Zdravlje

Zdravlje

Što su to ovlaživači, a što odvlaživači zraka?

Kao i za idealnu temperaturu u kućanstvu i životnom prostoru, i za idealnu vlagu potrebna nam je pomoć.

Tu pomoć možemo, osim u biljkama koje brinu o kvaliteti zraka u domu, pronaći u odvlaživačima i ovlaživačima zraka. Razlika je jasna po samom terminu – ovlaživači su nam potrebni kada je zrak u domaćinstvu suh, dok odvlaživači kada osjetimo povećanu vlagu u domu, koja, ako se s njom ne „pozabavimo“, može prouzrokovati plijesan.

I presuh zrak i prevlažna okruženost, može utjecati na naše zdravlje, primarno potiču probleme s disanjem, a kod djece čak mogu biti i okidači za astmu.

Ovlaživači zraka

Ovlaživači zraka brinu se da zrak kojeg udišemo u prostoru u kojem se nalazimo nije suh te zbog toga ne dolazi do simptoma poput iritacije očiju, suhe kože, manjka sna… Postoje različiti modeli ovlaživači, a jedna od glavnih razlika je u kolikom prostoru mogu ovlažiti zrak. Pri kupnji, najprije o tome trebate razmišljati. Dalje, na ovlaživačima postoje higrostati koji omogućuju da vlasnici prostora samostalno odluče koju vlažnost zraka žele postići, a nakon što se postigne, uređaj se samostalno ugasi.

Odvlaživači zraka

Odvlaživači zraka se, s druge strane, brinu o tome da u vašem kućanstvu zrak ne postane prevlažan, jer u takvim prostorima se brže razvijaju bakterije, te su idealno mjesto za kukce i druge štetočine. Zrak može postati prevlažan zbog nedovoljno dobrih „temelja“ kuće, kao što je zastarjel krov, ali tijekom zime i zbog sušenja veša unutar kućanstva. Da je vrijeme za kupnju odvlaživača, pokazuju vam kondenzacijske kapljice na prozorima. Postoje također različiti modeli, a njihova glavna karakteristika je optimalno raspršivanje zraka.

Također, iznimno je bitno da uređaj koji koristite za poboljšanje kvalitete zraka u svome domu bude kvalitetan. Sve što loši uređaji mogu uraditi je samo dodatno pogoršati situaciju.

Foto: Shutterstock

G.H.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo