Ne trebate čak niti imati soljenku kod kuće da biste unosili puno soli u organizam!
Bilo da pokušavate smanjiti unos soli u organizam ili ne, mogli biste ostati šokirani koliko soli se nalazi u određenoj vrsti namirnica, a ne govorimo o tome koliko često sami koristite sol pri kuhanju.
U prosjeku će osoba svakog dana u organizam unijeti više od 3.400 miligrama soli, što je za 2.300 miligrama više od preporučene dnevne doze. No Američka asocijacija za srce predlaže da se unos soli smanji na 1.500 miligrama u danu, posebno ako imate problema s visokim krvnim tlakom.
Možda ste pomislili „Ja čak i ne dodajem sol hrani“, ali ne morate niti dodavati puno, jer se više od 70 posto dnevnog unosa soli nalazi u pakiranim i već pripremljenim namirnicama.
Većina će ljudi ozbiljno podcijeniti količinu soli koju koriste na dnevnoj bazi, a jedna je studija otkrila kako više od polovice odraslih ljudi smatra da ne unosi više od 2000 miligrama soli svakog dana. Morate znati da su brojne komplikacije upravo posljedica previše soli u organizmu, a najvažnije su možda kardiovaskularna oboljenja, a tu je naravno i infarkt.
“Preplavljeni smo namirnicama koje sadrže sol“, naglasio je Thomas Frieden, bivši direktor Centra za zaštitu i prevenciju bolesti za The Washington Post.
Unos soli je jedna od najviše zanemarenih intervencija vezanih za ljudsko zdravlje. Ipak, nema sumnje da će pretjeran unos soli rezultirati smrtnim slučajevima, pojasnio je.
Od štruce kruha do kutije pahuljica za doručak, proizvođači hrane dodaju previše soli većini proizvoda koji se nalaze na policama dućana. No možete uvelike smanjiti unos procesuirane i već gotove hrane svakodnevno.
Ne možete bez kruha? Onda morate znati i da je ovo najzdravija vrsta za zdravlje probave
Možete i sami pripaziti tako da tražite proizvode na kojima piše „mali udio soli“ koje je sigurno manje sadrže.
Koristite začine umjesto soli
Jasno je dakle da sol pronalazimo u različitom spektru namirnica, često širem nego što su potrošači svjesni. Također preporuka je prilikom svakodnevne pripreme hrane kao zamjenu za sol koristiti začine i aromatsko. Začinsko bilje poput bosiljka, origana, vlasca, mažurana, majčine dušice, metvice, lovora te čitavog niza egzotičnih začina poboljšavaju i obogaćuju okus hrane. U vlastitom domu, uz malo truda, možete uzgojiti začinsko bilje te koristiti svježe u svakodnevnom spremanju obroka za obitelj. Ukusnija su jela u koja su dodani svježi začini, a za uzgoj začinskih biljaka nije potrebno imati puno prostora u vrtu, niti odvojiti puno vremena.
Stručnjakinja za zdravu prehranu Britanske fondacije za zdravlje srca (BHF), Victoria Taylor, poziva i na oprez kad su u pitanju i ove namirnice.
1. Sir
Dodavanje maslaca u rižoto da bi bio kremast ili parmezana na omiljenu tjesteninu neće samo pojačati kalorijsku vrijednost obroka i opteretiti ga zasićenim mastima već uz njih dolazi i dodatna sol na koju niste računali. Odrecite se ovih navika da biste izbjegli pretjerani unos soli u organizam i pomogli očuvati vitak struk.
2. Umaci
Umak od soje, umak za ribu, pa čak i kečap – svi ovi dodaci obogatit će okus vašem jelu, ali će ga istodobno opteretiti dodatnom količinom soli. Budite štedljivi, ne treba vam još soli!
3. Slani namazi
Slani namazi sadrže velike količine soli – stoga pažljivo čitajte deklaracije na proizvodima i odaberite onaj s najmanje dodane soli. I ostali ukusni namazi, poput kikiriki maslaca ili krem sireva, također mogu sadržavati dodanu sol. Budite oprezni, čitajte deklaracije i pažljivo u prehrani dozirajte ove namirnice.
Signali koje vam šalje vaše tijelo, a otkrivaju da jedete previše loše hrane
4. Slani zalogaji
Kapare, inćuni i masline vaše će jelo opteretiti dodatnim količinama soli. Ukoliko pokušavate smanjiti sol radije se odlučite obogatiti okus jela začinskim biljkama, limunom, češnjakom ili crnim paprom.
5. Kruh
Dok biramo omiljeni kruh rijetko pritom razmišljamo o dodatnim količinama soli koje sadrži. Izbjegavajte kruh i peciva koji na površini imaju mrvice krupne soli ili je tijesto obogaćeno maslinama – preskočit ćete dodatne količine soli za taj dan. Čitajte deklaracije – iznenadit će vas kako količine nutrijenata variraju od proizvoda do proizvoda!
6. Krumpiri
Jela od krumpira dežurni su krivci – osobito se čuvajte krumpira pečenog u kori u kojeg kuhari prethodno utrljaju veće količine soli, unaprijed posoljenih porcija pomfrita ili pečenih krumpirića. Čipseve ne moramo ni spominjati!
7. Slatko-slani deserti
Trend slatko-slanih okusa kao što je slana karamela možda jest po vašem ukusu ali ubacio je sol u jela koja su prethodno bila bez soli. A možda i nisu! Čitajte deklaracije na proizvodima i iznenadit ćete se količinama soli u slatkim namirnicama poput keksa i kolačića.
A. A.
Foto: Shutterstock