Zdravlje

Zdravlje

Sportske ozljede djece se mogu spriječiti adekvatnom pripremom

Djeca u sportu danas razvijaju snagu, koordinaciju, ali i osjećaj odgovornosti i natjecateljski duh, no samim time ozljede postaju sve češće već od najmanjih uzrasta.

U današnje vrijeme djeca se sve lošije hrane, puno sjede, a treninzi su sve zahtjevniji po pitanju brzine, agilnosti i taktike. Na žalost, gubi se na pripremnom dijelu treninga poput primjerice propriocepcije ili pak na završnom dijelu poput rolanja, istezanja. Sve nabrojano je itekako velik problem.

Statistike pokazuju da je kod djece koja se bave sportom sve veći broj raznih problema s lokomotornim sustavom i ozljeda i to od najranije dobi.

Rezultati jedne od provedenih statistika (uzorak od 148 pregledanih mladih sportaša unutar jedne skupine) daju nam precizniji uvid u učestalost pojava komplikacija koje se mogu javiti kod djece sportaša:

  • spuštena stopala (stanje zahtjeva korekciju ulošcima i vježbama) – kod 87 djece
  • pogrešan obrazac hoda – kod 69 djece
  • loše držanje (koje nije skolioza) – kod 64 djece
  • skolioza – kod 4 djeteta
  • nedovoljna inklinacija (pretklon) zbog skraćenja “stražnje lože“ – kod 68 djece
  • često “izvrtanje“nožnog zgloba sa slabijim ili jačim istegnućem(više od jednom) – kod 43 djece skraćena muskulatura prednjeg dijela trupa (što izaziva probleme s disanjem, bolove “oko srca“, bolove u prsnom dijelu leđa…) – kod 77 djece.

Sve navedeno uzrokuje daljnje probleme na strukturama koje su usko povezane.

Tako, naprimjer, spuštena stopala i krivi obrazac hoda uzrokuju probleme s Ahilovom tetivom (koja je za sportaše od neizmjerne važnosti, ali je itekako podložna ozljedama), koljenima, kukovima, te na kraju i sa lumbalnim dijelom leđa.

Skraćenje tzv. stražnje lože, također je ozbiljan problem koji je, doduše rješiv, ali često zanemaren.

Svi koji se sportom bave ili ga barem samo prate znaju koliko često sportaši u odrasloj dobi imaju problema s rupturama stražnje lože – pogotovo u sportovima koji zahtijevaju puno “sprinteva“. Distorzije nožnog zgloba, rupture aduktora, problemi s mišićima trbušnog zida, problemi s rotatornom manžetom ramena su također posljedice neadekvatne prevencije, dijagnostike, a potom i rehabilitacije u mlađim dobnim uzrastima.

Važno je naglasiti da je loše i neprihvatljivo ne obratiti pozornost na gore navedene statistike i dijagnosticirane probleme kod djece, a upravo se to prečesto događa – činjenice se ignoriraju i živi se u uvjerenju kako je dovoljno da se dijete bavi sportom, što bi trebalo riješiti sve probleme. No, da bi djeca od sporta imala maksimalnu korist, a onda i sami postali vrhunski sportaši, potrebno je na njih paziti od najmanjih uzrasta i u što je moguće većoj mjeri spriječiti nastanak nepotrebnih ozljeda.

U želji da se razvije svijest o tome da se premalo pažnje posvećuje pripremi mladih sportaša za trening kao i prevenciji ozljede, drugu godinu za redom Vertebra Fizio i Večernji list organiziraju jednodnevni simpozij, 22. veljače u Hotelu Antunović, namijenjen trenerima, roditeljima, nastavnicima tjelesne kulture, fizioterapeutima i svim osobama koje se bave razvojem mladih u sportu.

Prijavite se na 2. simpozij “Djeca u sportu: Važnost edukacije i prevencije u odgoju djece sportaša”, a to možete učiniti na broj telefona 01 6300- 824 (svakim radnim danom 9-13 sati) ili na e-mail: simpozij@vecernji.net

*Cijena kotizacije je 250 kn (do 1. veljače, nakon toga 350kn)

Autor: Patricija Šimić, vft. fizioterapeut hrvatske kadetske muške rukometne reprezentacije VERTEBRA FIZIO

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo