Zdravlje

Zdravlje

Povišeni krvni tlak rizični je čimbenik za smrt, a u stopu ga slijedi ova prečesta loša navika

Pušenje cigareta je drugi rizični čimbenik za smrt, odmah iza povišenoga krvnog tlaka.

Godišnje oko 8 milijuna ljudi u svijetu umre od posljedica aktivnoga ili pasivnoga pušenja. Kod pušača je rizik za infarkt miokarda u žena 6 puta, a u muškaraca 3 puta veći u odnosu na nepušače.

Većina pušača (88%) počinje pušiti prije 18-te godine života, a gotovo svi prije 26-te godine.

Godišnje svaku odraslu osobu koja prijevremeno umre od bolesti povezane s pušenjem zamijene dvoje i/ili više mladih osoba koje postaju pušači. U Hrvatskoj oko 25% populacije puši cigarete. Opažen je trend smanjenja kod muškaraca, ali porast kod žena.

Pušenje je rizični čimbenik koji se može izbjeći.

Brojni su dokazi koristi prestanka pušenja i pušači bi to morali shvatiti kao pruženu drugu priliku koju ne bi smjeli prokockati. Na žalost, mnogi to ne shvaćaju i ne žele iskoristiti tu priliku lažno se nadajući da će to njih poštedjeti. Tako čak 49% bolesnika nakon preboljelog infarkta miokarda i čak 57% bolesnika nakon preboljelog moždanog udara nastavlja pušiti.

Ne postoji siguran način konzumiranja duhana niti sigurne razine izloženosti duhanu. Duhan i duhanski dim sadržavaju najmanje 70 tvari za koje je poznato da uzrokuju rak od kojih su neke prirodni sastojci same biljke, a neki nastaju gorenjem duhana ili tijekom njegove prerade i čuvanja.

Alternativni i sve popularniji oblik konzumiranja nikotina predstavljaju elektroničke cigarete, odnosno sustavi za elektroničku isporuku nikotina (engl. electronic nicotine delivery system, ENDS), propilen glikola ili glicerola itd.

Danas su sve popularnije tzv. e-cigarete gdje ne sagorijeva niti se upotrebljava duhansko lišće, nego u njima isparava smjesa nikotina raznih kemikalija. Iako ih neki povezuju sa sigurnijim i manje štenim načinom od tradicionalnoga pušenja cigareta jer ne sadrže katran i ugljični-monoksid koji nastaju sagorijevanjem, otkriveni su brojni toksini i karcinogeni u tekućinama e-cigareta, kojima su osim samih pušača, izloženi i pasivni pušači. Još nisu poznati svi dugoročni učinci e-cigareta na kardiovaskularni i respiratorni sustav.

Međutim, u Velikoj Britaniji zdravstveni autoriteti smatraju da e-cigarete pomažu u prestanku pušenja. Odnedavno je i FDA odobrila tri nova produkta e-cigareta za američko tržište uz napomenu da će oglašavanje biti pod strogim nadzorom, a u slučaju dokaza o povećanom konzumiranju od osoba koje nisu ranije pušile, ili mladih, dolazi u obzir povlačenje odobrenja.

Posljednjih godina su na tržište prisutni novi proizvodi za pušenje čije se korištenje temelji na grijanju, ali ne sagorijevanju tzv. Tobacco Heating Systems (THS). Iako nisu posve bez rizika, jedna od prednosti jest smanjenje izloženosti toksinima i karcinogenima koji su produkti sagorijevanja duhana na visokim temperaturama. U teoriji bi prelazak s tradicionalnoga pušenja cigareta na ove proizvode trebao smanjiti rizik, ali važno je naglasiti da su dugoročni zdravstveni rizici još nepoznati. Dodatno zabrinjava i rastući trend korištenja ovih proizvoda sa strahom kako bi to čak moglo potaknuti mlade osobe na početak pušenja.

S obzirom na malu vjerojatnost za samostalni prestanak pušenja, potrebno je intenzivirati populacijske i individualne mjere za pomoć pušačima u odvikavanju i zaštitu nepušača od okolišnog izlaganja. Tu bi važnu ulogu morala imati država te jasno i nedvosmisleno reći NE pušenju. Prvi korak je zabrana pušenja na javnim zatvorenim prostorima. Ako pušači u Beču, Amsterdamu, Parizu moraju izaći iz kafića da bi pušili zbog čega to nije moguće u Hrvatskoj?! Je li to jedan od pokazatelja da nismo u Europi, nego smo kako bi Krleža rekao i dalje u balkanskoj zadimljenih krčmi i kaljuži. Ako država to ne napravi onda je njena briga za zdravlje nacije licemjerna.

Znate li što trebate napraviti ako želite sniziti svoj visoki tlak te živjeti dulje i bolje – nevjerojatno jednostavno

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo