Što mislite, hrane li se naši uspješni sportaši zdravo? - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Što mislite, hrane li se naši uspješni sportaši zdravo?

Zajedničko svim sportašima, i onim odraslima i mladima, jest potreba organizma za zdravom prehranom bogatom antioksidativnim hranjivim tvarima, esencijalnim masnim kiselinama i proteinima. No, hrane li se naši poznati sportaši zdravo i raznovrsno?

Jedu li naši sportaši pravilno i dovoljno otkrila nam je Mimi Vurdelja, mr. pharm, nutricionist i farmakolog Hrvatskog olimpijskog odbora, a pridržavaju li se pravila prehrane otkrivaju nam naši poznati sportaši veslač Valent Sinković i diskašica Sandra Perković.

“Tajna sportskih uspjeha nije u pretjerivanju nego u pravoj mjeri treninga, odmora i zdrave prehrane. Mjera nije bitna jedino u ljubavi.”, rekla je Mimi Vurdelja, mr. pharm, nutricionist i farmakolog Hrvatskog olimpijskog odbora na predavanju o važnosti pravilne prehrane i suplemenata kod sportaša. “Prema našim podatcima 12,3 posto naših sportaša ne doručkuje. Sjećam se prvog razgovora s gimnastičarom Filipom Udeom. Pitala sam ga što doručkuje, a on mi je rekao: Kinder Budeno.”, ispričala je nutricionistica.

Pravilna prehrana znači raznovrsna prehrana

No kada ona to nije javlja se umor, manjak apetita, problemi s vidom, problemi s kožom, karijes zuba (zbog demineralizacije organizma), slaba koncentracija, nedostatak snage, pad imuniteta, problemi s probavom.

“Sportaši često imaju problem s acidozom organizma jer ne piju dovoljno vode. Piju ju na iskap nakon treninga, a trebali bi malo po malo. Do kiselosti organizma dolazi i zbog stresa, prevelikog unosa bjelančevina, znojenje, uzimanje lijekova… Posljedice su tegobe lokomotornog sustava (npr. bol u leđima), tegobe probavnog sustava, kronični umor, krutost mišićja, depresivnost, bolest srca i krvožilnog sustava”, rekla je te dodala da je sportašima potreban i dodatni unos vitamina i minerala.

“Na mom prvom razgovoru gospođa Vurdelja križa se deset puta. Iz ordinacije sam izašao izdeprimiran jer sam mislio da se zdravo hranim, a ona mi je rekla da to ništa ne valja”,  pričao je gimnastičar Marijo Možnik. Trenutno je najviši i najteži gimnastičar svijeta pa na prehranu mora posebno paziti.

“Bitno je jesti raznovrsno. Ne jedem šećere i sokove. Napravio sam test na toleranciju na namirnice i izbacio mlijeko, mliječne proizvode i npr. kivi. Tu i tamo mi pobjegne, ali to je normalno. Dodatke prehrani uzimam na proljeće i jesen kad su mi najvažnija natjecanja i to mulitvitamine. Prije ljeta volim uzeti betakaroten.”, dodao je gimnastičar.

Svoje navike u prehrani podjelili su i veslač Valent Sinković i diskašica Sandra Perković.

“Veslači uglavnom ne trebaju paziti na prehranu što je dobro jer volim sve jesti. Pazim da jedem dosta voća i povrća. Tu i tamo pokušavam smanjiti unos ugljikohidrata i mesa jer su to namirnice koje puno konzumiramo pa se organizam s vremena na vrijeme mora odmoriti.” objasnio je Valen.

Nakon što je tenisač Nova Đoković napravio test tolerancije na namirnice to je postao pravi trend među sportašima.

“Moji rezultati su bili briljantni”  pohvalila se Sandra Perković. Čini se da je tajna u domaćoj prehrani jer je Sandra odrasla na bakinoj kuhinji, sarmi i čušpajzima. Od kako živi s dečkom zajedno kuhaju, a vole se igrati sa salatama u koje dodaju komadiće mesa.

“Svi smo se mi svojim sportovima počeli baviti iz ljubavi. Nismo ni sanjali da ćemo biti profesionalci. Svjetski rezultati zahtijevaju pedantnije treninge i prehranu. Da nismo pedantni ne bi ni ostvarili ovakve rezultate”,  zaključila je Sandra.

Foto: Shutterstock

Autor: Mia Bednaž

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo