Zdravlje

Zdravlje

Riješite se neugodnih mirisa iznutra

Foto: Shutterstock

Metabolički procesi, endokrini procesi, prehrana, piće, stres, hormoni, bolesti, način života, seks, genetika: svi navedeni čimbenici mogu igrati ulogu u intenzitetu mirisa vašeg tijela.

Znoj nastaje kao prirodna reakcija na tjelesnu toplinu, kao sustav hlađenja. Znoj sam po sebi nema miris već se on stvara kao reakcija na bakterije što nastanjuju kožu. Što je osobna higijena na višoj razini, bakterija će biti manje, a tako će i mirisi nestati. Ipak, osnovna higijena ponekad nije dovoljna, kada uzrok mirisa dolazi iznutra.

Tjelesni mirisi su normalna pojava ukoliko nisu preintenzivni, u kojem slučaju ih se teško riješiti te postaju uzrok neugodnosti u društvu. Ukoliko se pretjerano znojite, osjećate promjenu tjelesnog mirisa ili vam mirisi i znojenje ometaju svakodnevno funkcioniranje, a upotrebljavate sva sredstva dostupna za borbu protiv neugodnih posljedica znojenja i tjelesnog mirisa, vrijeme je da se obratite liječniku. Dezodorani, sprejevi, kupke i mirisi te depilacija trenutna su rješenja koja prikrivaju, ali ne i rješavaju neugodnih mirisa. Pri tretiranju neugodnih mirisa treba tražiti uzrok, kako bi se mogao eliminirati, a zajedno s njim i miris. Dijagnoza se postavlja lako, krvnim pretragama ili analizom urina.

Mirisi su znak prevelike prisutnosti toksina

Prisutnost toksina u tijelu bez sumnje uzrokuje neugodne mirise, a njih se najbolje riješiti zdravim načinom života i pravilnom prehranom, konkretno detoksikacijskom dijetom te izbjegavanjem nezdrave hrane pune masnoća, šećera i bijelog brašna. Neumjeren unos kofeina i alkoholnih pića također uvelike pomaže množenju toksina i neugodnim mirisima. Prehrana ne utječe samo na miris tijela već i zadaha. Hrana poput raznih začina, češnjaka, luka, morskih plodova, graha i kupusa poznata je po lošoj reputaciji i zato ju izbjegavajte ukoliko želite imati ugodnu interakciju s okolinom. No loš zadah može biti i upozorenje na upale i bolesti zubi te zubnog mesa ili gastrointestinalne probleme i poremećaje pa čak i dijabetes, čiji uzrok često potiče iz loše hrane. Ukoliko promijenite prehrambene navike, a nastavite osjećati loš zadah, obratite se svom liječniku i stomatologu kako bi vam pomogli dijagnozom i liječenjem uzroka.

Nuspojave određenih lijekova podrazumijevaju kemijske promjene u tijelu ili povećano znojenje. Ukoliko ste započeli liječenje lijekovima, provjerite postoje li na uputama upozorenja vezana uz promjene tjelesnih mirisa. Ukoliko su lijekovi uzrok, a miris je nepodnošljiv, obratite se liječniku s problemom i raspitajte o alternativnoj farmaceutskoj terapiji. “Smrdljivi” lijekovi su najčešće kontracepcijske pilule, antidepresivi pa i dodaci za dijetu.

Uravnoteženi hormoni ključ su kontrole mirisa

U prijelaznim životnim periodima karakteriziranim biološkim promjenama u tijelu, poput puberteta i menopauze, hormonalne promjene osnovno su obilježje. Utječu na intenzitet tjelesnog mirisa, promjene tjelesne topline te povećano znojenje. Dovoljan unos magnezija, cinka i vitamina B kroz prehranu smanjit će neugodne mirise.

Žlijezde koje izlučuju znoj dijele se na ekrine, koje reagiraju na tjelesnu toplinu, te apokrine, koje se aktiviraju u slučaju povišenog emocionalnog stresa. Povezanost hormona stresa s pretjeranim znojenjem je dokazana i utoliko je potrebno primijeniti tehnike opuštanja i boriti se s uzrokom stresa ako primijetite da na napete situacije reagirate pretjeranim znojenjem koje posljedično dovodi i do neugodnih mirisa.

Pretjerano znojenje karakteristično je i za poremećaj preaktivnosti štitnjače, to jest hipertireozu. Simptomi hipertireoze uključuju opću slabost, nervozu, poteškoće sa spavanjem drhtanje i depresiju uzrokovane ubrzanjemm tjelesnih funkcija, uključujući i rada srca te visokog tlaka kao posljedicu pretjerane proizvodnje hormona štitne žlijezde. Znojenje, vlažna koža i neugodan miris nastaju kao posljedica ovih ubrzanih procesa i odlazak liječniku je obavezan ukoliko osjećate navedene simptome, pošto je hipertireoza stanje organizma koje zahtijeva ozbiljni tretman.

Jeste li otrovani vodom?

Hiperhidracija, odnosno intoksikacija vodom iliti stanje u kojem organizam pati od pretjerane količine tjelesne vode, može biti posljedica određene bolesti, ali i urođeno stanje koje je moguće ju je liječiti zatvaranjem izvodnih kanala žlijezda lojnica. Liječenje koje se provodi Botoxom privremeno je, dok se stanje može i trajno riješiti operativnim zahvatom.

Pročitajte kako si brzo i učinkovito pomoći pri neugodnom znojenju!

Foto: Shutterstock

Janja Pilić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo