Zdravlje

Zdravlje

Top 5 namirnica za zdravlje srca

Hranom očuvati zdravlje srca znači napuniti kuhinju voćem i povrćem, orašastim plodovima i ribom. Iako niti jedna namirnica nije “lijek za sve”, neke od njih su ipak pokazale da utječu dobro na zdravlje.

Saznajte kako ovih 5 namirnica utječe na zdravlje srca:

Jogurt

Istraživanja pokazuju kako jogurt štiti od nastanka bolesti desni, a bolesti desni mogu uzrokovati bolesti srca. Istraživači iz Japana su analizirali unos mliječnih proizvoda kod 1,000 odraslih osoba i tako saznali da oni koji redovno piju jogurt imaju zdravije desni. Potaknuti rezultatom istraživanja, znanstvenici su uvjereni kako su za to odgovorni probiotici koji usporavaju razvoj bakterija u usnoj šupljini. Na žalost, autor studije Yoshihiro Shimazaki je izjavio kako još nije istraženo koliko bi osoba trebala jogurta popiti na dan kako bi uživala u svim beneficijama ovog mliječnog napitka.

Grožđice

Istraživanja su pokazala kako antioksidanti iz grožđica pomažu u borbi protiv bakterija koje mogu uzrokovati upale i bolesti desni koje pojedine osobe čine dva put sklonije razvoju bolesti srca. Prošloga ljeta je objavljena studija koja naglašava kako su poveznica između upale desni i bolesti srca – upalna stanja, pa stoga za prevenciju preporučuju konzumaciju određene hrane, poput grožđica, koja će vas štiti od nastanaka ovih bolesti.

Jabuke

Za jabuke se smatra kako će zaštiti od teških bolesti srca i krvožilnog sustava, a to je potvrdila i studija provedena u Iowi koja je pratila zdravlje 34.000 muškaraca i žena kroz 20 godina, od kojih je 9.208 svakodnevno jelo jabuke. Zabilježili su da te osobe pripadaju skupini ljudi s najamnim šansama da dožive srčani infarkt. Što to objašnjava? Stručnjaci kažu da se radi o snažnim antioksidantima iz jabuke, flavonoidima, i ostalim jakim spojevima koji mogu sniziti razinu LDL (loš kolesterol) za koji je poznato da predstavlja faktor rizika za bolesti srca ako je povišen. Jabuke su bogate pektinom, oblik topivih vlakana koji također pomažu u smanjivanju kolesterola , a oni pružaju i pristojnu količinu vitamina C, također jakog antioksidanta.

Šipak

Rezultati jednog istraživanja pokazuju kako dnevna konzumacija šipka može zaštititi od srčanih bolest, tako što snižava krvni tlak i razinu kolesterola. Do ovakvog su zaključka došli znanstvenici u čijoj je studiji sudjelovala 31 pretila osoba, koji su tijekom šest tjedana konzumirali napitak obogaćen s 40 grama praha dobivenog iz šipka. Rezultati su jasno pokazali kako se krvni tlak sudionika istraživanja smanjio za 3.4 posto, dok je razina kolesterola pala za gotovo 5 posto. Obiluje vitaminom C za koji je poznato kako ima moćan protuupalni učinak. Rezultati ovog istraživanja su objavljeni u časopisu European Journal of Clinical Nutrition .

Vino

Znanstvena literatura ukazuje na to kako osobe koje se suzdržavaju od ispijanja velikih količina alkoholnih pića imaju puno više šanse ostati zdravi od onih koji uživaju u alkoholu. No, ako se odlučite umjereno uživati u vinu, u organizmu se podiže dobar kolesterol, smanjuje upale i sprečava nastanak plaka na krvnim žilama te stvaranja krvnih ugrušaka koji mogu uzrokovati srčani i moždani udar. Također će dobro djelovati kod žena u postmenopauzi tako što će povećati razinu estrogena i tako smanjiti šanse za nastanak srčanih oboljenja.

Saznajte koje su još namirnice odlične za očuvanje zdravlja srca.

Ana A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo