Zdravlje

Zdravlje

Profesor Eljuga: dijagnoza i liječenje raka prije 50 godina i danas

Foto: Grgur Zucko/PIXSELL

Osnivačka skupština Lige za borbu protiv raka, dobrovoljnog humanitarnog društva na područje Republike Hrvatske održana je 5. studenoga 1966. godine u KBC Sestre milosrdnice, u Vinogradskoj ulici 29, gdje je imala i privremeno sjedište.

Osnivanje udruge Hrvatske lige za borbu protiv raka bio je vrlo složen i zahtjevan zadatak, a osoba koja je bila najzaslužnija za osnivanje i pokretanje udruge bio je upravo akademik Ivo Padovan. Cilj Lige, od njenih samih početaka, uvijek je bio uključiti opću zajednicu u borbu protiv raka, educirati građane i dizati svjesnost o važnosti prevencije i ranog otkrivanja raka.

Morate znati kako je tada samo spominjanje „raka“ izazivalo ogroman strah u javnosti, ljudi su mislili da im je presudila smrtna kazna kada bi dobili dijagnozu raka. Baš zato, akademik Padovan je želio osnovati civilnu udrugu i uključiti što više stručnjaka u borbu protiv raka kako bi pacijentima omogućio pomoć s više razina. Istovremeno, želio je senzibilizirati i javnost za oboljele, ali i pružiti im nadu te adekvatnu skrb s posebnim naglaskom na psihološku potporu s ciljem čim bržeg povratka obitelji i radnom mjestu.

Zahvaljujući akademiku Ivi Padovanu i uz podršku tadašnjeg gradonačelnika Grada Zagreba Pere Pirkera, Liga 1967. godine osniva Središnji institut za tumore i slične bolesti, današnju Kliniku za tumore KBC „Sestre milosrdnice“ u Zagrebu, u kojoj se na sveobuhvatan način provodi kako dijagnostika, tako i liječenje osoba oboljelih od zloćudnih bolesti.

Snažnim zalaganjem akademika Padovana Liga osniva Odjele za liječenje oboljelih od raka u regionalnim bolnicama u Rijeci, Splitu i Osijeku, a isto tako osniva i brojne onkološke dispanzere u brojnim Domovima zdravlja diljem Hrvatske.

Prije pedeset godina situacija je bila doista nezavidna. Većina metoda liječenja koje se danas koriste i omogućavaju pacijentima potpun oporavak, a ponekad značajno produljenje životnog vijeka, tada nisu bile dostupne. Medicina je toliko napredovala da su danas neke vrste raka koje se mogu dijagnosticirati razmjerno u početnoj fazi bolesti potpuno izlječive, poput primjerice raka dojke, vrata maternice, testisa, štitnjače, prostate i dr. Zahvaljujući ranoj dijagnostici, danas je moguće učiniti čuda koja prije pedeset godina nisu bila niti zamisliva.

Cilj Lige je bio i ostao isti – uključiti sve društvene čimbenike u zajedničku borbu protiv raka, ali i educirati građane o važnosti preventivnog ponašanja i redovitih sustavnih liječničkih pregleda.

Ja sam kao student medicine bio demonstrator i potom pomoćni asistent prof.dr. Jelene Krmpotić Nemanić u Zavodu za anatomiju „dr. Drago Perović“ i za boravka na Anatomiji god. 1974. upoznao sam osnivača Lige akademika Ivu Padovana i tada sam saznao s čim se sve Liga bavi i odmah sam postao njenim članom. Na prijedlog osnivača Lige akademika Ive Padovana i prof. dr. Željka Maričića 1991. izabran sam za glavnog tajnika Lige, a od 2001. postajem njen predsjednik.

Najtraumatičnij period Lige koji mi je duboko ostao urezan u sjećanje je period iza 2000. godine kada su tadašnje zdravstvene vlasti dokinule nekoliko specijalističkih djelatnosti u Klinici za tumore i na taj način je prekinut temeljni multidisciplinarni pristup u liječenju pacijenata oboljelih od raka.

Osim toga, kao i mnogima, tako i nama „Ligašima“ posebno težak period je bio onaj za vrijeme Domovinskog rata. Pomagali smo koliko smo najviše mogli u nabavci potrebnih lijekova i sanitetskog materijala. Nabavljali smo i laserske uređaje za terapiju boli za naše ranjenike, proteze i potrebnu dijagnostičku opremu. Isto tako tijekom Domovinskog rat poslali smo na stotine pisma svjetskim udruženjima srodnog karaktera kako bi ih informirali o pravednom Domovinskom ratu , a ta pisma smo prevodili na 20-ak svjetskih jezika. Tada je akademik govorio – “Liga se sada mora boriti ne samo protiv raka već i rata“.

Zahvaljujući ponajprije njegovoj potpori i ugledu, kojeg je imao u svjetskim stručnim i civilnim udrugama, Hrvatska liga protiv raka je 1992. primljena u punopravno članstvo Društva europskih liga. Bili smo tada ponosni jer je Liga bila prvi pravni subjekt tek priznate samostalne države Hrvatske koja je primljena u jednu europsku asocijaciju.

Danas je situacija značajno bolja ne samu u usporedbi sa stanjem prije 40-50 godina, već i stanjem tijekom Domovinskog rata. Primjerice tijekom Domovinskog rata prioritet je bio osloboditi Hrvatsku od agresije i okupacije i sve su investicije u zdravstvu logično bile zaustavljene. Sjećam se dobro da su mi u prostorije Lige tih godina dolazili pacijenti sa kolostomama (s vrećicama na trbuhu zbog operiranog završnog debelog crijeva) i žalili se da nigdje ne mogu dobiti specijalne vrećice za stomu i imali su ogromne poteškoće sa higijenskim načinom pražnjenja crijeva. Liga im je primjerice tada pomogla u nabavci vrećica što je za njih značilo jako puno. Nakon Domovinskog rata Liga se je borila za uvođenje najsuvremenijih citostatika na tzv. bolničke liste, a dala je i doprinos da se 2006. krene s Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka dojke primjenom mamografije (tzv. Mamma program).

Liga je i pokretač brojnih javnozdravstvenih kampanja

Liga je na europskoj razini 1994. bila suosnivač Udruge Europa Donna, a 1997. pokreće javnozdravstvenu kampanju Dan narcisa posvećenu podizanju svijesti žena o potrebi prevencije raka dojke. Isto tako Liga je prije 17 godina bila jedan od pokretača humanitarne utrke TERRY FOX RUN, a prije 10 godina Dana mimoza posvećenog prevenciji raka vrata maternice.

Želim spomenuti i najnoviju javnozdravstvenu kampanju Dan dojki i BRA Day koju je Liga prvi put obilježila 24. rujna 2016. uz glavnu podršku Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) i naišla je na fantastičan odjek kod žena kod kojih je dojka uklonjena zbog raka, a ovom kampanjom smo ih informirali da mogu učiniti rekonstrukciju dojke na teret HZZO-a što je jako važno za ženu s ciljem povratka psihofizičke kompetencije .Tu je i MOVEMBER (BRKATI STUDENI) kojega je Liga pokrenula prije 5 godina, a posvećen je podizanju svijesti muškaraca o potrebi odlaska na urološke preglede zbog važnosti ranog otkrivanja raka prostate.

Važan segment Ligina rada je i psihosocijalna potpora članovima Klubova onkoloških pacijenata i članovima njihovih obitelji koji djeluju i ostvaruju svoje brojne potrebe u prostorijama Hrvatske lige protiv raka.

S ovim i mnogim drugim projektima koje svesrdno pomaže Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba i HZJZ Liga želi trajno provoditi edukaciju pučanstva o važnosti prevencije zloćudnih bolesti, ali i informirati ih kome se mogu obratiti za pomoć što držimo da je jako važno i korisno ponajprije bolesnim ljudima kojima je takva pomoć neophodno potrebna.

Autor: prof. dr. sc. Damir Eljuga, predsjednik Hrvatske lige protiv raka

Foto: Grgur Žućko/PIXSELL

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo