Šokantne brojke o raku u Hrvatskoj - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Šokantne brojke o raku u Hrvatskoj

Shutterstock

Zbog visoke učestalosti malignih oboljenja, kao i visoke stope smrtnosti oboljelih, rak je prozvan epidemijom modernog doba.

Udruga Pogled iz novog kuta (P.I.N.K. – life) u subotu, 3. veljače obilježava Svjetski dan borbe protiv raka (World Cancer Day) s ciljem podizanja svijesti o oboljenjima od raka, njihovoj prevenciji, dijagnosticiranju i liječenju. Tim povodom donosimo i šokantne statistike koje pokazuju da je broj umrlih od raka u Hrvatskoj u porastu. 

Kako se liječnici štite od raka – evo 8 odgovora

O raku se treba govoriti što češće i upozoravati građane da primarnom prevencijom sami mogu pridonijeti sprečavanju početka bolesti tako da prihvate zdraviji način života kroz prehranu, tjelesnu aktivnost, odgovorno spolno ponašanje, smanjenje izloženosti suncu te izbjegavanje duhana i alkohola. Ovo je drugu godinu za redom da obilježavamo ovaj dan kako bi educirali građane, a nažalost moram reći da se prema najnovijim statistika broj umrlih od raka u Hrvatskoj povećao, izjavila je Nives Moric, predsjednica udruge P.I.N.K. – life. 

  • Zloćudne novotvorine (rak) s udjelom od 27,9% predstavljaju drugi uzrok smrtnosti u RH.
  • U 2014. godini u Hrvatskoj je zabilježeno ukupno 21.434 novooboljelih od raka, (HZJZ, Registar za rak, RH. Incidencija raka u Hrvatskoj 2014., Bilten 39, Zagreb 2016).
  • Na muškarce otpada 53%, a na žene 47% novooboljelih od raka.
  • U 2016. godini u Hrvatskoj je umrlo 14.360 osoba od raka, odnosno 344 na 100 000 stanovnika (HZJZ, Izvješće o umrlim osobama u Hrvatskoj u 2016. godini, Zagreb 2017). Razlika je to nažalost od prošlih brojki prema kojima je od raka umrlo 13.939, odnosno 330 na 100 000 stanovnika.
  • U ženskoj populaciji najčešći su: rak dojke( 26%), rak traheje bronha i pluća (8%), rak kolona (8%), rak maternice (6%).
  • U muškoj populaciji najčešći su: rak traheje bronha i pluća (19%), rak prostate (15%), rak kolona (10%), rak rektuma rektosigmoida i anusa (7%), rak mokračnog mjehura (7%).

Karcinom grla – koliko se često javlja i kod koga?

Prema statističkim podacima iz 2013. godine standardizirana stopa smrtnosti od karcinoma za EU je bila 265 na 100 000 stanovnika (Eurostat 2016). Hrvatska uz Mađarsku od svih 28 članica EU drži neslavno prvo mjesto sa stopom smrtnosti preko 340 na 100 000 stanovnika (Eurostat 2016).

Rak želuca – simptomi, dijagnoza i liječenje

Svjetski dan borbe protiv raka Udruga će obilježiti akcijom na Cvjetnom trgu u subotu, 3. veljače, koja će trajati od 10 do 13 sati.

Ova akcija ima za cilj da putem edukativnih letaka, javnim istupanjem te putem medija informira što više građana o važnosti prevencije malignih bolesti putem postojećih Nacionalnih programa ranog otkrivanja raka. 

Znate li da tumor može nastati i na – srcu?

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo