Zdravlje

Zdravlje

Osip kod djece – vrste, uzroci, simptomi i liječenje

Osip ili egzantem (lat. exanthema) označava akutno javljanje generaliziranih kožnih promjena različitog izgleda. Kod djece su osipi relativno česta pojava i gotovo uvijek predstavljaju razlog za nemir zbog sumnje da je posrijedi infekcija, alergija na hranu ili lijekove ili neka kožna bolest.

Svaki osip kod djeteta izaziva opravdanu zabrinutost jer se može raditi o potencijlno ozbiljnim stanjima koje je nužno prepoznati i pravovremeno liječiti, ali se može raditi i o prolaznim benignim promjenama koje ne zahtijevaju nikakvu terapiju.

Mogući uzroci nastanka osipa

Uzroci i mehanizmi nastanka osipa su brojni, a vrlo čest su im razlog infekcije, koje tada obično prati i vrućica (povišena tjelesna temperatura). Pojedini infektivni osipi, posebice „zarazni osipi dječje dobi“ imaju tipičnu kliničku sliku i često ih je lako prepoznati. Budući da su djeca cijepljena programom obaveznog cijepljenja protiv većine dječjih zaraznih bolesti, mogućnost da se radi o ovom tipu osipa svedena je na minimum. U većine ostalih infektivnih osipa kliničke slike su često vrlo šarolike i razlogom su čestih dijagnostičkih poteškoća.  

Kod infektivnih osipa potrebno je razlikovati 3 skupine bolesti:

  • osipe tijekom virusnih bolesti koje su uglavnom blage i samoizlječive bolesti
  • osipe u sklopu bakterijskih, gljivičnih i parazitarnih bolesti
  • osipe posredovane imunološkim mehanizmima

Osipi se razlikuju prema kliničkom izgledu, te ih dijelimo na makulopapulozne osipe (makula- mrlja; papula – kvržica), eritematozne (eritem – ograničeno crvenilo kože), vezikulozne osipe (vezikula – sitni mjehurić ispunjen tekućinom) i petehijalne osipe (petehija – sitno, točkasto krvarenje u koži promjera 1 do 3 mm).

Od navedenih vrsta osipa najviše zabrinjava pojava petehijalnog osipa uz visoku tjelesnu temperaturu kada je potreban hitan klinički pregled zbog toga što ovaj tip osipa može nastati u sklopu meningokokcemije (sepsa, meningitis).  Međutim, petehijalni  osipi mogu  se javiti i tijekom virusnih infekcija, osobito tijekom enterovirusnih infekcija (npr. Coxackie virus, Echovirus, Citomegalovirus, Epstein Barrov virus). U tim slučajevima najvažnije je da je opće stanje djeteta dobro, a laboratorijski parametri upale upućuju na blagi tijek bolesti.

U djece su dosta česte i dermatomikoze, odnosno bolesti kože, vlasišta i noktiju koje su uzrokovane gljivicama, a među najučestalijima je mikrosporija (uzročnik Microsporum canis), pri čemu je izvor infekcije uglavnom zaražena mačka.

Od infektivnih uzroka osipa svakako treba spomenuti i svrab, koji se prenosi bliskim kontaktom, uz izbijanje proširenih papuloznih promjena koje jako svrbe. Radi se o zaraznoj bolesti koja nastaje prijenosom infekcije humanim tipom grinje Sarcoptes scabiei. Potrebno je naglasiti da se kod provođenja terapije istovremeno moraju liječiti svi ukućani, odnosno sve osobe u bliskom kontaktu djeteta.

Osip može biti i posljedica alergijske preosjetljivosti na neku hranu ili lijekove, koja se najčešće manifestira urtikarijalnim osipom, ali su mogući i drugi oblici osipa na koži.  Dok su za akutni oblik urtikarije najčešći uzroci hrana, konzervansi, lijekovi i ugrizi insekata, kod kroničnih oblika urtikarije čak je 50% idiopatskih, za koje se ne može utvrditi pravi uzrok bolesti.

