Svjetski je dan borbe protiv artritisa - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Svjetski je dan borbe protiv artritisa

Cilj obilježavanja Svjetskog dana artritisa je poboljšati kvalitetu života ljudi koji pate od koštano-mišićnih bolesti, ojačati poziciju pacijenata i promovirati troškovno učinkovite načine prevencije i liječenja tih bolesti.

Procjenjuje se da danas u Europi od reumatskih bolesti boluje više od 300 milijuna ljudi, dok u našoj zemlji od reumatoidnog artritisa boluje 50.000 osoba.

Artritis je termin koji se općenito koristi za grupu od oko 100-tinjak reumatskih stanja. Ta stanja mogu zahvaćati zglobove, mišiće, ligamenta, kao i unutrašnje organe. Vaš doktor će postaviti dijagnozu na osnovu pregleda i testova koji najčešće uključuju pretrage krvi i radiološke pretrage. Crvenilo, oticanje, povećana temperatura i bol u zglobu su uobičajeni upalni znakovi povezani s artritisom. Artritis je stanje popraćeno upalom zglobova dok je artroza degenerativna bolest kod koje je hrskavica oštećena zbog trenja i trošenja.

Osteoartritis napada različite zglobove, no najčešće su pogođeni zglobovi koljena, kukova, ruke i kralješnica. Bol može ponekad biti toliko blaga da je mnogi pacijenti niti ne primijete ili pak toliko jaka da onemogućuju pokretljivost i smanjuju kvalitetu života.

Kralježnica i zglobovi koji nose većinu tjelesne težine kao što su koljena, gležnjevi i kukovi, najčešće su pogođeni osteoartritisom što utječe na pokretljivost.

Osteoartritis u prstima, palcima i zglobovima ometa svakodnevne aktivnosti kao što su pisanje, otvaranje usta, podizanje stvari i zakopčavanje.

Ramena i laktovi su također podložni atritisom iako su ti zglobovi rijeđe pogođeni. Neki pacijenti mogu osjetiti “brušenje” u ramenima i manju pokretljivost. Laktovi su posebice osjeljivi na ozljede tako da i blagi artritis može voditi do ozbiljne redukcije gibljivosti, stoji na internetskoj stranici Moj artritis.

Osnovni ciljevi liječenja su zaustaviti upalu zglobova i smanjiti bol, spriječiti nastanak deformacija i invalidnosti te omogućiti što kvalitetniji život oboljelim osobama. Artritis može bitno pogoršati kvalitetu sna, posebno kada bol
nije dobro kontrolirana ili su pacijenti depresivni i anksiozni, pokazuju
rezultati mnogih istraživanja.

Prva tri mjeseca kada se pojave simptomi izrazito su bitna za daljnji tijek reumatoidnog artritisa. Tisuće osoba koje su primijetile simptome reumatoidnog artritisa, a nisu se javile liječniku skraćuju svoj život za cijelo desetljeće, upozoravaju britanski znanstvenici. Ističu kako na početku bolesti postoji kritično razdoblje od tri mjeseca kada se reumatoidni artritis može usporiti, pa čak i zaustaviti, međutim, većina bolesnika čeka ili odgađa liječnički pregled, pripisujući bol drugim uzrocima ili jednostavno procesu starenja. Prosječno, osobe s reumatoidnim artritisom umiru deset godina prije nego osobe koje ne boluju od njega, a pacijenti su glavni krivci.

Zdrave navike za držanje bolesti pod kontrolom

Iako bi osobe koje boluju od osteoartritisa trebale biti tjelesno aktivne kako
bi ublažile svoje bolove i poboljšale sposobnost kretanja, čini se kako se sve
veći broj pacijenata navikava na sjedilački način života. “Iako imaju bolesne zglobove, pacijente treba podsjećati kako je tjelesna
aktivnost zapravo dobra za njih. Osobe s artritisom bi trebale biti tjelesno
aktivne koliko god je to moguće, čak i ako uspiju manje nego što se preporučuje.
Kada je u pitanju tjelesna aktivnost, postoje dokazi da su dobrobiti daleko veće
nego rizici, a neaktivnost je pogotovo štetna za zdravlje”, zaključila je Dorothy Dunlop, profesorica Medicinskog fakulteta Feinberg Sveučilišta Northwestern (Tjelovježba je korisna za oboljele od artritisa).

Kako smanjiti bol u zglobovima i zadržati pokretljivost?

 • Razmišljajte o pokretima koje izvodite bolesnom rukom. Na taj ćete način izbjeći bolan osjećaj.
 • Električni jastučići na zagrijavanje ili namakanje zglobova u toploj vodi mogu
  olakšati bol, smanjiti ukočenost i opustiti napete mišiće. S druge strane, nekim oboljelim osobama pomažu naizmjenični topli i hladni oblozi.
 • Koristite gelove za ublažavanje bolova u zglobovima koji mogu sadržavati diklofenak, metil
  salicilat ili kapsaicin.
 • Lijekovi protiv bolova koji se izdaju bez liječničkog recepta poput
  acetaminofena, ibuprofena ili naproksena mogu olakšati bol uzrokovanu
  artritisom, no pripazite na njihove nuspojave.

K.H.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo