Ovo su najčešće namirnice koje uzrokuju trovanje, a za neke ne biste nikada rekli da su opasne… - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Ovo su najčešće namirnice koje uzrokuju trovanje, a za neke ne biste nikada rekli da su opasne…

Konzumiranjem hrane koja sadrži bakterije opasne za zdravlje, nakon određenog vremena (tzv. inkubacijskog razdoblja) javljaju se simptomi trovanja.

Ovisno o vrsti i količini bakterija, inkubacijsko razdoblje može trajati od nekoliko sati do nekoliko dana.

Uobičajeni su simptomi trovanja hranom mučnina, povraćanje, grčevi, proljev, a ponekad groznica i gubitak tekućine. Salmonela je jedna od čestih bakterija, a može se naći u sirovom mlijeku, jajima i proizvodima od sirovih jaja te mesu. Bakterija preživljava ako hrana nije pravilno termički obrađena.

Ruke, posuđe i daske za rezanje treba prati prije i nakon rukovanja sa sirovim mesom, piletinom, morskom hranom i jajima te prije konzumiranja hrane. Najprikladnije su daske od plastičnog ili nekog drugog neporoznog materijala.

Kupovanje ovih 8 proizvoda je čisto bacanje novca, tvrde dermatolozi!

Koja je hrana posebno opasna?

Klice

Svako sjeme ima klicu, a one se često jedu bez termičke obrade i tako postaju čest uzrok trovanja hranom. Vlaga u klicama je odličan dom za razvoj bakterija poput spomenute salmonele i e. coli. Znamo da volite dodati klice pune nutrijenata svojoj slati ili sendviči, ali je puno bolje prvo ih prokuhati kako biste uništili sve bakterije.

Svježe mlijeko

Ovo je iznimno opasna namirnica kad je u pitanju trovanje hranom i u nekim je državama SAD-a zabranjena! Ako mlijeko životinjskog podrijetla nije prokuhano kako bi se uništile bakterije, može u sebi sadržavati E. coli, listeriju, kampilobakter i salmonelu.

Jaja

U Americi se godišnje od ove namirnice zarazi oko 79 000 stanovnika, te uzrokuje oko 30 smrtnih slučajeva. Kokoš može prenijeti salmonelu na jaje prije nego ga izlegne, jaje može biti zaraženo i izmetom. Jaja neka vam stoje u hladnjaku, ali ne koristite sirova jaja i obavezno ih prokuhate barem 3 minute.

Brašno

Vjerojatno nikome nije palo na pamet da sirovo brašno stavi u usta, ali što s nekim pekarskim proizvodima na kojima se nalazi malo brašna? Rijetko se događa, ali sirovo brašno može sadržavati E. coli kojom je zaraženo tijekom sjetve ili obradom  a izbjeljivanjem brašna se bakterija ne uništava, a ona pak može izazvati povraćanje, otkazivanje bubrega pa čak i smrt.

Keksi u kutijama ili kupovno tijesto za pripremu kolača također mogu sadržavati bakterije.

Nešto vam smrdi? Ovih 7 neugodnih mirisa otkriva da morate (hitno) kod liječnika

Pakirana salata

Svježe su salate još jedan uzročnik trovanja hranom, ali malo je teže točno znati koja vrsta salate. Salmonela i ostale bakterije mogu se povezati s prljavom vodom, zemljom ili ljudskim rukama. Bakterije se množe u sokovima odrezanog lišća i tako mogu ostati zarobljene u vrećici. Na salati mogu ostati i nakon pranja.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo