođenih između 1976. i 1982. godine koji su bili dio veće zdravstvene studije. Usporedili su podatke 350 mališana koji su prošli operaciju s općom anestezijom prije druge godine s podacima 700 djece koja nisu nikada operirana.

  • oko 37 posto djece koja su imala nekoliko operacija s općom anestezijom prije drugog rođendana su imala poteškoće u učenju, usporedno s 24 posto mališana koji su imali jednu operaciju i 21 posto djece koja nisu operirana.
  • nakon što su u obzir uzeli i druge faktore koji utječu na zdravstveno stanje, istraživači su ustanovili kako su djeca koja su dva ili više puta operirana imala dvostruko više poteškoća u učenju.

Unatoč ovim rezultatima, stručnjaci nisu u potpunosti sigurni u posljedice opće anestezije u ranoj dobi na razvoj dječjeg mozga: “Vrlo je vjerojatno da ćemo živjeti s prilično puno nesigurnosti oko ovog pitanja još neko vrijeme. Teško je ovo shvatiti kod ljudi jer govorimo o suptilnim učincima koji ne moraju izaći na vidjelo sve dok dijete dok dijete nije u dobi za školu”, objasnio je Robert Williams sa Sveučilišta u Vermontu.

“Kad god se operacije predlaže malenom djetetu – ili sedacija zbog drugih razloga, uključujući magnetnu rezonancu, moramo biti sigurni da postoje opravdane indikacije za zahvat. Ako je odgovor potvrdan, postavlja se pitanje: ‘Može li se operacija odgoditi do kasnije dobi, a da se ne uzrokuje šteta?'”, upozorio je Williams.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo