Zdravlje

Zdravlje

Preventivni pregledi za rak: koje trebate napraviti?

Preventivni pregledi najbolja su opcija za ranu dijagnozu raka te za veću šansu od oporavljanja jer se prije može započeti s terapijom.

U Hrvatskoj, godišnje oboli i do 25 tisuća osoba od neke vrste maligne bolese, ističe Hrvatska liga protiv raka, a nastavlja kako od istih bolesti umre čak polovica.

Svake godine raste i pojavnost raka, a sve su češće kampanje u kojima se ističe važnost preventivnih pregleda. Najčešći oblik raka u Hrvatskoj je rak pluća, za kojeg se smatra da u Hrvatskoj umre godišnje čak 3 tisuće osoba. Njega slijede rak debelog crijeva, s 2 tisuće umrlih godišnje te karcinom dojke s više od tisuću umrlih.

Kako bi se bolest uhvatila u ranim stadijima najvažniji su preventivni pregledi – zbog kojih se ranije može započeti s terapijom te je veća šansa i od uspješne borbe protiv ovih zloćudnih bolesti.

Rak pluća

Rak pluća jedan je od agresivnijih karcinoma jer ima tendenciju brzog širenja nakon formiranja, a pluća su također i najčešće mjesto na koje metastaziraju i drugi oblici raka.

Rak pluća je uglavnom bolest starijih osoba. Gotovo 70% ljudi s dijagnozom raka pluća su stariji od 65 godina , a manje od 3% od raka pluća se javlja u osoba mlađih od 45 godina. – navode iz Hrvatske lige protiv raka.

Na pojavu ove vrste raka utječu mnogi čimbenici, od bolesti pluća, pa sve do pušenja i zagađenja zraka, no i obiteljske predispozicije. Najveći je problem što kod ove vrste raka u čak 25 posto slučajeva ne postoje nikakvi simptomi, već se slučajno otkrije, na primjer, RTG snimkama pluća.

Ako sumnjate na rak pluća, rentgenski pregled pluća prvi je pregled koji se treba napraviti, a uz ovaj pregled, dodatno se mogu napraviti CT snimanje ili magnetska rezonancija, kao i pozitronska emisijska tomografija.

Rak debelog crijeva

Rak debelog crijeva drugi je najčešći oblik malignih bolesti u Hrvatskoj kod oba spola, u žena iza karcinoma dojke, a u muškaraca iza raka pluća.

Rizik od razvoja raka debelog crijeva znatno raste nakon 40. godine života, a 90% svih karcinoma otkrije se u osoba starijih od 50 godina. Svaka osoba starija od 50 godina nosi 5% rizika da će do 74. godine razviti rak debelog crijeva, odnosno 2,5% rizika da će umrijeti od raka debelog crijeva – ističu na stranicama Hrvatske lige protiv raka.

Na pojavu ovog raka također utječe veliki broj čimbenika, poput sjedilačkog načina života, pretjeranog unosa alkohola, ali i prehrane u kojoj ima pretjerani udio masti.

Ova vrsta karcinoma razvija se sporije od raka pluća, a tek nakon što je dovoljno velik, oboljela osoba može osjetiti simptome. Njegova je prevencija vrlo važna jer se može proširiti na okolne organe krvlju, čak i na one vrlo udaljene.

Jednostavna i jeftina metoda za otkrivanja karcinoma debelog crijeva, ali i većih polipa koji polagano krvare jest test na skriveno, nevidljivo krvarenje. Upravo zbog svoje jednostavnosti i cijene te brze primjene na velikom broju ljudi, danas služi kao metoda ranog otkrivanja u Nacionalnom programu za rano otkrivanje raka debelog crijeva. – ističu na stranicama Hrvatske lige protiv raka.

Uz ovaj test, izvodi se i digitorektalni pregled, kao i kolonoskopski pregled – koji u 100 posto slučajeva otkriva čak i one najsitnije promjene u debelom crijevu.

Rak dojke

Kada tumor otkrijemo na vrijeme (veličine do 1 cm), izlječiv je u 98% slučajeva dok je 5 godišnje preživljenje kod uznapredovalog stadija bolesti od 35-75%. – navode na stranicama Hrvatske lige protiv raka.

Kako bi se proširila svijest o važnosti preventivnih pregleda, žene u dobi od 50 do 69 godina svake dvije godine imaju mogućnost besplatnog mamografskog pregleda.

Osim mamografije, odnosno rendgenskog pregleda dojki s kojim se može uhvatiti karcinom u jako ranom stadiju, također je važan samopregled kako bi se žena upoznala sa svojim grudima te bila u mogućnosti detektirati pojavu kvržica.

Kako bi se potvrdilo da se radi o karcinomu dojke, a ne o cisti, može se provesti ultrazvuk i citopunkcija.

Uz ova tri najčešća raka u Hrvatskoj, važno je navesti i rak vrata maternice, čije je liječenje vrlo razvijeno i točno, a dijagnoza još lakša te se zbog toga smatra da od ove vrste karcinoma nitko ne bi trebao oboljeti.

Foto: Shutterstock

G.H. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo