Zdravlje

Zdravlje

U jednoj minuti saznajte imate li predijabetes ili ste u rizičnoj skupini!

Poremećaj tolerancije glukoze ili predijabetes je stanje u kojem tijelo ima dovoljno inzulina, ali su tkiva na njega otporna (inzulinska rezinstencija), a tako se povećava rizik od dijabetesa tipa 2.

Trenutačno se na troškove dijabetesa u Hrvatskoj troši oko 2.5 milijarde kuna, a većina od spomenute sume odlazi upravo na liječenje komplikacija dijabetesa.

Dijabetes se ističe kao globalna epidemija, a jedan od razloga tako brzog širenja ove bolesti je ignoriranje i neprepoznavanje ranih simptoma.

Donosimo vam jednominutni test koji će vam otkriti jeste li u rizičnoj skupini obolijevanja od dijabetesa

Kako prepoznati predijabetes

Kako predijabetes ne uzrokuje nikakve simptome, svijet je pun osoba koje nisu niti svjesne da ga imaju – potrebno je ipak obaviti određene pretrage. Osobama koje pate predijabetesa visoka razina šećera u krvi se skoro poklapa s onom kod dijabetesa tipa 2.

Od najveće je važnosti, ako govorimo o prevenciji stanja, učiniti određene korake ka poboljšanju životnog stila. Odvojite vrijeme za tjelovježbu koja vam odgovara i pripazite koje namirnice stavljate na tanjur.

U nastavku donosimo video koji je napravljen isključivo s namjerom da podigne svijest javnosti o ovom stanju te potakne ljude na razmišljanje o tome koliko njihove životne navike utječu na razvoj ove bolesti. Video je napravljen od strane Centara za kontrolu i prevenciju bolesti te Američke dijabetičke udruge, prenosi dailymail.co

Kviz se sastoji od 7 jednostavnih pitanja o vašem stilu života, a liječnik u njemu traži od gledatelja da podigne jedan prst u zrak za svaki pozitivan odgovor. Tko god na kraju testa ima podignutih 5 prstiju, savjetovan je da posjeti liječnika i provjeri svoje zdravstveno stanje.

Ana A.
Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo