Zdravlje

Zdravlje

Visina je povezana sa srčanim bolestima, a sok od šipka spas je za kolesterol

Foto: Shutterstock

Pročitajte najnovija istraživanja o srcu koja će vam pomoći u prevenciji srčanih bolesti, saznajte kako se najbolje oporaviti i kakvih problema mladi imaju sa srcem!

Pozitivan stav vodi boljem oporavku

Istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta Penn State pokazalo je kako pozitivan stav ima velik utjecaj u oporavku od srčanih bolesti, objavio je magazin Psihosomatske medicine. Znanstvenici su istraživali napredak 1000 osoba u periodu od 5 godina, tijekom kojih su ispitanici morali označavati koje emocije osjećaju, poput entuzijazma i inspiracije. Pokazalo se kako pozitivne emocije imaju utjecaj, ne samo na način na koji su se nosili s bolešću, već i na lakše provođenje zdravog života ispunjenog fizičkom aktivnošću, kvalitetnim snom, na odluke da neće konzumirati alkohol i cigaretne i da će redovito uzimati propisane lijekove. Osim toga, znanstvenici naglašavaju kako pozitivan stav ima utjecaj i na smanjivanje rizika od srčanih problema u budućnosti.

Sok od šipka smanjuje kolesterol

Kolesterol povećava rizik od srčanih bolesti, a sok od šipka pomaže u borbi protiv pojave lošeg, LDL kolesterola. Razlog tome je što je šipak pun antioksidansa, koji su upravo najsnažniji borci koji se nalaze u šipku, a oni smanjuju gustoću lipoproteina, odnosno lošeg kolestorola.

Osim toga, šipak je pun vitamina A, C, E i željeza. Ipak, važno je biti umjeren i u konzumaciji soka od šipka jer u kombinaciji s nekim lijekovima može biti štetan te morate biti sigurni da se radi o prirodnom soku od šipka, a ne o soku s šećerom.

Pivski trbuh krije srčane bolesti

Točnije, istraživanje objavljeno u američkim analima interne medicine pokazalo je kako su osobe koje imaju pivski trbuh pod većim rizikom od srčanih problema. Znanstvenici naglašavaju kako se taj rizik pojavljuje i kod onih osoba s normalnom težinom, ali koje imaju pivski trbuh. Kod muškaraca s velikim pivskim trbuhom rizik se povećava na 87 posto, dok se kod žena povećava za 48. Istraživanje je pratilo čak 15.184 osoba kroz 14 godina, tijekom kojih je njih 1404 umrlo od kardiovaskularnih bolesti u tom razdoblju.

Novi način oživljavanja i transplatacije srca

Transplatacija srca do sada je tražila pristanak obitelji osobe u vegetativnom stanju, a zatim brzi prijenos do osobe kojoj se srce treba transplatirati. No, kanadaska kompanija TransMedics razvila je novu kutiju za transport, koja kao prvo, srce čuva na toplome, a ne hladnom, a kao drugo – srce može i oživjeti. Trenutno su ove transportne kutije vrlo skupe, jedna košta čak 250 tisuća dolara, no svakako je korak prema budućnosti te postavlja nova etička pitanja, poput toga kako nekoga prozvati mrtvim, ako će njegovo srce oživjeti van tijela.

Od čega pate mladi ljudi?

Sve veći je mlađih osoba koje imaju problema sa srcem, kao što se i snižava prag godina kada se dogodi prvi srčani udar. Najčešća tri problema s kojim se susreću mladi su aritmija, urođene srčane mane i bolesti srca poput bolesti koronarnih arterija, odnosno kada dolazi do oštećenja arterije zbog nakupljenja masnoće, tj. plaka koji sužava arterije i čini ih manje fleksibilnim. Američko društvo za bolesti srca istaknulo je kako je mladi Amerikanci pate najviše od oblika superventrikularne aritmije, što znači da srce kuca između 150 i 200 puta u minuti.

Ljutiti ispadi podižu šansu za srčani udar

Istraživanje Sveučilišta u Sydneyu potvrdilo je ono što se prikazuje u filmovima, a to je da ljutiti ili živčani ispodi podižu šansu za srčanim udarom, i to čak u periodu od dva sata nakon ispada, pogotovo kod onih osoba koje su i inače pod rizikom od srčanog udara. U istraživanju je sudjelovalo 313 ispitanika s akutnom koronarnom bolesti, odnosno suženim koronarnim arterijama zbog plaka, a koji su bili hospitalizirani zbog srčanog udara. Oni su morali, na skali od 1 do 7 , odrediti jesu li se u 48 sati prije srčanog udara osjećali jako ljuto ili jako smireno. Pokazalo se kako oni koji su označili barem 5 na skali, što označava vrlo ljuto, imali čak 8.5 puta više šanse za srčanim udarom u sljedeća dva sata nakon ispada ljutnje.

Samo jedno energetsko piće može utjecati na srce

Znanstvenici iz klinike Mayo su proveli malo istraživanje na 25 mladih i zdravih osoba prosječne dobi od 29 godina. Istraživanje je pokazalo kako samo 450 mililitara energetskog pića podiže razinu hormona stresa, poznatog kao noradrenalin ili norepinefrina za 74 posto. Doktorica Anna Svatikova, voditeljica istraživanja i kardiologinja, istaknula je kako su prošlim istraživanjima otkrili da energetska pića podižu i krvni tlak kod mladih i zdravih osoba te kako kombinacija povišenog  krvnog tlaka i noradrenalina stvara veći rizik od srčanih problema, čak i kod zdravih osoba. 

Što se niži, to je veći rizik od srčanih problema

Da su visina i rizik od srčanih bolesti povezani, znanstvenici su posumnjali još 50-ih godina prošlog stoljeća, a prošle je godine u časopisu medicine Nove Engleske objavljeno istraživanje koje pokazuje da se smanjuje rizik od srčanih bolesti za 13,5 posto svakih 6 centimetara visine. Na primjer, osoba koja je visoka 150 centimetara imat će 13,5 posto veće šanse od one osobe koja je visoka 156 centimetara. Istraživanje su proveli na genomima 200 tisuća osoba diljem svijeta, od kojih su neki imali srčane probleme, a neki ne, a u analizi su pronašli genetski kod koji uvjetuje visinu i koji je izgledao povezan s koronarnim srčanim bolestima. No, znanstvenici naglašavaju kako i dalje postoje drugi čimbenici koji utječu na razvoj srčanih problema te kako ovo istraživanje neće previiše utjecati na njihovo otkrivanje.

Otkrivamo i 10 najčešćih zabluda o srčanim bolestima!

Foto: Shutterstock

G. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo