Pretilost pogoršava fibromijalgiju - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Pretilost pogoršava fibromijalgiju

Osim što uzrokuje bolesti poput dijabetesa, bolesti krvožilnog sustava, multiple skleroze i raka, pretilost je povezana s onesposobljenošću kod osoba koje boluju od fibromijalgije.

Pretilost je česta kod osoba koje pate zbog fibromijalgije.

Fibromijalgija je kronični sindrom koji karakterizira rasprostranjena bol. Ona traje duže od 3 mjeseca, a uključuje određene točke na vratu, ramenima, leđima, kukovima, rukama i nogama. Povezane karakteristike koje se često pojavljuju su neobjašnjivi umor, poremećaji spavanja, glavobolja, kognitivne poteškoće i poremećaji raspoloženja. Učestalost fibromijalgije raste s godinama i to znatno više kod žena nego kod muškaraca.

Stručnjaci Sveučilišta Utah su postavili tezu kako pretilost značajno doprinosi teretu fibromijalgije koji osjećaju bolesnici. Kako bi to dokazali, u svoju su studiju uključili 215 osoba koje boluju od fibromijalgije i podvrgli ih testovima tjelesne snage, fleksibilnost i sličnim fizičkim zadacima. Također im je ocijenjen broj otkucaja srca i kvaliteta sna.

Polovica ispitanika bila je pretila, a 30 je posto bilo preteško. Gojazni su ispitanici su bili znatno osjetljiviji na bol, pogotovo u područjima donjeg dijela tijela. Oni su također imali slabiju fleksibilnost donjeg dijela tijela i manje snage.

Stručnjaci su zaključili kako su pretilost i fibromijalgija česti komorbiditeti koji mogu negativno utjecati na kliničke ishode. Štetni utjecaj težine rezultira hiperalgezijom (povećanom osjetljivošću na bol, onesposobljenošću, slabijom kvalitetom života i problemima sa snom.

Voditelji istraživanja su dodali kako gubitak težine može poboljšati simptome fibromijalgije, te možda rezultirati pacijentovim usvajanjem zdravijeg stila života, što može poboljšati sveukupnu kvalitetu života.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo