Zdravlje

Zdravlje

Otrovanje vodom može dovesti do kome, pa i smrti

Foto: Shutterstock

Hiperhidracija česta je u sportaša i fizički aktivnih pojedinaca koji, u namjeri da izbjegnu dehidraciju, riskiraju zdravlje.

Voda je većinski sastojak našeg tijela. Pomaže izlučivanju toksina i normalnom funkcioniranju organizma. Bez vode nema života – prosječna osoba može izdržati maksimalno 3 dana bez nje. Zato se uvijek upozorava na dovoljan unos vode, kako ne bi došlo do dehidracije, no ukoliko se previše brinemo oko unosa vode i, kao što je čest slučaj u sportaša, unosimo toliko tekućine u organizam koliko ne možemo izgubiti, tijelo će reagirati.

Destabiliziranje tjelesne ravnoteže

Potrebno je ostvariti ravnotežu i u organizam unositi onoliko vode koliko je on sposoban izgubiti. Sportaši su u situaciji da se iznimno znoje uslijed fizičkih napora i piju povećane količine tekućine kako bi spriječili dehidraciju ne shvaćajući kako i pretjeran unos vode u organizam može biti štetan. Koliko je god voda dobra za naš organizam i ona, kao i svi drugi sastojci, u prevelikim količinama postaje štetna.

S obzirom da se najveća količina vode iz organizma izlučuje urinom, a sportaši nisu u mogućnosti obavljati tu funkciju uslijed vježbanja, u njih se javljaju osjećaji težine u želucu koji im fizičku aktivnost samo dodatno otežava.

Hiperhidracija pogađa malo ljudi i rijetko dovodi do ozbiljnih komplikacija s posljedicama. Prvi znaci su suha ili znojna koža, prozirna mokraća, povećana tjelesna masa te natečene ruke i noge.

Gubitak natrija

Hiperhidracija je ipak stanje koje sportašima pomaže u postizanju boljih rezultata no jednako toliko im i odmaže, a ne djeluje na sve jednako. Pretjeranim znojenjem gubi se vrijedan natrij i riskira pojava hiponatremije, poremećaja elektrolita obilježenog smanjenom količinom natrija u organizmu. Hiponatremija rijetko je posljedica upravo hiperhidracije, ali se kao takva najčešće pojavljuje upravo u maratonaca i triatlonaca.

Voda umjesto u bubrege ulazi u stanice i stvara se edem koji uzrokuje simptome hiponatremije: povraćanje, mučnine, razni želučani problemi, glavobolja, grčevi i bol u mišićima, umor, nesvjesticu… Nedostatak natrija najviše ugrožava mozak i može djelovati na važne vitalne funkcije, poput disanja, dovesti i do kome, a nisu nepoznati niti slučajevi smrti. S obzirom da je mozak organ pod rizikom, osjećaji izgubljenosti, smetenosti i uzrujanosti također su simptomatični, a teška hiponatremija može dovesti do trajnih neuroloških posljedica.

Liječenje i prevencija

Osobi koja pati od simptoma hiperhidracije najbolje je pomoći tako da ju se smiri te obrati pozornost na to da ništa ne jede niti ne pije. Liječenje otrovanja vodom sastoji se od smanjenja unosa tekućine ili soli, prehrane bogate proteninima te određenim lijekovima u slučajevima u kojima je to potrebno, na primjer diureticima ili antiepilepticima, a i polakim i postupnim dizanjem razine natrija u tijelu u slučaju da je došlo do hiponatremije.

Kako bi spriječili hiperhidraciju tijekom fizičkih napora, popijte malo vode samo kada osjetite žeđ, a u prehranu unesite slane grickalice kako bi podigli razinu natrija u tijelu.

Pročitajte kako izbaciti višak vode iz organizma.

Foto: Shutterstock

J. P.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo