Promjene životnog stila olakšavaju simptome fibromijalgije

umor-zena-glavobolja-budenje-bol

Od fibromijalgije pati oko dva posto američke populacije, a ovoj su vrsti boli pet puta sklonije žene nego muškarci.

BolKratki periodi fizičke aktivnosti mogu olakšati simptome fibromijalgije. Studija, objavljena u časopisu Arthritis Research & Therapy, pokazala je kako poticanje pacijenata na prihvaćanje tjelesne aktivnosti koja nije vježbanje (Lifestyle Physical Activity - LPA) može značajno povećati broj koraka koje osoba prijeđe dnevno, te proizvesti klinički značajno smanjenje boli i nelaode uzrokovane fibromijalgijom.

Kevin Fontaine, sa sveučilišta Johns Hopkins University School of Medicine, surađivao je s ekipom stručnjaka kao bi ustanovili učinak 30-minutnog LPA-a, pet do sedam dana tjedno, na fizičke funkcije, bol i ostale simptome nemoći kod 84 pacijenta koji su bolovali od fibromijalgije.

Procjenjuje se kako od fibromijalgije pati oko dva posto američke populacije, a ovoj su vrsti boli pet puta sklonije žene nego muškarci. Iako se vježbanje pokazalo učinkovitim sredstvom, simptomi fibromijalgije često stvaraju smetnje koje mnoge sprječavaju u onoj količini vježbanja koja je potreba kako bi se osjetile pozitivne posljedice.

LPA uključuje fizičku aktivnost umjerenog intenziteta koja se temelji na svakodnevnom životu – primjerice penjanje stepenicama, vrtlarstvo i šetnja.

UmorU ovoj su studiji sudionici trebali obavljati LPA u toj mjeri da im se ubrza disanje, ali opet dovoljno umjereno da mogu održavati normalan razgovor. Tijekom idućih su tretmana sudionici naučili sami vršiti nadzor vlastitog LPA-a, te strategije za rješavanje problema i prepreka većoj fizičkoj aktivnosti, kao i upute za integriranje novih načina LPA-a u svakodnevicu.  

Po završetku studije, sudionici slučajno odabrani za LPA povećali su broj dnevno prijeđenih koraka za 54 posto. U usporedbi s kontrolnom grupom, LPA grupa je prijavila znatno manje manje boli.

"Priroda simptoma fibromijalgije, tjelesne boli i umora otežava ljudima sudjelovanje u tradicionalnim oblicima vježbanja. Mi smo pokazali kako LPA može pomoći osobama koje pate od fibromiajalgije da izvuku barem malo više fizičke aktivnosti, a čini se kako upravo to utječe na redukciju simptoma i osjećaja boli", zaključuje Fontaine.

D.Šorgić

 Prati nas na Viber Public Chatu!