Panadol Extra - ekstra učinkovit protiv boli!

Glavobolja, bol

Bol je zaštitni mehanizam organizma koji može ukazivati na zdravstvene probleme. Ona može varirati od blage i povremene do teške i trajne.

Svatko od nas se barem jednom u životu susreo s ovim neugodnim simtpomom, bilo da je riječ o glavobolji (ili migreni), boli u leđima, reumatskoj i menstrualnoj boli.

Glavobolja je vrlo česta tegoba koja ne bira ni spol ni životnu dob. Iako često nastaju kao rezultat napetosti ili stresa, jednostavne životne promjene učinkovit su lijek u većini slučajeva. Ako ipak iznenada osjetite glavobolju, a inače joj niste skloni, ili osjetite naglu, probadajuću bol, obavezno posjetite liječnika.

kBol u leđima je simptom medicinskog stanja, a ne dijagnoza sama po sebi. Jedan od najčešćih uzroka boli u leđima je stanje zvano degeneracija intervertebralnog diska. Drugi mehanički uzroci boli u leđima uključuju grčeve, napetost u mišićima i slamanje diskova. Spomenutu bol mogu uzrokovati i ozljede, stečene bolesti i stanja, trudnoća, bubrežni kamenci i infekcije, endometrioza te tumori.

Menstrualna bol je tegoba koja muči milijune žena diljem svijeta. Prema posljednjim istraživanjima, čak 80 posto žena ima bolne mjesečnice u nekom razdoblju svog života. Ova bol može biti različitog intenziteta: od podnošljive do gotovo paralizirajuće boli zbog koje žene ne mogu ići u školu ili na posao.

Reumatska oboljenja karakteriziraju bolovi u zglobovima i kostima, mišićima, tetivama, upalni proces, otok i smanjena pokretljivost. Među spomenuta se oboljenja ubrajaju: osteoartritis, reumatoidni artritis, sistemski eritemski lupus, giht, fibromijalgija te skleroderma. Iako ne postoji lijek koji liječi uzrok bolesti, oboljele si osobe mogu pomoći upotrebom lijekova, pravilnom prehranom, propisanom fizičkom aktivnošću i opuštajućim metodama.

PANADOL® EXTRA filmom obložene tablete

PANADOL® EXTRA filmom obložene tablete (sadržavaju 500 mg paracetamola i 65 mg kofeina).

Lijek Panadol Extra sadrži dvije djelatne tvari. Paracetamol koji je analgetik (sredstvo za ublažavanje boli), ali i antipiretik (snižava povišenu tjelesnu temperaturu). Kofein djeluje tako što pojačava djelovanje paracetamola.

Paracetamol (acetaminofen) kao djelatna tvar u PANADOL EXTRA tabletama je najšire upotrebljavani lijek za snižavanje povišene tjelesne temperature (antipiretik) i smanjenje boli (analgetik),. U upotrebi je od 1951. god. kao siguran i efikasan lijek koji se izdaje bez liječničkog recepta.

Novija istraživanja pokazuju da paracetamol, za razliku od drugih lijekova za otklanjanje bolova i povišene tjelesne temperature iz skupine slabih analgoantipiretika, ne nadražuje probavni trakt i ne utječe na zgrušavanje krvi, jer ima centralno djelovanje na sintezu prostaglandina. Mogu ga koristiti osobe s ulkusnim bolestima, kardiovaskularnim bolestima i povišenim krvnim tlakom, osobe koje uzimaju male doze acetilsalicilne kiseline, bubrežni bolesnici i astmatičari. Trudnice i dojilje lijek ne smiju koristiti jer sadrži kofein. Osobe koje pate od bolesti jetre ili bubrega, uključujući i alkoholnu bolest jetre, mogu ih koristiti uz liječnički nadzor.

lUnazad više desetaka godina blagim se analgeticima dodaje kofein kako bi se pojačala njihova učinkovitost i poboljšala apsorpcija. Dokazano je da dodatak kofeina u paracetamol tabletama povećava analgetski učinak paracetamola za 37 posto. Iako se sam paracetamol preporučuje u tretmanu srednje umjerene boli kao što je glavobolja, zubobolja, bolovi u mišićima i zglobovima, za otklanjanje bolova i povišene temperature kod prehlade i gripe, ovakva kombinacija povećava njegovo djelovanje u smanjenju i otklanjanju bolova. Istraživanja su pokazala da se tablete takvog sastava mogu koristiti i u tretmanu migrene, nekih reumatskih oboljenja (osteoartritis), križobolje, menstrualnih bolova, bolova nakon kirurških i stomatoloških zahvata i sl. te da su efikasni kao i pojedini lijekovi koji se dobivaju uz liječnički recept.

Osim za ublažavanje bolova PANADOL EXTRA tablete učinkovito snižavaju povišenu tjelesnu temperaturu kao posljedicu virusnih i bakterijskih infekcija te je lijek izbora za sniženje povišene tjelesne temperature.

Lijek dobro podnose osobe sve životne dobi, a mogu ga uzimati i djeca od 12 godina starosti. Lijek ne izaziva ovisnost jer ne sadrži kodein. Za razliku od nesteroidnih protuupalnih lijekova manje stupa u interakcije s drugim lijekovima. Potrebno je obratiti pažnju ako se koriste lijekovi protiv zgrušavanja krvi (varfarin), antiepileptici (karbamazepin, fenitoin) i tuberkulotici (izoniazid). Za vrijeme upotrebe PANADOL EXTRA tableta potrebno je ograničiti upotrebu kofeinskih napitaka.

Kada su u pitanju lijekovi s paracetamolom, istraživanja pokazuju da je to izuzetno siguran lijek ako se koristi u preporučenim dozama. Ako dođe do prekomjernog uzimanja tableta i pojave se simptomi mučnine, povraćanja, proljeva i boli u trbuhu, potrebno je potražiti liječničku pomoć. Vrlo se rijetko može javiti alergija te je potrebno odmah prekinuti uzimanje tableta.

PANADOL EXTRA tablete koriste se  najviše 4 puta na dan po 2 tablete s razmakom između pojedinačnih doza barem 4 sata, a tijekom 24 sata smije se uzeti najviše 8 tableta.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika. Za primjenu kroz usta.

 

Ordinacija.hr

 Prati nas na Viber Public Chatu!