Osim urtikarijalnog osipa, alergijski osip kod djece može se prezentirati različitim kliničkim oblicima, a najčešće je javljanje atopijskog dermatitisa, koji se javlja u čak 20% djece predškolske dobi. Razvoju same bolesti pridonose genetska predispozicija, oštećena epidermalna barijera, čimbenici okoline i imunološki sustav djeteta. Eliminacijska dijeta je iznimno važna posebice kod djece dojenačke dobi, kada se dokaže preosjetljivost na neki alergen hrane. Osim hrane, bolest mogu pogoršati udahnuti i kontaktni alergeni, zbog čega je vrlo važno provesti eradikacijske mjere u suzbijanju grinja i kućne prašine u prostoru u kojem dijete boravi.

S druge strane makulopapulozni osip može se javiti i uslijed pojačanog znojenja tijekom ljetnih mjeseci ili previše toplog oblačenja bez obzira na godišnje doba, kada dolazi do začepljenja i upale izvodnih kanalića žlijezda znojnica.

I na kraju je neophodno spomenuti različite oblike kožnih osipa kroničnog tijeka koji pripadaju u grupu definiranih kožnih bolesti za koje je često  neophodno uzimanje biopsije kože radi patohistološke analize, a iznimno je važan i podatak o javljanju bolesti u obitelji.

Vremenski tijek osipa

Osip može perzistirati kroz duže vrijeme ili se ponovno javljati nakon što se povukao, ukoliko nije utvrđen uzrok osipa i nije provedena adekvatna terapija.

U većini slučajeva nespecifični virusni osipi mogu perzistirati i više tjedana, što često predstavlja razlog zabrinutosti roditelja, posebice što ovakvi osipi ne zahtjevaju nikakvu terapiju i spontano prolaze. Štoviše kod ovih tipova virusnog osipa neopravdana primjena kortikosteroida (u slučaju da se sumnja na alergijsku reakciju) bilo u lokalnoj ili sistemskoj terapiji može produžiti trajanje i izbijanja virusnog osipa. 

Što kada se osip konstanto pojavljuje?

Konstantno pojavljivanje osipa označava prijelaz u kroničnu kožnu bolest, koje se može javiti u slučaju da se ne prepozna tip osipa i ne započne pravovremeno liječenje, bilo da se radi o infekciji ili alergijskoj reakciji na neku hranu ili lijek, ili o nekom upalnom stanju kože koje zahtjeva dodatnu dijagnostičku obradu i liječenje.

Uočavate li promjene osipa?

U slučaju da se kod djeteta javi osip kojeg prate opći simptomi, kao što je opće slabo stanje djeteta, povišena tjelesna temperatura, glavobolja, ukočenost u vratu, učestale stolice ili povraćanje neophodno je odmah se obratiti liječniku, jer se vjerojatno radi o infektivnom osipu koji zahtjeva promptno uzimanje laboratorijskih pretraga i primjenu adekvatne terapije.

Kod urtikarijalnih osipa alergijske etiologije, bilo da se radi o alergijskoj reakciji na hranu ili lijekove, svakako treba obratiti pažnju na javljanje otežanog disanja, kao i oticanja lica, posebice jezika ili usnica što predstavlja alarm za hitan odlazak liječniku, jer se može raditi o anafilaksiji koja predstavlja tešku, po život opasnu, generaliziranu reakciju preosjetljivosti.

Klinički anafilaksija predstavlja teški generalizirani sindrom koji uključuje dišne i/ili kardiovaskularne simptome, kao što je otežano disanje i hipotenziju (pad tlaka), a predstavlja IgE posredovanu imunološku reakciju koja  se javlja  unutar nekoliko sekundi, minuta ili najviše dva sata od kontakta s uzročnim alergenom (hrana, lijek, otrov insekta) i zahtjeva hitnu terapiju i hospitalizaciju djeteta.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo