Europski dan svjesnosti o antibioticima obilježava se 18. studenoga, upozoravajući na opasnost od prekomjernog uzimanja antibiotika, osobito za bolesti na koje antibiotici ne djeluju, što može dovesti do otpornosti bakterija na antibiotike i njihove neučinkovitosti.
Da biste što manje trebali sintetske antibiotike, osnažite organizam zdravim načinom života u kojemu je nezaobilazna pravilna prehrana – izvor brojnih prirodnih antibiotika koji uništavaju mikroorganizme bez nuspojava i ne izazivaju otpornost bakterija, a mogu se uzimati uz već propisane lijekove.
Pčelinji proizvodi
Propolis, matična mliječ i med sadrže obilje visokovrijednih flavonoida, aminokiselina, enzima, minerala, vitamina… Zbog takvog jedinstvenog sastava izvrsno jačaju imunitet i ublažavaju upale.
Đumbir
“Vatrena” ljutina đumbira moćan je saveznik protiv prehlade i infekcija.
Čaj od đumbira – pomaže protiv kašlja i ublažuje bolove
Luk i češnjak
Češnjak je zbog antibiotičkog sastojka alicina izvrstan protiv prehlada, grlobolje, kašlja, bronhitisa… I ostale vrste luka (crveni luk, poriluk, ljutika, vlasac…) imaju slično djelovanje, osobito crveni luk koji je od davnina poznat kao prirodni antibiotik.
Začinsko bilje
Mažuran, majčina dušica, metvica, kadulja, lovor, origano… obiluju blagotvornim flavonoidima, gorkim tvarima i eteričnim uljima zbog kojih imaju protubakterijsko, protuvirusno i protugljivično djelovanje. Preporučuje se i uporaba esencijalnih ulja spomenutih biljaka, ali o tome se svakako savjetujte s aromateraputom odnosno fitoterapeutom.
Mliječni probiotici
Fermentirani mliječni proizvodi (npr. acidofil, AB kultura) sadrže prirodni antibiotik acidofilin i probiotičke bakterije koje sprečavaju razvoj različitih štetnih mikroorganizama. Probiotici izvrsno ublažuju upale i probavne smetnje.
Borovnica
Plodovi i čaj od borovnice preporučuju se kod upala zubnog mesa, mokraćnog i dišnog sustava. Borovnica djeluje protubakterijski i antiseptički jer sadrži dragocjena eterična ulja, smolu, tanine, minerale i kiseline – sve to povoljno utječe na dišni sustav, cirkulaciju i izlučivanje štetnih tvari iz tijela.
Brusnica
Obiluje antioksidansima koji jačaju imunitet i izvrsna je protiv upala mokraćnog sustava, a pomaže i protiv upala zubnog mesa. Brusnica je bogata vitaminom C pa je odličan izvor energije u zimskim mjesecima.
Hren
Podiže imunitet, ublažuje prehlade i dišne tegobe, potiče cirkulaciju. Najbolji je svježi hren.
Hren liječi kašalj, probavne tegobe, urinarne infekcije, reumu i akne
Čili
Ljute papričice sadrže obilje vitamina (A, B, C, E) i (mangan, kalij, bakar) te kapsaicin koji djeluje kao analgetik, antibiotik i antiseptik. Čili podiže energiju i olakšava disanje.
I.V.
Foto: Shutterstock