Zdravlje

Zdravlje

Top 10 neobičnih uzroka erektilne disfunkcije

Nekadašnji naziv impotencija zamijenjen je izrazom erektilna disfunkcija i definira se kao nesposobnost postizanja ili održavanja erekcije dovoljne za snošaj. Ovaj problem može imati više uzroka, a možemo ih podijeliti na organske i psihološke .

Organski su uzroci erektilnoj disfunkciji uglavnom bolesti koje zahvaćaju sam spolni organ, stanja nakon operacija (uglavnom prostate), ozljeda i neke kronične bolesti, na prvom mjestu dijabetes i ateroskleroza kao i neke sistemske i hormonalne bolesti. Po nekim podacima se psihološka impotencija javlja u oko 5 posto opće populacije, a uzroci također mogu biti raznoliki, napomenuo je Igor Girotto, dr. med., spec. psihijatar u svojoj kolumni.

Erektilna disfunkcija može rezultirati tjeskobom, depresijom, gubitkom uvjerenja o svojoj vrijednosti i gubitkom samopouzdanja. Liječenje erketilne disfunkcije može rezultirati značajnim poboljšanjem kvalitete života.

Donosimo vam nekoliko mogućih uzročnika erektilne disfunkcije na koje možda niste obraćali pažnju:

1. Hormonalni problemi

Nedovoljna proizvodnja hormona testosterona može uzrokovati nedostatak erekcije, a može biti posljedica nepravilnog rada određene žlijezde endokrilnog sustava ili poremećaja živčanog sustava.

2. Pretjerano bicikliranje

Vožnja bicikla ili pretjerano bicikliranje je česti uzrok erektilne disfunkcije. Tvrdo sjedalo bicikla stvara pritisak na živce penisa, što se smatra uzrokom disfunkcije.

3. Operacije i ostali zahvati

Zahvati i komplikacije operativnih zahvata u području trbuha i spolnog organa su zbog oštećenja živčanih putova čest uzrok erektilne disfunkcije.

4. Alkoholizam

Par alkoholnih pića može povećati seksualnu želju, ali će njih više učiniti upravo suprotnom i to na duge staze.

5. Pušenje cigareta

Duhanski dim i erekcija se ne slažu dobro, prvenstveno zato što on sužava krvne žile i onemogučava normalan protok krvi, prenosi indiatimes.com

6. Posljedice konzumiranja tableta

Dosta se slučajeva erekcijske disfunkcije povezuje s lijekovima koji muškarac koristi za liječenje drugih bolesti, a najčešće se spominju oni za povišeni krvni tlak, depresiju i bolesti srca. Ako smatrate da je ovo vaš problem, obratite se liječniku.

7. Manjak protoka krvi

Ovo bi se moglo imenovati najčešćim uzrokom erektilne disfunkcije. Erekcija jest termin koji se odnosi na nabreknuće spolnog uda, a posljedica je naviranja krvi u spužvasta i šupljikasta tijela uda. Određeni problemi s cirkulacijom kao što su visok krvni tlak, koelsterol ili krvni ugrušci mogu ometati normalan protok krvi u tijelo uda.

8. Nervoza i strah

Muškarci koji su imali problema s erekcijom ili nisu zadovoljni veličinom spolnog organa, mogu sami, pod utjecajem straha, utjecati na nemogućnost “izvedbe”. Ako ste uvijek u strahu od toga da nećete postići erekciju, možda ste u začaranom krugu iz kojeg je teško izaći. Porazgovarajte s nekim.

9. Premalo spavate

Spavate li manje od pet sati, razina testosterona može pasti i za 10 posto, otkriva studija provedena na sveučilištu u Chicagu. San je neophodan za proizvodnju testosterona, pa ako ne odspavate preporučenih osam sati i vaša erekcija bi mogla izostati.

10. Nedostaje vam vitamina D

Ovaj vitamin igra veliku ulogu u proizvodnji testosterona, pa ako ga tijekom dana ne dobijete dovoljno, razina ovog hormona se može smanjiti za 20 i više posto, pokazuju rezultati studije iz Austrije i Njemačke. Dobra vijest je da je po preporukama dovoljno provesti 15 minuta na suncu kako bi dobili dovoljnu dozu vitamina D.

A. A.

Foto: Shutterstock

Evo pet stvari koje niste znali o svom penisu

Intrigantne činjenice o seksu

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo