Strah od operacije: kako ga se riješiti?

Operacija, operaciona sala, liječnici, kirurzi, doktori, anestezija, Shutterstock 175398194

Strah od operacije najčešće je povezan sa strahom od opće anestezije, odnosno stanja gubitka svijesti koje ono izaziva. Prihvaćanje kako se radi o situaciji koju ne možemo kontrolirati, u kojoj smo prepušteni rukama kirurga izazov je, ali ne i nemoguća misija.

Kada pacijenti čuju da je potrebno podvrgnuti se operativnom zahvatu često reagiraju osjećajima zabrinutosti i potištenosti. Strahuju da će zahvat biti neuspješan, muči ih osjećaj neizvjesnosti, boje se buđenja pod anestezijom usred trajanja operacije i boli koja će operaciju slijediti. Sve navedeno su normalne i očekivani emocionalne reakcije na činjenicu kako je potrebno podvrgnuti se zahvatu koji će imati potencijalno velik učinak na vaš život. No ukoliko vas ti osjećaji sputavaju i odvraćaju od odlaska na operaciju, koja služi poboljšanju vašeg zdravstvenog stanja, potrebna vam je psihološka priprema koja će vas ohrabriti i osnažiti kako bi mirno i sigurno prošli tijek liječenja i oporavka.

Rizik je uvijek prisutan

Nikad nećete moći biti apsolutno sigurni da će operacija biti uspješna. Rizik uvijek postoji no paralizirajuć strah koji utječe na odluku o odlasku na operaciju nije opravdan ukoliko uzmemo u obzir učinkovitost suvremenih anestezioloških postupaka, ali i sve moguće komplikacije koje prijete vašem zdravlju ukoliko izbjegavate operaciju do trenutka kada o njoj ovisi Vaš život i liječnici su primorani intervenirati. Odlaganjem operacije dugoročno zdravlje dovodite u veću opasnost nego što je ono u pri samom operativnom postupku.

Iznimno je teško predati kontrolu u tuđe ruke i suočiti se s krhkošću vlastitog života te istovremeno misliti na pozitivan ishod, svu dobrobit i zdravstveni napredak koji će proizaći iz operacije. Izgjegavanje operacije može pospješiti napredak bolesti te narušiti cjelokupno zdravstveno stanje pacijenta i tako umanjiti uspješnost operacije.

Minimalna priprema

Hitnost operacije određuje vrijeme koje pacijent ima za pripremu. Operaciji najčešće prethodi rutinski razgovor s liječnikom u kojem objašnjava tijek operacije, svrhu zahvata i očekivani ishod te načine na koje se pacijent mora fizički pripremiti.

Pacijent dobiva savjete o vrstama anestezije koje se na njegovom slučaju mogu primijeniti te adekvatnoj pripremi za operaciju u vidu unosa hrane, pića i lijekova, ali i informirani pristanak o svim aspektima operacije, uključujući i rizike.

Surađujte sa svojim liječnikom i anesteziologom

Zdravstveno osoblje je tu za Vaše dobro i kako bi Vam pomogli. Možete i morate ih iskoristiti kako bi se informirali o svakom detalju operacije jer su informirani pacijenti dokazano susretljiviji i surađuju s medicinskim osobljem kako bi maksimalno poboljšali uspješnost operacije, a imaju realno poimanje procesa te shvaćanje kako su sami sebi u mogućnosti pomoći.

Dobra komunikacija ima terapijski učinak jer se njome povećava povjerenje u liječnika i ekipu koji će obaviti operativni zahvat te utoliko smanjuje osjećaj neizvjesnosti i bojazan za gubitkom kontrole. Osoba je ohrabrena i motivirana podvrgnuti se operaciji pošto se osjeća kao da aktivno sudjeluje u vlastitom procesu izliječenja.

Strah je faktor za uspješnost operacije

Postupci operacije i anestezije sami po sebi predstavljaju stres za cijeli organizam dok strah djeluje kao dodatan izvor stresa te odmaže uspješnosti operacije i cjelokupnom zdravstvenom stanju pacijenta. Psihosomatski učinak straha na tijek bolesti moguće je smanjiti i eliminirati prakticiranjem raznih postupaka za smanjenje stresa koje su dopuštene oboljeloj osobi, a neke od njih su:

  • meditacija
  • dovoljna količina sna
  • masaže
  • kvalitetno provedeno vrijeme s prijateljima i bližnjima
  • bavljenje hobijima
  • opuštanje dubokim disanjem
  • molitva
  • slušanje glazbe

Pročitajte je li operacija bez boli stvarnost ili mit?

Foto: Shutterstock

Janja Pilić

 Prati nas na Viber Public Chatu!