Zdravlje

Zdravlje

Ovo je najgori jutarnji napitak za kožu sklonu aknama – izbjegavajte ga

Shutterstock

Akne nisu samo neugodna pojava, već upalno stanje kože, a tko ih ima zna kako ih se teško riješiti.

Ako je vaša koža sklona aknama, najvažnije bi bilo posjetiti dermatologa koji će prilagoditi liječenje vašoj koži i dati vam vrijedne savjete o pravilnoj njezi.

Uz to, mnogi stručnjaci za kožu kažu kako je potrebna i promjena navika kada je hrana u pitanju, jer određene namirnice, napici i dodaci mogu samo pogoršati stanje, dok dovoljan unos vode može pomoći. 

Stručnjak za akne i dermatolog dr. Jefferey Hsu donosi nekoliko vrijednih savjeta i prijedloga kako ono što jedete može utjecati na izgled i zdravlje vaše kože. 

Je li ledena kava puna dodataka najgori napitak ako vas muče akne? 

Pred nama su sve topliji dani, a mnogi će toplu jutarnju kavu rado zamijeniti onom hladnijom verzijom, bilo da ju pripremaju u vlastitoj kuhinji ili kupuju u kafićima. 
Sama kava nudi puno dobrobiti za zdravlje, pa je tako puna antioksidanata ali će i prevenirati umor tijekom dana. Ledena kava, ustvari bilo kakva kava nije loša za zdravlje i izgled kože, pojašnjava Hsu, ali to što kavi dodajete može potaknuti pojavu akni kod osoba čija im je koža sklona, a tu su uključeni i šećer, vrhnja te sirupi.

Suha koža, umor, nervoza… Na vrijeme prepoznajte simptome nedostatka vitamina C

Znanstvenici vjeruju kako prehrana s niskim glikemijskim udjelom može usporiti nastanak akni jer neće dolaziti do porasta šećera u krvi. “Upravo taj porast šećera u krvi i je odgovoran za povećanu proizvodnju sebuma, koji je masna supstanca koju luče naše lojne žlijezde. Upalni procesi i prevelika proizvodnja sebuma može voditi do nastanka akni”, dodaje liječnik.

Kroz istraživanja i male studije koje su se provele proteklih godina, saznalo se kako osobe koje su najviše sklone razvoju akni jednom kada su izbacili iz prehrane gore spomenute sastojke, primijetili su i smanjenu pojavu akni. 

“Dakle, sigurno je reći da napici koji sadrže šećer, ali i slatka hrana, mogu doprinijeti pojavi akni na koži”, upozorava.

Na pitanje trebaju li izbjegavati šećerne sirupe u kavi, on odgovara da je tako jer je koža najveći organ na našem tijelu, a mi smo upravo ono što jedemo i da ta stara izreka ima baš puno veze s izgledom i zdravljem kože. 

 “Naša prehrana direktno utječe na zdravlje kože na brojne načine, ne samo na nastanak akni”, dodaje te ističe kako ledena kava ima puno dodataka poput sirupa i mlijeka te može doprinijeti dehidraciji i preranom starenju. 

Usporite starenje kože jednostavnim trikovima koje otkriva dermatologinja

Moguće zdravije rješenje uključuje zaslađivače koji nemaju kalorija, steviju, vrhnja s malo masnoće. Isto tako je dobro rješenje piti običnu crnu kavu. 

Što sve utječe na zdravlje kože?

Svako zadovoljstvo u umjerenim količinama ne može naštetiti organizmu. Ipak postoje neke kožne bolesti i stanja kože koje pojačano reagiraju na vanjske čimbenike.

  • Masnija ili koža sklona aknama reagira pogoršanjem na mlijeko i mliječne proizvode te na proizvode koje imaju visoki glikemijski indeks (npr. procesirane šećere).
  • Koža sklona crvenilu pojačano reagira na ljutu i začinjenu hranu. Alkohol pojačano dehidrira kožu, dok je pušenje, osim brojnih posljedica koje nosi, i uzrok prijevremenog starenja.
  • Tjelovježba povoljno djeluje na kožu, primarno zato što se poboljšava cirkulacija, ali je potrebna posebna njega tijekom vježbanja (upotreba čistih ručnika, redovito umivanje i tuširanje, izbjegavanje kozmetike koja začepljuje pore).

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo