Zdravlje

Zdravlje

Sve o uzrocima, kvalitetnom liječenju i posljedicama ako se gljivična infekcija ne liječi

Naša stopala vjerno nas nose kroz cijeli život, a u prosjeku dnevno prehodamo između pet i sedam i pol tisuća koraka.

Stopala imaju oko 250.000 žlijezda znojnica koje mogu proizvesti do dva decilitra znoja. Taj znoj stvara idealno okruženje za bakterije i gljivice. Ako ste stalno u zatvorenim cipelama i čarapama, znajte da gljivičnim infekcijama pogoduju baš takva mjesta – vlažna i mračna.

Zaraze gljivicama na stopalima i noktima događaju se najčešće jer nosimo neodgovarajuće cipele od umjetnih materijala (u kojima se noge pojačano znoje), ne prozračujemo (sušimo) tenisice dovoljno, hodamo bosi po javnim mjestima kao što su bazeni, saune i teretane ili ne brišemo dobro prostor između prstiju na nogama.

Gljivična infekcija ili atletsko stopalo najčešće započinje upravo između nožnih prstiju, jer gljivice se vole zavući na teško dostupna mjesta.

Manifestira se suhom, perutavom kožom koju često u početku ne primjećujemo, jer mislimo da je riječ o prolaznom stanju na koži. Najbolji pokazatelj da se radi o gljivičnoj infekciji je svrbež.

Prvo će vas koža početi zatezati, pa peckati, a onda će doći i do pojave svrbeža. Ako se ne liječi na samom početku, gljivična infekcija može poprimiti teži oblik koji prate crvenilo, ranice, jače ljuštenje i suhoća kože, uz pojavu svrbeži i pečenja. Neliječena infekcija može proširiti na postranične dijelove stopala i na šire područje. Koža pritom može postati jako zadebljana, tj. hiperkeratotična, što je osobito vidljivo na stražnjem dijelu stopala tj. petama.

Iako vrlo neugodna, gljivična infekcija se može relativno lako liječiti – valja jedino reagirati što ranije i biti uporan u liječenju. Čim osjetite peckanje i svrbež između prstiju posegnite za antimikotičkom kremom. Možete posegnuti na primjer za Exoderil kremom, nju je dovoljno nanijeti samo jednom dnevno, a već nakon kratkog vremena nanošenja simptomi infekcije mogu nestati. Exoderil krema sadrži djelatnu tvar naftifin koji učinkovito djeluje na kožne gljivice, kvasnice, plijesni i druge gljivice. Kremu je najbolje nanijeti na opranu i, što je najbitnije – dobro posušenu kožu.

Simptomi mogu nestati u lakšim slučajevima već unutar nekoliko dana, ali terapiju treba nastaviti još najmanje dva tjedna nakon po nestanku kliničkih simptoma jer su gljivice izuzetno sklone recidivu i lako se vraćaju.

Infekcija može zahvatiti i nokte na nogama. U početnom stadiju infekcije najčešće se promijeni boja nokta, nokat potom postaje zadebljan, iskrivljen, krhak i lomljiv, te može imati neugodan miris. Na nokat je zbog njegove rožnate strukture bolje nanositi antimikotik u obliku otopine. Na tržištu je dostupna i otopina Exoderil koja dobro prodire u nokat, a također se nanosi samo jednom dnevno.

Nokte koji su zahvaćeni gljivičnom infekcijom treba tretirati znatno dulje, pa tako liječenje može potrajati i od 4 do 6 mjeseci, a najbolje do potpunog izrastanja novog nokta.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika

Plaćeni oglas o lijeku.

*sadržaj omogućio Sandoz 
 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo