Zdravlje

Zdravlje

U kojem se dijelu Hrvatske najviše s debljinom bore žene, a u kojem muškarci? Podaci bi vas mogli iznenaditi

Foto: Shutterstock

U Hrvatskoj je 65 posto odraslih osoba preteško ili pretilo, prema podatcima iz 2019. godine.

Najizraženiji je taj problem kod osoba u dobi od 65 do 74 godine, gdje ih je 79 posto preteško ili pretilo, pa smo, uz Maltežane, najdeblji u Europi.

I upravo zato je u Osijeku razvijena jedinstvena škola mršavljenja: POST – Program osječkog smanjivanja težine. Temelji se na suvremenim znanstvenim spoznajama o debljini, ali i na razlozima neuspješnosti brojnih dijeta. Svojevrsna je to obuka, organizirana u jednotjednim sastancima tijekom pet mjeseci, a za to vrijeme polaznici usvajaju nova znanja, navike, vještine, odnosno sve što je potrebno “za ozdravljenje od pretilosti”. Nastao je 2019. godine kao plod razgovora trojice specijalista obiteljske medicine – Dražena Gorjanskog, Marija Ćurkovića i Ivona Matića.

Nema zabranjenih namirnica

“POST mnoge zbunjuje jer u programu nema ni zabrana ni moranja, nijedna namirnica nije zabranjena, a ne postoji ni obveza vježbanja. Iako mu to nisu najvažnije uporišne točke, čini se da su prilično važne našim polaznicima. Mnogi navode da je upravo odsustvo bilo kakvih zabrana, kao i nepostojanje obveze vježbanja, ključno pri njihovu odabiru POST-a”, počinje dr. Dražen Gorjanski.

“Temeljno je polazište POST-a da je debljina bolest prouzročena poremećajem sustava za održavanje normalne težine, tzv. homeostaznog sustava za težinu. Ako je zdrav, taj sustav sukladno količini pojedene hrane i njezinoj kalorijskoj vrijednosti pravilno izmjenjuje osjećaje gladi i sitosti kako bi nas održavao u zdravom rasponu težine. Iako kod ljudi to nije presudno, u prirodi je debljina često pogubna. Primjerice, počne li trka s lavovima, zebre ili antilope koje su preteške neće imati izglede za preživljavanje. Dakle, želimo li pacijente izliječiti od pretilosti, to će biti tek kada se ponovno uspostavi normalan rad sustava za održavanje težine”, objašnjava ovaj osječki liječnik po čemu je taj program novina u pristupu mršavljenju.

 

Zagorci ipak deblji i od Slavonaca – 70 posto ih je preteško

Kada govorimo o pretilosti u Hrvatskoj, najdeblja je, ponovimo, dobna skupina od 65 do 74 godine, u kojoj je 79 posto osoba preteško ili pretilo. Osječki liječnik dr. Dražen Gorjanski objašnjava kako tako lošem stanju osobito pridonose muškarci, kojih je u toj skupini preteško ili pretilo 73 posto, u odnosu na 59 posto žena.

Svi su podaci iz 2019., dakle prije pandemije koronavirusa, a vjerojatno je sada stanje znatno gore. Iako se Slavonci smatraju najdebljima, neslavnu titulu ipak nose Zagorci, kojih je 70 posto preteško ili pretilo. Doduše, razvrstavanje po spolu pokazuje da su Slavonke doista najdeblje: čak je 70,3 posto naših sugrađanki preteško je ili pretilo. Za usporedbu, u Italiji povećanu težinu ili pretilost ima svega 37 posto žena, iznosi dr. Gorjanski.

Cijeli intervju čitajte u novom broju magazina Ordinacija.hr u prodaji u subotu samo uz Večernji list.

Suočavamo se s još jednom pandemijom – prevencija i dijagnosticiranje su ključni

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo