Zdravlje

Zdravlje

Strah od operacije: kako ga se riješiti?

Foto: Shutterstock

Strah od operacije najčešće je povezan sa strahom od opće anestezije, odnosno stanja gubitka svijesti koje ono izaziva. Prihvaćanje kako se radi o situaciji koju ne možemo kontrolirati, u kojoj smo prepušteni rukama kirurga izazov je, ali ne i nemoguća misija.

Kada pacijenti čuju da je potrebno podvrgnuti se operativnom zahvatu često reagiraju osjećajima zabrinutosti i potištenosti. Strahuju da će zahvat biti neuspješan, muči ih osjećaj neizvjesnosti, boje se buđenja pod anestezijom usred trajanja operacije i boli koja će operaciju slijediti. Sve navedeno su normalne i očekivani emocionalne reakcije na činjenicu kako je potrebno podvrgnuti se zahvatu koji će imati potencijalno velik učinak na vaš život. No ukoliko vas ti osjećaji sputavaju i odvraćaju od odlaska na operaciju, koja služi poboljšanju vašeg zdravstvenog stanja, potrebna vam je psihološka priprema koja će vas ohrabriti i osnažiti kako bi mirno i sigurno prošli tijek liječenja i oporavka.

Rizik je uvijek prisutan

Nikad nećete moći biti apsolutno sigurni da će operacija biti uspješna. Rizik uvijek postoji no paralizirajuć strah koji utječe na odluku o odlasku na operaciju nije opravdan ukoliko uzmemo u obzir učinkovitost suvremenih anestezioloških postupaka, ali i sve moguće komplikacije koje prijete vašem zdravlju ukoliko izbjegavate operaciju do trenutka kada o njoj ovisi Vaš život i liječnici su primorani intervenirati. Odlaganjem operacije dugoročno zdravlje dovodite u veću opasnost nego što je ono u pri samom operativnom postupku.

Iznimno je teško predati kontrolu u tuđe ruke i suočiti se s krhkošću vlastitog života te istovremeno misliti na pozitivan ishod, svu dobrobit i zdravstveni napredak koji će proizaći iz operacije. Izgjegavanje operacije može pospješiti napredak bolesti te narušiti cjelokupno zdravstveno stanje pacijenta i tako umanjiti uspješnost operacije.

Minimalna priprema

Hitnost operacije određuje vrijeme koje pacijent ima za pripremu. Operaciji najčešće prethodi rutinski razgovor s liječnikom u kojem objašnjava tijek operacije, svrhu zahvata i očekivani ishod te načine na koje se pacijent mora fizički pripremiti.

Pacijent dobiva savjete o vrstama anestezije koje se na njegovom slučaju mogu primijeniti te adekvatnoj pripremi za operaciju u vidu unosa hrane, pića i lijekova, ali i informirani pristanak o svim aspektima operacije, uključujući i rizike.

Surađujte sa svojim liječnikom i anesteziologom

Zdravstveno osoblje je tu za Vaše dobro i kako bi Vam pomogli. Možete i morate ih iskoristiti kako bi se informirali o svakom detalju operacije jer su informirani pacijenti dokazano susretljiviji i surađuju s medicinskim osobljem kako bi maksimalno poboljšali uspješnost operacije, a imaju realno poimanje procesa te shvaćanje kako su sami sebi u mogućnosti pomoći.

Dobra komunikacija ima terapijski učinak jer se njome povećava povjerenje u liječnika i ekipu koji će obaviti operativni zahvat te utoliko smanjuje osjećaj neizvjesnosti i bojazan za gubitkom kontrole. Osoba je ohrabrena i motivirana podvrgnuti se operaciji pošto se osjeća kao da aktivno sudjeluje u vlastitom procesu izliječenja.

Strah je faktor za uspješnost operacije

Postupci operacije i anestezije sami po sebi predstavljaju stres za cijeli organizam dok strah djeluje kao dodatan izvor stresa te odmaže uspješnosti operacije i cjelokupnom zdravstvenom stanju pacijenta. Psihosomatski učinak straha na tijek bolesti moguće je smanjiti i eliminirati prakticiranjem raznih postupaka za smanjenje stresa koje su dopuštene oboljeloj osobi, a neke od njih su:

  • meditacija
  • dovoljna količina sna
  • masaže
  • kvalitetno provedeno vrijeme s prijateljima i bližnjima
  • bavljenje hobijima
  • opuštanje dubokim disanjem
  • molitva
  • slušanje glazbe

Pročitajte je li operacija bez boli stvarnost ili mit?

Foto: Shutterstock

Janja Pilić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo