Zdravlje

Zdravlje

Ovih 6 proizvoda je dobro imati u kućnoj ljekarni ove zime – ljekarnica objašnjava zašto

Simptomi COVID-a su mnogobrojni i svaki pacijent koji ga je prebolio nabrojat će “svoje” specifične simptome.

Među najčešćima su povišena temperatura, bol u mišićima i zglobovima, glavobolja, iscrpljenost, umor, kašalj, otežano disanje, a od probavnih mučnina i dijareja.

“Povišenu temperaturu treba sniziti antipireticima od kojih je kod najvećeg broja pacijenata najprikladniji paracetamol”, pojašnjava mag. pharm. Petra Križan iz ljekarne Sruk te dodaje kako se iz grupe nesteroidnih protuupalnih lijekova možemo koristiti ibuprofen, acetilsalicilnu kiselinu, ketoprofen i naproksen.

“Svaki od ovih lijekova koji koristimo za snižavanje povišene temperature je ujedno i analgetik, tj. lijek protiv bolova pa osim fiksnih kombinacija na tržištu, ne preporučuje se uzimanje različite vrste ovih lijekova u isto vrijeme. Tako povećavamo mogućnost nuspojava, dok povećavanjem doze iznad dopuštene ne pojačavamo i djelovanje lijekova. Acetilsalicilnu kiselinu nećemo preporučiti kod respiratornih simptoma poput otežanog disanja”, objašnjava.

1. Snizite temperaturu

Dakle, od lijekova protiv povišene temperature i bolova, najprikladniji je neki oblik paracetamola. Najčešće je to prvi izbor kod starije populacije koja pije više lijekova zbog kroničnih nezaraznih bolesti.

Oprez je potreban kod poremećaja rada jetre i ne smije se koristiti kod zatajenja rada jetre. Oblik i dozu lijeka preporučit će vam ljekarnici, na tržištu postoje sirupi i čepići za rektalnu primjenu za dojenčad i malu djecu, šumeći oblici i kapsule za djecu te tablete, čepići i šumeći oblici za odrasle. U šumećem se obliku nalazi i kombinacija paracetamola s vitaminom C i lijekovima za olakšavanje simptoma prehlade (npr. kihanje, otežano disanje) koje se isto može preporučiti za kućnu ljekarnu. Ibuprofen će kod nekih pacijenata biti učinkovitiji u snižavanju povišene temperature i olakšavanju glavobolje i mišićnih bolova, oprez i kontraindikacije potrebni su kod srčanih i bubrežnih bolesnika te onih sa želučanim tegobama, upozorava magistra.

2. OLAKŠAJTE KAŠALJ

Najčešće će nam biti potreban i dodatak za olakšanje problema s kašljem, a pacijenti se najčešće muče sa suhim kašljem. Križan savjetuje sintetski antitusik u obliku sirupa koji je dostupan u ljekarnama bez recepta, no mnogo je biljnih lijekova i dodataka prehrani koji će smiriti suhi kašalj ili olakšati iskašljavanje pojavi li se sekret u dišnim putevima. Preporučuje da pripremite kapi i/ili sprej za nos. Oblici koji sadrže lijekove ne preporučuju se upotrebljavati duže od 7 dana kontinuirano, dok sprejeve s morskom vodom koristimo slobodno češće i duže. Protiv moguće grlobolje dobro je imati pastile ili sprej za grlo.

3. PROBAVNE TEGOBE

“Mnogo pacijenata, nažalost, ima i probavne tegobe zbog COVID-a. stoga u kućnoj ljekarni trebamo imati probiotik, za djecu su prikladne kapi ili vrećice topive u tekućini, a mogu se umiješati i u hranu, a za odrasle kapsule, tablete ili vrećice. Oralne rehidracijske soli preporučujemo pripremiti jer dijarejom i povraćanjem gubimo elektrolite neophodan za pravilno funkcioniranje cijelog organizma. Ovim putem treba naglasiti opasnost od dehidracije dojenčadi i manje djece, ali i starijih koji često unose manje količine tekućine u organizam”, savjetuje farmaceutkinja.

4. DODACI PREHRANI

Za prvu ruku od dodataka prehrani s djelovanjem na imunološki sustav prema stručnim službenim smjernicama koristimo vitamin D, u obliku kapi, kapsula, tableta, pastila ili sprejeva za oralnu upotrebu.

“Imunološkom sustavu pomoći će zajedno s vitaminom D i vitamin C te cink i selen. Matična mliječ i vitamini B kompleksa te koenzim Q10 i ginseng najbolje će olakšati umor i iscrpljenost koju mnogi bolesnici osjećaju još neko vrijeme nakon što su preboljeli COVID-19. Beta glukan djeca i odrasli mogu uzimati i preventivno i za podizanje imuniteta nakon oboljenja”, dodaje mag. Križan.

5. TOPLOMJER

Na tržištu je više vrsta prilagođenih različitim bolesnicima i financijskim mogućnostima, koristi li toplomjer više članova kućanstva “najhigijenskiji” su beskontaktni koje postavljamo blizu čela. Kod digitalnih toplomjera koji se koriste oralno, ispod pazuha ili rektalno treba obratiti pozornost na ispravno postavljanje da bi se izbjegle greške pri mjerenju.

6. OSTALE MJERE

“Od nefarmakoloških mjera nikada nije na odmet naglasiti važnost odmora, uzimanja dovoljne količine tekućine, raznovrsnu prehranu bogatu vitaminima, mineralima, kvalitetnim masnoćama, antioksidansima i nutritivno prilagođenu potrebama pojedinca. Čajevi od sljeza, trputca, plućnjaka,divizme i majčine dušice mogu smanjiti plućne tegobe i olakšati iskašljavanje i umanjiti prekomjerni podražaj na kašalj”, ističe.

PREVENCIJA

Ne zaboravimo na preporuke ispravnog korištenja maski i dezinfekcijskih sredstava za ruke. Maske moramo nositi ispravno i redovito mijenjati, platnene prati najbolje na 95 stupnja Celzijusa. Treba odabrati dezinficijens za vlastitu upotrebu koji neće isušiti kožu na rukama jer oštećenom kožom slabimo zaštitu imunološkog sustava na površini kože.

Kao zdravstveni radnik pozivam sve koji nemaju zdravstvenu kontraindikaciju da se cijepe te tako zaštite sebe i svoje najbliže. Nesigurnost i nedoumice trebamo riješiti sa stručnim zdravstvenim radnicima i čitanjem literature temeljene na provjerenim znanstvenim činjenicama”, zaključuje mag. Križan.

Upitali smo ljekarnicu što kupiti za jačanje imuniteta i zdravlje, evo što nam je rekla

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo