Zdravlje

Zdravlje

Škola, posao, pad imuniteta… Kako živjeti s koronavirusom? Savjeti su zapravo vrlo jednostavni

Od dana kada se novi koronavirus prvi put pojavio pa do danas naši su se životi potpuno promijenili.

Nakon što je u jednom periodu, činilo se tako, sve stalo, postojala je nada da ćemo sve što se dogodilo brzo i zaboraviti. Nažalost, unatoč svim nastojanjima, virus koji uzrokuje COVID-19 nije nestao i još je uvijek prijetnja za svakog od nas.

Stručnjaci su na samom početku pandemije upozoravali da moramo biti spremni i na drugi val bolesti COVID-19 iako se čini da smo već ušli u taj drugi val boreći se protiv virusa.

Je li ovo što se događa taj drugi val ili još uvijek traje prvi?

Sve vezano za ovaj virus još je uvijek nerazjašnjeno i stalno se rađaju nova pitanja pa stručnjaci ne znaju koji je točan odgovor. U slučaju da do drugog vala ipak dođe i da on, prema najavama, bude još intenzivniji, dobro se na vrijeme pripremiti. Bez obzira na sve trenutačne nedoumice vezane za koronavirus, neke smo stvari i sami mogli zapamtiti od početka pandemije do danas, što pripremu za jesen može učiniti puno lakšom.

Stručnjaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo napominju kako će se na jesen provoditi sve mjere prevencije kao sada, cilj je pokušavati držati epidemiju pod kontrolom, odnosno truditi se da se ne dogodi da u kratkom vremenu oboli velik broj ljudi, posebice onih koji bi trebali bolničko liječenje – time bi se cijeli bolnički sustav popunio oboljelima od bolesti COVID-19.

Naglašavaju kako će i dalje će biti potrebno provoditi mjere koje su usmjerene zaštiti osjetljivih skupina, kao što su pacijenti i zdravstveni djelatnici u zdravstvenom sustavu te korisnici i djelatnici domova za pružanje usluga smještaja u sustavu socijalne skrbi, posebno osobe starije životne dobi.

U HZJZ-u navode da je dobro da se pred nadolazeću sezonu što više ljudi cijepi protiv gripe, bez obzira na to pripadaju li skupini koja ima povećan rizik za teški oblik gripe ili ne. Cilj je da opterećenje zdravstvenog sustava zbog hospitalizacija zbog gripe bude što manje, odnosno da se ne opterete kapaciteti zdravstvenog sustava na odjelima za respiratorne bolesti jer možemo očekivati povećano opterećenje zbog bolesti COVID-19.

Što sve može biti uzrok otežanog disanja, gubitka daha i boli u prsima?

Kako se možete pripremiti za jesen i koronavirus?

I sama pomisao na drugi val može biti vrlo stresna, ali ako već sada poduzmete određene korake, možete jesen dočekati spremni i puno mirniji, savjetuju i stručnjaci na portalu prevention.com te donose kratak popis koji bi vam mogao pomoći zaštiti sebe i svoju obitelj.

Promijenite perspektivu

Cijela situacija oko pandemije je iscrpljujuća, ali daleko od gotove. Moramo razumjeti da je sve što se događa naše „novo normalno“ te je bolje razmišljati tako nego se pitati kada će se život vratiti u normalu. Prema pisanju Svjetske zdravstvene organizacije, to bi moglo značiti da nas čeka jedan dulji period socijalnog distanciranja. Restorani vjerojatno neće moći raditi kako su radili, u parkovima će se morati držati razmak, a rad od kuće mogao bi se odvijati dulje nego vama odgovara.

Pronađite novi način pozdravljanja

Možda zvuči glupo, ali moramo shvatiti da se više ne možemo grliti pri susretu i da se ne smijemo rukovati pa onda dirati lice. No prilika je da budete maštoviti i izmislite novi način pozdravljanja. Bilo da se radi o mahanju ili “rukovanju” laktom, na neko vrijeme zaboravite na bliski kontakt na ulici.

Nastavite raditi ono što već vjerojatno radite

Vjerujemo da ste već savladali pravilno pranje ruku, ne diranje lica te slijedite upute o distanciranju i samoizolaciji ako imate simptome bolesti. Ako još niste prihvatili da su maske obavezne u nekim prostorima, vrijeme je da usvojite znanje, nabavite dovoljno maski i, noseći ih, zaštitite sebe i druge. Uz to ne zaboravite pratiti razvoj situacije kako biste uvijek znali što se točno događa i što možete očekivati.

Ojačajte imunitet

Imunološki sustav zahtijeva više brige tijekom jesenskih hladnijih dana, a pad temperature gotovo uvijek znači i pad imuniteta. Potrebno je zadovoljiti određene uvjete kako bi se organizam mogao boriti protiv štetnih vanjskih utjecaja, a to zahtijeva promijene u vidu prehrane i urednih životnih navika. Pronađite način kako se boriti protiv stresa, prestanite pušiti, konzumirajte puno tekućine, odmarajte i ne preskačite fizičku aktivnost.

Prema redoslijedu kojim nastupaju simptomi moguće je razlikovati COVID-19 od gripe

Svi smo u ovom zajedno

Važno je da poduzimate sve potrebne korake kako biste zaštitili sebe, ali i obitelj, prijatelje i susjede. Put kroz ovu situaciju nalikuje maratonu (ili više njih) pa redovito provjeravajte ljude do kojih vam je stalo i potražite sami pomoć ako vam bude potrebna.

Foto: Pixsell/shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo